Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken. Er wordt uitsluitend gewerkt met super degelijke en kraakverse seizoensingrediënten waar mee de lokale boeren en producenten systematisch worden ondersteund. Dit is een echte gastrobar, gerechten komen één voor één of kunnen tegelijk besteld worden en geshared. Ze willen zelf niet horen dat ze een fusionkeuken serveren. Ze maken bij Albé gewoon Libanese interpretaties van de klassieke tapas en het resultaat is echt zeer smaakvol.
Ik ben zelf altijd een grote fan geweest van de schitterende Libanese keuken, en dat op een inventieve tapasmanier gebracht, is een echte aanrader. Denk aan palamós baklava van rode garnalen, gelakte aubergine met granaatappelreductie of gebrande bloemkool met gebruinde en gerookte boter, Iberische varkenswang met wentelteefjes, demi-glace, gerookte zure room en gepekelde raap of pulled lamb met paddenstoelen. En omdat de Libanese keuken ook staat voor heerlijke desserts, moet je de chocoladecake met kardemom en een oranjebloesem karamel zeker eens proberen of de mouhalabie met rozenwater en kardemom, een honingsluier, pistache en bladerdeeggebak. Allemaal om duimen en vingers bij af te likken.
Als je dan toch Libanees eet, ze hebben op de wijnkaart een van mijn favoriete wijnen uit de hele wereld staan: Chateau Musar. Een prachtige en unieke wijn die in de Bekaavallei al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw wordt gemaakt door de familie Hochar. Het is een wijn die ik uit de duizend zou herkennen. Niet donkerrood, zelfs wat bruinig, bewaart deze blend van stevige cabernet sauvignon en het fruit ‘van de Rhône’ (Carignan en Cinsault) bijzonder lang. Een kruidige wijn vol specerijen, die perfect past bij de lekkere keuken van Albé.
Albé is een van de restaurants uit mijn boek Mijn Barcelona dat nog steeds online te koop is op www.silenro.be
Deze zomer mocht ik als culinair ambassadeur vijf dagen lang door Catalonië trekken, op zoek naar bijzondere gastronomische plekken. De stad Girona was één van de zalige tussenstops … Lees meer
Onze reis in Catalonië in juli 2025 begon in het natuurrijke Mas Salagros EcoResort, vlakbij Barcelona. Dit 100% duurzame ecohotel ligt in een groene vallei, omringd door natuur, niet ver van de kust, maar zonder zicht op zee, perfect om helemaal tot rust te komen … Lees meer
Op onze culinaire reis door Catalonië was een van de absolute hoogtepunten ons verblijf in het schitterende hotel Esperit Roca. We werden met open armen ontvangen in dit adembenemende complex en mochten één van de zestien kamers met waanzinnig uitzicht over Catalonië innemen … Lees meer
Sinds kort hebben we er letterlijk een culinaire buur bij: Direkte. Het restaurant dat jarenlang verscholen zat onder de arcaden van de Boqueria-markt, verhuisde dit voorjaar naar Carrer de París 200 in de wijk Eixample … Lees meer
Er zijn zo van die restaurants die al heel lang op je lijstje staan, en voor ons was Benoit & Bernard Dewitte er zo eentje. Toen we anderhalf jaar geleden van vrienden – die weten waar het lekker is – een cadeaubon kregen voor dit Michelinrestaurant in Kruisem, hebben we meteen gereserveerd … Lees meer
Hou u vast, want ik ga je een héééél enthousiast restaurantverslag serveren. Onze laatste dag van een intense en erg boeiende culinaire reis door Catalonië is geëindigd in absolute schoonheid … Lees meer
Bij Would Be Chef zijn mijn restaurantreviews altijd heel persoonlijk, dus het kan perfect dat jij als lezer een plek fantastisch vindt waar ik minder warm voor loop, en omgekeerd … Lees meer
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer