Bodega 1900: tapasbar van Albert Adria

Op 25 in de TOP50 van de beste restaurants van de wereld staat Tickets in Barcelona. Een waanzinnig restaurant met de beste tapas die je je maar voorstellen kunt. De man achter Tickets is culinaire wonderboy Albert Adria, die samen met z’n broer Ferran ooit met El Bulli op nummer 1 stond in de wereld. Tickets is een absolute aanrader, maar eerlijk is eerlijk: het is werkelijk een strijd om er binnen te raken. De laatste keer dat ik er was zat ook Bruno Mars er te eten, en het is er werkelijk een komen en gaan van foodies en celebrities van over de hele wereld.

Aangezien het zo moeilijk is om bij Tickets een tafeltje te boeken wil ik graag het minder chique maar zeker zo lekkere Bodega 1900 aanraden. Dat is letterlijk aan de overkant van de straat van Tickets gelegen, en je eet er iets “gewonere” maar ook zalige tapas. De inrichting van het kleine sympathieke restaurantje is wat rustieker. Je waant je in een authentieke vermouth-bar. Het is er ook een stuk goedkoper dan aan de overkant. Maar vergis je niet: de hand van de meester proef je in elk gerecht.

Enkele aanraders zijn: de scheermesjes in esqabèche. De fake olijfjes moet je ook zeker bestellen. De kroketjes sowieso. Ga ook voor de Vlaamse “brokkelkaas” met daarbij een zalig tomatenslaatje. “La rubia gallega” beef tenderloin cured in salt and spices, zoals het op de kaart beschreven staat, is het lekkerste vlees ever. En je moet ook absoluut de kleine sandwich met gefrituurde inktvisringen proeven. Verrukkelijk. Je mag er de maître zeker mijn groeten doen, ze kennen er me wel, ik kom er nogal vaak namelijk.