Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel
Recept

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 500 gr varkenshaasjes
  • 500 gr zoete aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 200 gr paddenstoelen
  • 1 sjalotje
  • verse salie
  • 1 lookteentje
  • 4 el soja lightroom
Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van 3 centimeter bij 3.

2 / 11

Doe er wat olijfolie over, wat peper en zout, en stop in een oven van 170°C gedurende 25 minuten.

3 / 11

Bak het varkenshaasje goed aan langs alle kanten.

4 / 11

Snij het varkenshaasje open als een enveloppe.

5 / 11

Hak de paddenstoelen samen met het sjalotje, de salie en het lookteentje fijn in de keukenrobot.

6 / 11

Vul het opengesneden varkenshaasje met de duxelles van paddenstoelen.

7 / 11

Sluit het gevulde varkenshaasje en stop er twee tandenstokertjes in (die je een paar uur hebt laten weken in koud water, zo verbranden ze niet in de oven) om de enveloppe dicht te houden.

8 / 11

Garneer met een blaadje verse salie.

9 / 11

Plaats 25 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C.

10 / 11

Haal de zoete aardappelblokjes uit de oven en plet ze met een aardappelstamper, voeg eventueel een scheutjes lichte room of sojaroom toe.

11 / 11

Serveer het gevulde varkenshaasje op de stoemp van zoete aardappel.

Laat het smaken.

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten. Het is uiteraard niet de periode voor frisse slaatjes. Maar ook dan kun je nog altijd uitkijken welke ingrediënten je precies combineert zodat je geen caloriebommetjes verzint in de keuken.

Dit is één van mijn favoriete herfstgerechten in de keuken. Zoete aardappelen zijn sowieso heerlijk, en wij Belgen zijn gek op stoemp. En het varkenshaasje, gevuld met paddenstoelen is spannend, en lekker. Paddenstoelen zijn immers  lekker en gezond, en ze geven een mooie extra smaak en vulling aan het sappige varkenshaasje.

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van 3 centimeter bij 3.
  2. Doe er wat olijfolie over, wat peper en zout, en stop in een oven van 170°C gedurende 25 minuten.
  3. Bak het varkenshaasje goed aan langs alle kanten.
  4. Snij het varkenshaasje open als een enveloppe.
  5. Hak de paddenstoelen samen met het sjalotje, de salie en het lookteentje fijn in de keukenrobot.
  6. Vul het opengesneden varkenshaasje met de duxelles van paddenstoelen.
  7. Sluit het gevulde varkenshaasje en stop er twee tandenstokertjes in (die je een paar uur hebt laten weken in koud water, zo verbranden ze niet in de oven) om de enveloppe dicht te houden.
  8. Garneer met een blaadje verse salie.
  9. Plaats 25 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C.
  10. Haal de zoete aardappelblokjes uit de oven en plet ze met een aardappelstamper, voeg eventueel een scheutjes lichte room of sojaroom toe.
  11. Serveer het gevulde varkenshaasje op de stoemp van zoete aardappel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer