Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken. Er wordt uitsluitend gewerkt met super degelijke en kraakverse seizoensingrediënten waar mee de lokale boeren en producenten systematisch worden ondersteund. Dit is een echte gastrobar, gerechten komen één voor één of kunnen tegelijk besteld worden en geshared. Ze willen zelf niet horen dat ze een fusionkeuken serveren. Ze maken bij Albé gewoon Libanese interpretaties van de klassieke tapas en het resultaat is echt zeer smaakvol.
Ik ben zelf altijd een grote fan geweest van de schitterende Libanese keuken, en dat op een inventieve tapasmanier gebracht, is een echte aanrader. Denk aan palamós baklava van rode garnalen, gelakte aubergine met granaatappelreductie of gebrande bloemkool met gebruinde en gerookte boter, Iberische varkenswang met wentelteefjes, demi-glace, gerookte zure room en gepekelde raap of pulled lamb met paddenstoelen. En omdat de Libanese keuken ook staat voor heerlijke desserts, moet je de chocoladecake met kardemom en een oranjebloesem karamel zeker eens proberen of de mouhalabie met rozenwater en kardemom, een honingsluier, pistache en bladerdeeggebak. Allemaal om duimen en vingers bij af te likken.
Als je dan toch Libanees eet, ze hebben op de wijnkaart een van mijn favoriete wijnen uit de hele wereld staan: Chateau Musar. Een prachtige en unieke wijn die in de Bekaavallei al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw wordt gemaakt door de familie Hochar. Het is een wijn die ik uit de duizend zou herkennen. Niet donkerrood, zelfs wat bruinig, bewaart deze blend van stevige cabernet sauvignon en het fruit ‘van de Rhône’ (Carignan en Cinsault) bijzonder lang. Een kruidige wijn vol specerijen, die perfect past bij de lekkere keuken van Albé.
Albé is een van de restaurants uit mijn boek Mijn Barcelona dat nog steeds online te koop is op www.silenro.be
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer