Recept

Wat is Mochi en hoe maak je dat zelf?

Dit heb je nodig

  • 200 gram kleefrijstmeel (mochiko)
  • 200 gram suiker
  • 300 ml water
  • Maïzena (voor het bestuiven)
  • Mogelijke vulling: zoete rodebonenpasta, roomijs, of vers fruit

Bereiding

9 stappen

1 / 9

In een grote kom, meng je het kleefrijstmeel en de suiker. Voeg vervolgens langzaam het water toe, terwijl je constant roert tot een glad beslag zonder klontjes.

2 / 9

Giet het beslag in een hittebestendige kom en dek af met plasticfolie. Plaats die kom dan in een stoompan of stoomoven. Stoom het mengsel 20-25 minuten op middelhoog vuur, tot het beslag doorzichtig en elastisch is.

3 / 9

Bestuif een schoon werkoppervlak met maïzena. Dit voorkomt dat de Mochi plakkerig wordt en aan het oppervlak blijft kleven.

4 / 9

Als het gestoomde mengsel klaar is, schep je het op het met maïzena bestoven werkoppervlak. Laat het een paar minuten afkoelen totdat het veilig is om aan te raken, want het zal zeer heet zijn. Kneed het deeg nu voorzichtig en verdeel het in kleine porties. Vorm elke portie tot een platte schijf.

5 / 9

Als je de Mochi wilt vullen, plaats dan een kleine hoeveelheid vulling (zoals rodebonenpasta of een klein bolletje ijs) in het midden van elke schijf. Vouw de randen over de vulling heen en knijp de naden dicht om een balletje te vormen.

6 / 9

Rol de Mochi nog eens door de maïzena om te voorkomen dat ze te plakkerig zijn, en serveer ze vers.

7 / 9

Mochi kan direct worden gegeten of je kunt het kort bewaren (maximum twee dagen) in een luchtdichte verpakking.

8 / 9

Mochi met roomijs gaat natuurlijk smelten, dus die moet je meteen opeten.

9 / 9

Als je houdt van mochi in verschillende kleuren dan voeg je gewoon aan je deeg wat voedingskleurstoffen toe.

Laat het smaken.

Mochi heb je misschien zelf al eens geproefd. Het is een traditionele Japanse lekkernij die gemaakt wordt van kleefrijst die wordt gestoomd en daarna tot een plakkerige, elastische pasta wordt gekneed. Deze pasta wordt dan gevormd tot kleine, zachte cakes of balletjes.

Mochi heeft een zachte, nogal chewy textuur en kan op verschillende manieren worden gegeten, vaak gevuld met zoete ingrediënten zoals rodebonenpasta (anko) of ijs.

Op Japanse feestdagen, zoals Nieuwjaar, is het een absolute hit, maar mochi is eigenlijk het hele jaar door populair. Je kunt het ook zelf eens proberen te maken. Hier een relatief makkelijk basisrecept.

Bereiding

  1. In een grote kom, meng je het kleefrijstmeel en de suiker. Voeg vervolgens langzaam het water toe, terwijl je constant roert tot een glad beslag zonder klontjes.
  2. Giet het beslag in een hittebestendige kom en dek af met plasticfolie. Plaats die kom dan in een stoompan of stoomoven. Stoom het mengsel 20-25 minuten op middelhoog vuur, tot het beslag doorzichtig en elastisch is.
  3. Bestuif een schoon werkoppervlak met maïzena. Dit voorkomt dat de Mochi plakkerig wordt en aan het oppervlak blijft kleven.
  4. Als het gestoomde mengsel klaar is, schep je het op het met maïzena bestoven werkoppervlak. Laat het een paar minuten afkoelen totdat het veilig is om aan te raken, want het zal zeer heet zijn. Kneed het deeg nu voorzichtig en verdeel het in kleine porties. Vorm elke portie tot een platte schijf.
  5. Als je de Mochi wilt vullen, plaats dan een kleine hoeveelheid vulling (zoals rodebonenpasta of een klein bolletje ijs) in het midden van elke schijf. Vouw de randen over de vulling heen en knijp de naden dicht om een balletje te vormen.
  6. Rol de Mochi nog eens door de maïzena om te voorkomen dat ze te plakkerig zijn, en serveer ze vers.
  7. Mochi kan direct worden gegeten of je kunt het kort bewaren (maximum twee dagen) in een luchtdichte verpakking.
  8. Mochi met roomijs gaat natuurlijk smelten, dus die moet je meteen opeten.
  9. Als je houdt van mochi in verschillende kleuren dan voeg je gewoon aan je deeg wat voedingskleurstoffen toe.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

WBC-KVMM-180273-2

Mama’s gele crème met Biscoff speculoosjes #advertentie

Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen … Lees meer

WBC-KVMM-180024-mijn-speculoos-appel-taart

Mijn Biscoff speculoos appeltaart #advertentie

Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Biscoff, en ik ben ook een fiere ambassadeur van deze lekkernij … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine … Lees meer