Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Ik kan niet anders dan “wow” zeggen. Dat is een stevige binnenkomer, wanneer je een restaurant bespreekt, ik weet het. Maar als het goed is, zeg ik het graag, en als het fantastisch is, dan roep ik het ook graag. En dat was ons dinertje vrijdag in De Librije in Zwolle zeker. Indrukwekkend.

Nu zeg ik al lang dat de betere gastronomie in Nederland fantastisch bezig is. Ze hebben er niet zo’n zwaar gastronomisch verleden als de Belgische keuken, en al zeker niet als de Franse, maar dat zorgt er ook voor dat ze vaak meer durven aan de slag te gaan met boeiende specerijen van overal in de wereld. Maar met de Librije van Jonnie en Thérèse Boer zit je natuurlijk meteen in het allerbeste restaurant van Nederland, en één van de toppers in de Benelux.

Het was de derde of de vierde keer, ik wil het kwijt zijn, dat we hier dineerden, maar het was wel de eerste keer sinds De Librije verhuisde naar het prachtige hotel van Thérèse en Jonnie, een voormalige gevangenis. Over de binnentuin hebben ze een vijf jaar geleden een indrukwekkend glazen dak gebouwd waaronder het heerlijk zitten is. Voorwaar een unieke locatie.

En elke keer slaagt Jonnie Boer er in om een indrukwekkend menu te verzinnen. Alles klopt gewoon. Van de hapjes tot de desserts onderga je een festijn aan indrukken. Het gevulde eitje met kaviaar dat je volgens de obers moet eten “als een lasagne” is een klassieker van het huis! Maar voor de rest allemaal nieuwe smaken en impressies.

Wat maakt de keuken van Jonnie zo bijzonder? Hij kookt (vooral) met lokale producten, maar maakt er telkens heel erg internationale gerechten mee. En alles zit zo lekker hoog op smaak. Niks te scherp, te zuur, te pikant, te zot. Maar toch bomvol smaak. Je moet het maar doen.

Naast ons zat een tafeltje met vijf Belgische mannen. Vrienden? Collega’s? Geen idee. Maar de volgende dag bij het uitchecken vroeg één van de sympathieke heren, die samen met ons aan de balie stond, of we er van genoten hadden. Bleek dat het culinaire clubje waar hij toe behoorde elk jaar minstens één keer naar Zwolle afzakt om te genieten van het heerlijke eten in de Librije. Kenners dus. En het waren niet de enige Belgen die er die avond aten.

Ik kan het iedereen aanraden. Zwolle is een dikke twee tot drie uurtjes rijden vanuit het centrum van ons land. Maar het is de verplaatsing absoluut waard. En het restaurant van Jonnie Boer staat voor mij ergens in de top 5 van de wereld. Een culinair paleisje. Mij zien ze zeker nog vaak terug.

MENU

 

Vriendschapsring. Kalf, haringkuit, zure haring crème, zure haring, zure bom.

Zoetwater zooi. Snoek, rivierkreeft, zoetwaterkrab, snoekbaars

Krabsalade. Ganzenlever, Noordzeekrab, spitskool, citroengras

Noordzee kreeft. Ceviche gegaard, tomaat, kombucha, kouseband, laos

Hammetjes van Urk. Zeeduivel, curry van Oost-Indische kers, pandan

Eat it Like a Lasagne. Zachte eierdooier, crème fraiche, bieslook, Perle Imperial Kaviaar

Rog. Wang van de rog, bouillon van droge worst, broccoli

Boerderij eend. Uit Emmelo, gerijpt met hooi, bleekselderij

I’m Your Icecream Man

Passievrucht. Garam massala, passievrucht, blauwaderkaas

Ananas. Van het houtvuur, koffie, zoethout, tonkaboon

Mignardises