Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748
Recept

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Dit heb je nodig 6 personen

  • 1 vel bladerdeeg (of kruimeldeeg)
  • 150 g geraspte Comté kaas (liefst 12-18 maanden oud)
  • 2 middelgrote courgettes, in dunne plakjes
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 3 eieren
  • 100 ml volle melk
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl verse tijmblaadjes (of ½ tl gedroogde tijm)
  • Zout en zwarte peper
  • Optioneel: beetje citroenrasp voor extra frisheid
  • Verse rucolasla, cherrytomaatjes en extra Comté kaas voor in de salade
Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht).

2 / 8

Bekleed een quichevorm (∅ 24 cm) met het deeg en prik wat gaatjes in de bodem met een vork.

3 / 8

Courgette & ui bakken: Verhit olijfolie in een pan, fruit de ui 2 minuten, voeg de courgette toe en bak 5 minuten tot ze licht goudbruin en zacht zijn. Voeg tijm, zout en peper toe.

4 / 8

In een kom: klop eieren los met melk, voeg geraspte Comté toe, breng op smaak met peper, eventueel wat citroenrasp.

5 / 8

Vul de quichevorm: verdeel de courgette en ui over de bodem, giet het eimengsel erover.

6 / 8

Bak 30–35 minuten in het midden van de oven, tot de vulling stevig en goudbruin is.

7 / 8

Laat afkoelen tot lauw of volledig koud.

8 / 8

Serveer met een frisse salade van rucola, cherrytomaatjes, oude parmesaanschilfers en vinaigrette

Laat het smaken.

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex. Ik heb er al veel heerlijke recepten mee gedeeld, van winterse ovenschotels tot verfijnde aperitiefhapjes. Maar ook in de zomer past Comté perfect in de keuken! Deze quiche met courgette, tijm en natuurlijk een flinke portie geraspte Comté is daar het ideale voorbeeld van. Zónder room, maar boordevol smaak. Serveer ze koud of lauw – perfect voor een zomerse lunch of een picknick in het park.

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht).
  2. Bekleed een quichevorm (∅ 24 cm) met het deeg en prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
  3. Courgette & ui bakken: Verhit olijfolie in een pan, fruit de ui 2 minuten, voeg de courgette toe en bak 5 minuten tot ze licht goudbruin en zacht zijn. Voeg tijm, zout en peper toe.
  4. In een kom: klop eieren los met melk, voeg geraspte Comté toe, breng op smaak met peper, eventueel wat citroenrasp.
  5. Vul de quichevorm: verdeel de courgette en ui over de bodem, giet het eimengsel erover.
  6. Bak 30–35 minuten in het midden van de oven, tot de vulling stevig en goudbruin is.
  7. Laat afkoelen tot lauw of volledig koud.
  8. Serveer met een frisse salade van rucola, cherrytomaatjes, oude parmesaanschilfers en vinaigrette

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer