Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen. Boekingen zijn een jaar op voorhand mogelijk, maar alles zit eigenlijk altijd vol. Maar, en er is goed nieuws, sinds 2022 hebben de chefs van Disfrutar, Oriol Castro, Eduard Xatruch en Mateu Casañas samen met Nil Dulcet een tweede zaak geopend in Barcelona. Compartir Barcelona is geïnspireerd op Compartir Cadaqués, dat dit jaar al zijn tienjarig jubileum viert. Goedkoper, wat toegankelijker, en vooral, er zijn vaker tafels te boeken dan in hun wereldvermaarde driesterrenrestaurant.
De menukaart van Compartir wisselt geregeld en online kun je bijzonder weinig informatie vinden. Maar ik kan je wel zeggen dat je moderne tapas krijgt en dat er je warm wordt aanbevolen om die te sharen: compartir betekent delen. Je vindt sowieso een selectie warme en koude oesters om mee te starten, die met ajo blanco schuim zijn erg bijzonder. De broodmand is sowieso uitstekend. Ik vind de Iberische hamkroketjes met daarop rode tonijn en tomaat superlekker. En ook de Ebro-deltamosselen met dragon-bearnaise zijn overheerlijk. Verder staan een paar echte klassiekers uit Disfrutar hier ook op de kaart, zoals de beroemde pan chino met zure room en kaviaar. Als dessert zijn de hazelnootcoulant en het crème brûléeschuim met aardbeien en sinaasappelsorbet een echte aanrader.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer