Spaghetti met de beste tomaten van bij ons van BelOrta #advertentie

Wanneer je echt lekker eten wil bereiden heb je in principe niet zoveel nodig: een klein beetje kook-skills, een goed recept of buikgevoel, en vooral … topingrediënten. En daarom is deze zalige pasta (de pasta BelOnaise) die deze week bij Mister Spaghetti in Antwerpen werd voorgesteld zo lekker. De absolute hoofdrol wordt namelijk gespeeld door de heerlijke tomaten van bij ons, van BelOrta dus.

Ik ben een absolute tomatenliefhebber, en gebruik ze zelf op zeer veel verschillende manieren in de keuken, dus ik beschouw mezelf wel als een echte liefhebber. Maar ik moet toch eerlijk bekennen dat ik zelf nog een paar dingen niet wist over de tomaten die je bij ons kopen kunt. Zo dacht ik altijd dat de meeste tomaten uit het zuiden komen, maar niks is minder waar. Wij Belgen voeren bijna drie keer zoveel tomaten uit naar Spanje en Italië als dat er naar ons toekomen vanuit het zuiden.

Deze lekkere tomaten van eigen kweek zijn dan ook de populairste groente in de Belgische keuken én de meest geteelde groente in ons land. Straf. Glenn Sebregts van BelOrta legde het woensdag op de persvoorstelling zo uit: “De smaak en kwaliteit van onze Belgische tomaten wordt geroemd tot ver in het buitenland, ook in de zuiderse landen. Belgische tomaten zijn het hele jaar beschikbaar, in verschillende kleuren, maten en vormen. Het vakmanschap van onze telers en de uiterst korte keten zorgen voor die unieke topkwaliteit en lekkere smaak.”

Om de kwaliteit van deze tomaten bij ons nog eens “in the picture te plaatsen” sloeg groente- en fruitcoöperatie BelOrta de handen in elkaar met Mister Spaghetti, een Belgisch restaurantconcept met anders-dan-andere spaghettigerechten op de kaart. Sinds woensdag 8 juni kan je in de zes vestigingen – Antwerpen, Aalst, Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare – de ‘BelOnaise’ proeven: een onvervalste spaghetti met vers geoogste tomaten van bij ons.

Ik ben fan, en daarom deel ik het recept ook graag hier op mijn foodblog. Met een goeie spaghetti kan je me altijd blij maken, en het bijzondere is hier dat de tomaten van BelOrta echt de hoofdrol spelen. En omdat er in dit recept een slimme combinatie wordt gemaakt van halve kerstomaatjes en trostomaten krijg je een uniek gerecht. Je kunt het gaan proeven in alle vestigingen van Mister Spaghetti, maar ook gemakkelijk eens thuis klaarmaken, want ik heb het recept kunnen bemachtigen voor hier op mijn blog.

Nog één belangrijke tip: bewaar tomaten altijd buiten de koelkast, op een koele en droge plek. Zo behouden ze hun intense smaak én blijven ze een week vers.

Meer info kun je vinden op de site van BelOnaise

Bereiding

  1. Doe de pijnboompitten in een klein pannetje en bak ze tot ze goudbruin zijn.
  2. Schud ze af en toe op, zodat de pitten egaal bruin kleuren. Let wel op: pijnboompitten worden snel zwart dus haal ze op tijd van het vuur.
  3. Giet Mister Spaghetti’s Smelly Oil en Basil Oil in een pan, stoof de ui aan en voeg de look toe. Laat ook het spek kort meestoven.
  4. Voeg nu de BelOrta Elite trostomaten en 2/3de van de BelOrta kerstomaatjes toe. Laat ze meestoven, maar zorg er wel voor dat ze beetgaar blijven.
  5. Kruid met verse basilicum, peper en zout. Roer alles goed door elkaar, doe er room bij en laat het geheel inkoken.
  6. Kook de spaghetti en giet af.
  7. Roer het mengsel met de tomaten, het spek en de ui door de spaghetti.
  8. Verdeel de spaghetti over vier borden en werk elk bord af met Parmezaanse kaas, de rest van de gehalveerde BelOrta kerstomaatjes en een basilicumbloem. Strooi er ook nog wat pijnboompitten over.