asperges met vinaigrette
Recept

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Dit heb je nodig 4 personen

2kg witte asperges
  • Olijfolie
  • Dragonazijn
  • 1 kl kappertjes, fijngesneden
  • 1 kl augurkjes, fijngesneden
  • 1 kl zilveruitjes, fijngesneden
  • Enkele kerstomaatjes
  • Peper en zout
  • 1 el graanmosterd
  • 1 el honing
  • 1 el ketchup
  • Verse kruiden (basilicum, dille, bieslook of dragon)
asperges met vinaigrette

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Schil de witte asperges (best twee keer, want je wilt geen taaie schil proeven) en breek de onderste harde stukken van de steel af.

2 / 6

Stoom of kook de asperges beetgaar.

3 / 6

Maak intussen de vinaigrette: meng wat olijfolie met dragonazijn, voeg de fijngesneden kappertjes, augurkjes en zilveruitjes toevoegen, alsook enkele in vier gesneden kerstomaatjes.

4 / 6

Doe er wat peper en zout bij, de graanmosterd, honing en ketchup.

5 / 6

Voeg vervolgens heel veel verse groene kruiden toe, alles wat je in huis hebt kan er in, basilicum, dille, bieslook of dragon.

6 / 6

Verdeel de asperges over grote borden en overgiet ze rijkelijk met de kruidenvinaigrette.

Laat het smaken.

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek. Maar ik vind het zelf plezant om voldoende te variëren. En deze aspergebereiding blijft een van mijn favoriete. Asperges, die een eerder zoete smaak hebben zijn lekker te combineren met een pittige vinaigrette met tomaatjes en verse kruiden. Probeer maar eens, het is een heerlijke variant!

Bereiding

  1. Schil de witte asperges (best twee keer, want je wilt geen taaie schil proeven) en breek de onderste harde stukken van de steel af.
  2. Stoom of kook de asperges beetgaar.
  3. Maak intussen de vinaigrette: meng wat olijfolie met dragonazijn, voeg de fijngesneden kappertjes, augurkjes en zilveruitjes toevoegen, alsook enkele in vier gesneden kerstomaatjes.
  4. Doe er wat peper en zout bij, de graanmosterd, honing en ketchup.
  5. Voeg vervolgens heel veel verse groene kruiden toe, alles wat je in huis hebt kan er in, basilicum, dille, bieslook of dragon.
  6. Verdeel de asperges over grote borden en overgiet ze rijkelijk met de kruidenvinaigrette.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer