TOPRECEPT MET ROYAL BELGIAN CAVIAR

Het is oudejaarsdag en ik wil het jaar op mijn foodblog graag in absolute schoonheid afsluiten met een Belgisch topproduct: de Royal Belgian Caviar. Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van deze pure delicatesse, maar je proeft kaviaar natuurlijk niet zo vaak. Maar op topmomenten durf ik wel eens een potje van dit zwarte goud te delen met de mensen die ik graag zie.

Het verhaal van de Royal Belgian Caviar heb ik het voorbije jaar pas echt goed ontdekt, doordat ik de gepassioneerde makers heb leren kennen. Wanneer zij vertellen over hun kaviaar dan kun je enkel fier zijn op zoveel passie. Royal Belgian Caviar is een pure Belgische delicatesse die met ontzettend veel vakkennis, zorg, liefde, en vooral veel geduld wordt bereikt. In de betere delicatessenwinkels overal in ons land kun je deze topkaviaar kopen. Hier kun je een overzichtje vinden van de winkels waarmee Royal Belgian Caviar samenwerkt: https://www.royalbelgiancaviar.be/verdelers

Tine Lagae heeft deze week het laatste potje gewonnen in de wedstrijd die op de blog liep. Toen ik haar vroeg hoe ze de kaviaar zou serveren, zei ze: “Ik ga het voorbeeld van mijn vader zaliger volgen : puur met een parelmoeren lepeltje. Als klein ventje vergezelde hij zijn mama die ‘diende’ bij de baron. Zij bereidde het feestdiner en had de schaal met kaviaar al klaargezet.. Hij vond er niet beter op om op tafel te klimmen en er met de lepel van te smullen.”

En dit is één van mijn favoriete manieren om het te serveren. Het is een eigen receptje, maar ik moet wel eerlijk zijn, ik heb mijn inspiratie hiervoor ooit wel gehaald in Parijs, in het poepchique ‘Le Pré Catalan’ in Bois de Boulogne, een restaurant waar op een bepaald moment de jonge Peter Goossens en de jonge Piet Huysentruyt samen stage liepen. Geen slechte referenties dus. Ik heb er een compleet eigen variatie op bedacht. Maar de combinatie van kring crab, verse kruidenkaas en kaviaar is echt ontzettend lekker.  Belangrijk is om de laagjes één voor één in glaasjes te scheppen. Ik doe dat in Martiniglazen, zodat je de opbouw in laagjes mooi kunt zien. Geniet ervan, vandaag, of op een andere mooie feestdag!

Bereiding

  1. Maak eerst de onderste laag. Snijd hiervoor de king crab met een keukenschaar fijn en meng alle ingrediënten voor de eerste laag onder elkaar. Let wel, je moet de structuur nog voelen, dus het mag niet te fijn of te papperig gesneden zijn.
  2. Verdeel dit over de vier martiniglazen en laat opstijven in de koelkast.
  3. Maak nu de tweede laag door de verse kaas met de kruiden te mengen.
  4. Verdeel net voor het opdienen de tweede laag over de eerste laag.
  5. Leg dan voorzichtig op elk glas een mooie quenelle van kaviaar.
  6. Werk af met een sprietje bieslook.