Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon
Recept

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 sint-jakobsoesters
  • enkele el Japanse pruimensaus (een soort zoet-zoute vinaigrette, te verkrijgen bij de Aziatische supermarkt)
  • 8 aardbeien
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 gelatineblaadjes
  • noriblaadjes of norivlokken (Japans zeewier), fijngemalen
  • peper en zout
Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Leg per persoon twee sint-jakobsoesters even heel koud, in de diepvriezer of zo, dat snijdt makkelijker. Snijd ze in hele dunne plakjes carpaccio.

2 / 6

Beleg er een plat bordje mee in cirkelvorm. Druppel er wat Japanse pruimensaus over.

3 / 6

Snijd heerlijke zoete aardbeien in net zo’n plakjes als de sint-jakobsoesters en dresseer ze erover.

4 / 6

Maak nu de gelei van kippenbouillon: voeg de blaadjes geweekte gelatine toe aan heldere kippenbouillon die je lekker afgekruid hebt, stort die uit in een plat kommetje en zet dit in de koelkast.

5 / 6

Wanneer de gelei is opgesteven, snijd je er kleine kubusjes van, die je her en der op de aardbeien dresseert.

6 / 6

Strooi er vervolgens de nori over. Kruid alles met peper en zout.

Laat het smaken.

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer?

Dit gerecht is zo onwaarschijnlijk lekker, licht ook maar wel heel speciaal. Ik at het voor het eerst in Kyoto, bij een heel eigenzinnige drie sterrenchef die geen woord Engels sprak. We zaten te dineren aan de counter waarachter hij zelf heerlijke sashimi stond te snijden en al zijn gerechtjes met de precisie van een chirurg stond af te werken. Dit is een combinatie die me het meest bijgebleven is en die ontzettend licht is.

Bereiding

  1. Leg per persoon twee sint-jakobsoesters even heel koud, in de diepvriezer of zo, dat snijdt makkelijker. Snijd ze in hele dunne plakjes carpaccio.
  2. Beleg er een plat bordje mee in cirkelvorm. Druppel er wat Japanse pruimensaus over.
  3. Snijd heerlijke zoete aardbeien in net zo’n plakjes als de sint-jakobsoesters en dresseer ze erover.
  4. Maak nu de gelei van kippenbouillon: voeg de blaadjes geweekte gelatine toe aan heldere kippenbouillon die je lekker afgekruid hebt, stort die uit in een plat kommetje en zet dit in de koelkast.
  5. Wanneer de gelei is opgesteven, snijd je er kleine kubusjes van, die je her en der op de aardbeien dresseert.
  6. Strooi er vervolgens de nori over. Kruid alles met peper en zout.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer