Recept

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Dit heb je nodig

  • 250 gram verse groenten (bijv. komkommers, wortels, bloemkool)
  • 125 ml water
  • 125 ml azijn (witte wijnazijn of appelazijn)
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel suiker (optioneel, voor een zoetere smaak)
  • Kruiden naar keuze, zoals een teentje knoflook, 1 theelepel mosterdzaad, 1 theelepel dillezaad, peperkorrels of een paar takjes verse dille, wat chilipoeder of tabasco

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Was de groenten goed en snijd ze in stukjes, plakjes of reepjes, wees wat creatief met de vorm.

2 / 7

Steriliseer een glazen pot door deze te koken of in een hete oven te verwarmen, zodat de pickles langer houdbaar blijven. Als je ze de komende dagen al gaat gebruiken is deze stap niet nodig.

3 / 7

Doe de gesneden groenten en de gekozen kruiden in de pot.

4 / 7

Verhit het water samen met de azijn, het zout en eventueel suiker in een pan tot het geheel kookt en het zout en de suiker zijn opgelost.

5 / 7

Voeg de kruiden toe.

6 / 7

Giet de hete azijnoplossing over de groenten in de pot tot deze volledig onder staan. Sluit de pot goed af en laat hem op kamertemperatuur afkoelen.

7 / 7

Zet de pot daarna in de koelkast en laat minstens 24 uur rusten want zo krijg je de beste smaak.

Laat het smaken.

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak. Door het inmaken kunnen de groenten lang worden bewaard, en krijgen ze een unieke, pittige smaak die kan variëren van zoet tot zuur of zelfs pikant. Pickles zijn geliefd als bijgerecht of smaakmaker, omdat ze een frisse en zure toets toevoegen aan allerlei gerechten. En ik geef je daarom graag een basisrecept.

Bereiding

  1. Was de groenten goed en snijd ze in stukjes, plakjes of reepjes, wees wat creatief met de vorm.
  2. Steriliseer een glazen pot door deze te koken of in een hete oven te verwarmen, zodat de pickles langer houdbaar blijven. Als je ze de komende dagen al gaat gebruiken is deze stap niet nodig.
  3. Doe de gesneden groenten en de gekozen kruiden in de pot.
  4. Verhit het water samen met de azijn, het zout en eventueel suiker in een pan tot het geheel kookt en het zout en de suiker zijn opgelost.
  5. Voeg de kruiden toe.
  6. Giet de hete azijnoplossing over de groenten in de pot tot deze volledig onder staan. Sluit de pot goed af en laat hem op kamertemperatuur afkoelen.
  7. Zet de pot daarna in de koelkast en laat minstens 24 uur rusten want zo krijg je de beste smaak.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer