Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise
Recept

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 vitelotte-aardappeltjes (ook truffelaardappel genoemd; ze zijn paars en hebben een nootachtige smaak. Pas op, want ze vlekken erg!)
  • 16 nobashi-garnalen (Japanse garnalen die op een bepaalde manier gesneden zijn)
  • olijfolie
  • 1 el maanzaadjes
  • 1 partje citroen, ontveld en in stukjes
  • Wat blaadjes waterkers
  • Mayonaise kant- en klaar (of zelf te maken)
  • Wat truffelolie
  • Peper en zout
Ingrediënten voor de truffelmayonaise
  • enkele druppels truffelolie
  • 2 el mayonaise (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • enkele druppels citroensap
Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Schil, kook (of stoom) de aardappelen en snijd ze in plakjes.

2 / 6

Bak de garnalen kort in wat olijfolie.

3 / 6

Doe er peper en zout over en besprenkel met de maanzaadjes.

4 / 6

Schud de garnalen een beetje op, zodat de zaadjes er overal op plakken.

5 / 6

Snij kleine partjes uit je citroen

6 / 6

Meng wat truffelolie onder je mayonaise (of maak je mayonaise zelf met wat truffelolie)

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Leg enkele plakjes aardappel op een bordje.

2 / 3

Drapeer er elegant 4 garnalen over en strooi er de stukjes citroen over.

3 / 3

Werk af met enkele toefjes truffelmayonaise en de blaadjes waterkers zoals op de foto.

Laat het smaken.

In het prachtige restaurant ‘Steirereck’ aan het stadspark in Wenen heb ik ooit de inspiratie opgedaan voor dit fantastische gerecht. De sterrenchef in Wenen maakt er een indrukwekkende compositie van, met massa’s verfijnde ingrediënten en straffe technieken, maar deze versie is haalbaar voor elke Would Be Chef. En op feestdagen kun je er ook nog eens wat truffel over schaven. Een feestelijke aanrader als het eens wat chique mag zijn, of als je de lotto gewonnen hebt, maar nodig is het niet. Zoals ik het hieronder uitleg is heet een heerlijk voorgerechtje, dat er ook nog eens mooi uitziet.

Bereiding

  1. Schil, kook (of stoom) de aardappelen en snijd ze in plakjes.
  2. Bak de garnalen kort in wat olijfolie.
  3. Doe er peper en zout over en besprenkel met de maanzaadjes.
  4. Schud de garnalen een beetje op, zodat de zaadjes er overal op plakken.
  5. Snij kleine partjes uit je citroen
  6. Meng wat truffelolie onder je mayonaise (of maak je mayonaise zelf met wat truffelolie)

Dresseren

  1. Leg enkele plakjes aardappel op een bordje.
  2. Drapeer er elegant 4 garnalen over en strooi er de stukjes citroen over.
  3. Werk af met enkele toefjes truffelmayonaise en de blaadjes waterkers zoals op de foto.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS POUILLY FUMÉ

Het was een flinke zoektocht om deze grote wijn in ons assortiment te kunnen opnemen. Ook omdat de oogst in de Loire streek behoorlijk is tegengevallen. En we willen enkel een wijn op de markt brengen die top is aan een scherpe prijs. Maar yes, het is gelukt. Deze mooie Pouilly-Fumé is een zalige culinaire wijn.

Bestel hier mijn Pouilly Fumé

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer