Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel
Recept

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 500 gr varkenshaasjes
  • 500 gr zoete aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 200 gr paddenstoelen
  • 1 sjalotje
  • verse salie
  • 1 lookteentje
  • 4 el soja lightroom
Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van 3 centimeter bij 3.

2 / 11

Doe er wat olijfolie over, wat peper en zout, en stop in een oven van 170°C gedurende 25 minuten.

3 / 11

Bak het varkenshaasje goed aan langs alle kanten.

4 / 11

Snij het varkenshaasje open als een enveloppe.

5 / 11

Hak de paddenstoelen samen met het sjalotje, de salie en het lookteentje fijn in de keukenrobot.

6 / 11

Vul het opengesneden varkenshaasje met de duxelles van paddenstoelen.

7 / 11

Sluit het gevulde varkenshaasje en stop er twee tandenstokertjes in (die je een paar uur hebt laten weken in koud water, zo verbranden ze niet in de oven) om de enveloppe dicht te houden.

8 / 11

Garneer met een blaadje verse salie.

9 / 11

Plaats 25 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C.

10 / 11

Haal de zoete aardappelblokjes uit de oven en plet ze met een aardappelstamper, voeg eventueel een scheutjes lichte room of sojaroom toe.

11 / 11

Serveer het gevulde varkenshaasje op de stoemp van zoete aardappel.

Laat het smaken.

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten. Het is uiteraard niet de periode voor frisse slaatjes. Maar ook dan kun je nog altijd uitkijken welke ingrediënten je precies combineert zodat je geen caloriebommetjes verzint in de keuken.

Dit is één van mijn favoriete herfstgerechten in de keuken. Zoete aardappelen zijn sowieso heerlijk, en wij Belgen zijn gek op stoemp. En het varkenshaasje, gevuld met paddenstoelen is spannend, en lekker. Paddenstoelen zijn immers  lekker en gezond, en ze geven een mooie extra smaak en vulling aan het sappige varkenshaasje.

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van 3 centimeter bij 3.
  2. Doe er wat olijfolie over, wat peper en zout, en stop in een oven van 170°C gedurende 25 minuten.
  3. Bak het varkenshaasje goed aan langs alle kanten.
  4. Snij het varkenshaasje open als een enveloppe.
  5. Hak de paddenstoelen samen met het sjalotje, de salie en het lookteentje fijn in de keukenrobot.
  6. Vul het opengesneden varkenshaasje met de duxelles van paddenstoelen.
  7. Sluit het gevulde varkenshaasje en stop er twee tandenstokertjes in (die je een paar uur hebt laten weken in koud water, zo verbranden ze niet in de oven) om de enveloppe dicht te houden.
  8. Garneer met een blaadje verse salie.
  9. Plaats 25 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C.
  10. Haal de zoete aardappelblokjes uit de oven en plet ze met een aardappelstamper, voeg eventueel een scheutjes lichte room of sojaroom toe.
  11. Serveer het gevulde varkenshaasje op de stoemp van zoete aardappel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer