Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel
Recept

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de granité
  • 1 granny smith appel
  • een flinke geut siroop van limoen (bv. van Teisseire)
Voor de tartaar
  • 400 g verse tonijn
  • de zeste van 1 limoen
  • 1 kl augurk, fijngesneden
  • 1 kl zilveruitjes, fijngesneden
  • 1 kl kappertjes, fijngesneden
  • enkele sprietjes bieslook, fijngesnipperd
  • tabasco
  • olijfolie
  • peper en zout
Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Maak eerst de granité: pureer de appel in de keukenrobot en voeg eenzelfde hoeveelheid limoensiroop toe, je weet wel, die siroop waarmee je in de zomer een hele frisse limonade kunt maken. Vries dit in.

2 / 6

Als je een echte granité wil, moet je met een vork geregeld het ijs breken en om en om roeren. Maar even leuk is het om het ijs in vrolijke vormpjes te doen en zo in te vriezen, dan krijg je een soort van sorbetjes.

3 / 6

Snijd de tonijn in blokjes en meng met de zeste, de augurk, zilveruitjes en kappertjes en de bieslook.

4 / 6

Voeg enkele druppels tabasco toe en een klein beetje olijfolie toe.

5 / 6

Werk af met peper en zout.

6 / 6

Serveer zoals op de foto

Laat het smaken.

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling.

De granité die ik erbij serveer, is erg simpel om te maken, maar wel heerlijk. Het is ook leuk om het ijs in vrolijke vormpjes te doen en zo in te vriezen. Ik heb ooit zo’n matje gekocht met smileys, en omdat ik het fijn vind om wat vrolijkheid in de keuken te brengen, gebruik ik die vaak.

Bereiding

  1. Maak eerst de granité: pureer de appel in de keukenrobot en voeg eenzelfde hoeveelheid limoensiroop toe, je weet wel, die siroop waarmee je in de zomer een hele frisse limonade kunt maken. Vries dit in.
  2. Als je een echte granité wil, moet je met een vork geregeld het ijs breken en om en om roeren. Maar even leuk is het om het ijs in vrolijke vormpjes te doen en zo in te vriezen, dan krijg je een soort van sorbetjes.
  3. Snijd de tonijn in blokjes en meng met de zeste, de augurk, zilveruitjes en kappertjes en de bieslook.
  4. Voeg enkele druppels tabasco toe en een klein beetje olijfolie toe.
  5. Werk af met peper en zout.
  6. Serveer zoals op de foto

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer