Recept

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit heb je nodig 4 personen

  • 750 gr rundstoofvlees, in blokjes gesneden
  • 2 uien, fijngehakt
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 rode paprika’s, in reepjes gesneden
  • 2 wortelen, in plakjes gesneden
  • 2 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 1 kopje Spaanse rode wijn
  • 2 kopjes runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • ½kl gemalen komijn
  • ½kl gedroogde oregano
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • Verse peterselie, gehakt (voor garnering)
  • 4 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes van ongeveer 2,5 cm gesneden
  • Plantaardige olie (om te frituren)
  • 5 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • Wat bladpeterselie

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Verhit wat olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg het rundstoofvlees toe en bak het aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet even opzij.

2 / 13

Voeg de fijngehakte uien toe en bak tot ze glazig zijn.

3 / 13

Voeg 3 van de 5 fijngehakte knoflookteentjes toe en bak gedurende nog eens 2 minuten.

4 / 13

Voeg de rode paprika’s en wortelen toe en bak ze enkele minuten tot ze wat zacht beginnen te worden.

5 / 13

Voeg nu de tomatenblokjes toe en laat die een paar minuten mee sudderen.

6 / 13

Voeg het gebakken rundstoofvlees terug toe aan de pan, samen met het gerookte paprikapoeder, de gemalen komijn en de gedroogde oregano.

7 / 13

Giet nu de rode wijn in de pan en laat een paar minuten sudderen en voeg vervolgens de runderbouillon en het laurierblad toe.

8 / 13

Breng even aan de kook en zet het vuur dan laag, dek de pan af en laat de Spaanse stoverij een drietal uur sudderen. Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg desnoods een beetje extra bouillon toe.

9 / 13

Kook intussen de aardappelblokjes in een pot gezouten kokend water tot ze al dente zijn. Niet langer! Vaak is 5 minuutjes genoeg, maar het hangt af van de aardappelsoort. Giet de aardappelen af en laat goed uitlekken.

10 / 13

Verhit de plantaardige olie in een diepe pan tot 180 °C. Bak de voorgekookte aardappelblokjes beetje bij beetje tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

11 / 13

Meng de mayonaise met 2 geperste knoflookteentjes en een eetlepel citroensap, kruid af met peper en zout.

12 / 13

Serveer de knoflookmayonaise over de aardappeltjes midden op tafel.

13 / 13

Verdeel het Spaanse rundstoofvlees over de borden, werk af met wat fijngehakte bladpeterselie.

Laat het smaken.

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny. Maar geloof me: een hele lekkere variant.

Sinds wij onze flat hebben in Barcelona, inmiddels zo’n tien jaar, kook ik ook daar graag met de lokale ingrediënten. Natuurlijk kun je er ook Belgisch bier kopen, maar ik vind het fijn om een typisch Belgisch gerecht eens op een meer Spaanse manier te maken door het bier te vervangen door rode wijn en de frietjes door patatas bravas.

Bereiding

  1. Verhit wat olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg het rundstoofvlees toe en bak het aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet even opzij.
  2. Voeg de fijngehakte uien toe en bak tot ze glazig zijn.
  3. Voeg 3 van de 5 fijngehakte knoflookteentjes toe en bak gedurende nog eens 2 minuten.
  4. Voeg de rode paprika’s en wortelen toe en bak ze enkele minuten tot ze wat zacht beginnen te worden.
  5. Voeg nu de tomatenblokjes toe en laat die een paar minuten mee sudderen.
  6. Voeg het gebakken rundstoofvlees terug toe aan de pan, samen met het gerookte paprikapoeder, de gemalen komijn en de gedroogde oregano.
  7. Giet nu de rode wijn in de pan en laat een paar minuten sudderen en voeg vervolgens de runderbouillon en het laurierblad toe.
  8. Breng even aan de kook en zet het vuur dan laag, dek de pan af en laat de Spaanse stoverij een drietal uur sudderen. Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg desnoods een beetje extra bouillon toe.
  9. Kook intussen de aardappelblokjes in een pot gezouten kokend water tot ze al dente zijn. Niet langer! Vaak is 5 minuutjes genoeg, maar het hangt af van de aardappelsoort. Giet de aardappelen af en laat goed uitlekken.
  10. Verhit de plantaardige olie in een diepe pan tot 180 °C. Bak de voorgekookte aardappelblokjes beetje bij beetje tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  11. Meng de mayonaise met 2 geperste knoflookteentjes en een eetlepel citroensap, kruid af met peper en zout.
  12. Serveer de knoflookmayonaise over de aardappeltjes midden op tafel.
  13. Verdeel het Spaanse rundstoofvlees over de borden, werk af met wat fijngehakte bladpeterselie.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer