Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience26
Restaurant

Divinum: ingetogen klasse in het hart van Girona #advertentie

Deze zomer mocht ik als culinair ambassadeur vijf dagen lang door Catalonië trekken, op zoek naar bijzondere gastronomische plekken. De stad Girona was één van de zalige tussenstops. We mochten er dineren in Esperit Roca, het nieuwste sterrenrestaurant van de wereldberoemde Roca broers, bovenop een heuvel, en onderdeel van een gigantisch mooi complex. Alles daar ademt grandeur: spectaculaire uitzichten, verrassende smaken en ja, zelfs vliegend schuim bij het dessert.

Maar waar Esperit Roca groots en meeslepend is, vond ik in het redelijk recente sterrenrestuarant Divinum juist de charme van het ingetogene terug. Dit relatief kleine en sober ingerichte restaurant ligt in het casino van de stad, en telt amper acht tafels. Hier geen overdadige decoratie, geen schouwspel met rookmachines, maar eerder een ingetogen podium voor pure smaken. Maar wel verrassend lekker.

Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience1
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience3
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience4
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience5
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience6
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience7
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience2
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience8

De maître is blijkbaar tegelijk eigenaar én chef. Hij bereidt alles zelf, gesteund door zijn team, en komt elk gerecht persoonlijk uitgebreid aan tafel toelichten. Het verhaal achter Divinum is mooi: ooit begonnen als een eenvoudige tapas- en broodjesbar op de Ramblas van Girona in 2001, groeide de zaak dankzij jarenlange toewijding en verfijning uit tot wat het nu is: een met een Michelinster bekroond restaurant. Die ster kwam er trouwens pas vorig jaar en je voelt aan alles dat hierop elke dag flink wordt ingezet.

Maar de roots proef je wel nog steeds. In het uitgebreide menu zaten geregeld knipogen naar het tapasverleden. Dat begon al met de hapjes die verwezen naar de originele smaken van de tapas die vroeger in Divinum werden geserveerd. Later kregen we een boterbrioche, aan tafel bereid, gevuld met mosterd en kalfstong – een speelse verwijzing naar de tijd van toen. De rest van het menu was een stijlvolle ode aan de Catalaanse keuken, met perfecte producten en een zorgvuldige opbouw.

Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience25
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience9
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience10
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience11
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience12
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience13
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience14
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience15
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience16
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience17
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience18

Het menu dat wij mochten proeven:

Inktvis in ui

Kabeljauwbrandade met rode paprika’s

Rivierkreeftbeignet

Boterbrioche gevuld met kalfstong

Pinyonsoep en rode garnalen

Knolselderij in saus meunière

Slakken, ui en ansjovis

Heek en mosselen

Lam, paling en munt

Citroen en tijmbloem

Vijgenbladflan

Daarbij kwam ook nog een indrukwekkende kaastrolley vol lokale pareltjes. De verleiding was groot om daar ook een bordje lekkers te scoren, want de kazen in Catalonië zijn echt bijzonder lekker, maar ons programma was zeer gevuld, met elke middag en avond een restaurantbezoek, dus de trolley lieten we even aan ons voorbij gaan. De chef serveerde trouwens uitsluitend Catalaanse wijnen, daar had ik als ambassadeur van de regio ook speciaal om gevraagd, en die wijnen waren stuk voor stuk perfect passend bij de gerechten.

Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience19
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience20
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience21
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience22
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience23
Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience24

Divinum is een plek waar men het koken duidelijk ernstig neemt. Hier wil men gastronomisch koken, met aandacht voor techniek, presentatie en beleving. Modern, maar met veel refenties naar de culinaire tradities van de regio. De inrichting van het restaurant is eerder sober en doordat het geen al te groot restaurant is, is de ambiance ook wat ingetogener maar het belangrijkste blijft: er wordt met hele mooie producten creatief gekookt zonder te ver gezocht te zijn en de smaakcombinaties zitten helemaal goed. Alles is in balans, verfijnd zonder overdaad, en met een respect voor de Catalaanse keuken dat je proeft tot in het laatste hapje. Geen grootspraak, geen theater, maar een keuken die wil overtuigen met vakmanschap en smaak – en daarin meer dan slaagt.

Wil je nog meer culinairs van Catalonië ontdekken? Surf dan naar Catalunya Experience of ontdek de coolste trips doorheen Catalonië met De Grand Tour met Catalonië.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Mas Salagros EcoResort & Restaurant 1497 Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience16

Puur natuur: Mas Salagros EcoResort & Restaurant 1497 #advertentie

Onze reis in Catalonië in juli 2025 begon in het natuurrijke Mas Salagros EcoResort, vlakbij Barcelona. Dit 100% duurzame ecohotel ligt in een groene vallei, omringd door natuur, niet ver van de kust, maar zonder zicht op zee, perfect om helemaal tot rust te komen … Lees meer

Esperit Roca: een gastronomisch hoogtepunt in Catalonië 🌿 #advertentie

Op onze culinaire reis door Catalonië was een van de absolute hoogtepunten ons verblijf in het schitterende hotel Esperit Roca. We werden met open armen ontvangen in dit adembenemende complex en mochten één van de zestien kamers met waanzinnig uitzicht over Catalonië innemen … Lees meer

Direkte Barcelona Sven Ornelis Would Be Chef23

Direkte, verhuisd van de Boqueria naar Eixample

Sinds kort hebben we er letterlijk een culinaire buur bij: Direkte. Het restaurant dat jarenlang verscholen zat onder de arcaden van de Boqueria-markt, verhuisde dit voorjaar naar Carrer de París 200 in de wijk Eixample … Lees meer

Benoit & Bernard De Witte Kruisem Sven Ornelis Would Be Chef3

Mijn bijzondere avond bij Benoit & Bernard Dewitte in Kruisem

Er zijn zo van die restaurants die al heel lang op je lijstje staan, en voor ons was Benoit & Bernard Dewitte er zo eentje. Toen we anderhalf jaar geleden van vrienden – die weten waar het lekker is – een cadeaubon kregen voor dit Michelinrestaurant in Kruisem, hebben we meteen gereserveerd … Lees meer

La Boscana Bellvis Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience5

Meesterlijke gastronomie met fruit in de hoofdrol: La Boscana #advertentie

Hou u vast, want ik ga je een héééél enthousiast restaurantverslag serveren. Onze laatste dag van een intense en erg boeiende culinaire reis door Catalonië is geëindigd in absolute schoonheid … Lees meer

Ferreruela Lleida Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience3

Ferreruela in Lleida: productkeuken op z’n best #advertentie

Bij Would Be Chef zijn mijn restaurantreviews altijd heel persoonlijk, dus het kan perfect dat jij als lezer een plek fantastisch vindt waar ik minder warm voor loop, en omgekeerd … Lees meer

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna, een heerlijke Japanner in Barcelona

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer