Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije
Restaurant

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Ik kan niet anders dan “wow” zeggen. Dat is een stevige binnenkomer, wanneer je een restaurant bespreekt, ik weet het. Maar als het goed is, zeg ik het graag, en als het fantastisch is, dan roep ik het ook graag. En dat was ons dinertje vrijdag in De Librije in Zwolle zeker. Indrukwekkend.

Nu zeg ik al lang dat de betere gastronomie in Nederland fantastisch bezig is. Ze hebben er niet zo’n zwaar gastronomisch verleden als de Belgische keuken, en al zeker niet als de Franse, maar dat zorgt er ook voor dat ze vaak meer durven aan de slag te gaan met boeiende specerijen van overal in de wereld. Maar met de Librije van Jonnie en Thérèse Boer zit je natuurlijk meteen in het allerbeste restaurant van Nederland, en één van de toppers in de Benelux.

Het was de derde of de vierde keer, ik wil het kwijt zijn, dat we hier dineerden, maar het was wel de eerste keer sinds De Librije verhuisde naar het prachtige hotel van Thérèse en Jonnie, een voormalige gevangenis. Over de binnentuin hebben ze een vijf jaar geleden een indrukwekkend glazen dak gebouwd waaronder het heerlijk zitten is. Voorwaar een unieke locatie.

En elke keer slaagt Jonnie Boer er in om een indrukwekkend menu te verzinnen. Alles klopt gewoon. Van de hapjes tot de desserts onderga je een festijn aan indrukken. Het gevulde eitje met kaviaar dat je volgens de obers moet eten “als een lasagne” is een klassieker van het huis! Maar voor de rest allemaal nieuwe smaken en impressies.

Wat maakt de keuken van Jonnie zo bijzonder? Hij kookt (vooral) met lokale producten, maar maakt er telkens heel erg internationale gerechten mee. En alles zit zo lekker hoog op smaak. Niks te scherp, te zuur, te pikant, te zot. Maar toch bomvol smaak. Je moet het maar doen.

Naast ons zat een tafeltje met vijf Belgische mannen. Vrienden? Collega’s? Geen idee. Maar de volgende dag bij het uitchecken vroeg één van de sympathieke heren, die samen met ons aan de balie stond, of we er van genoten hadden. Bleek dat het culinaire clubje waar hij toe behoorde elk jaar minstens één keer naar Zwolle afzakt om te genieten van het heerlijke eten in de Librije. Kenners dus. En het waren niet de enige Belgen die er die avond aten.

Ik kan het iedereen aanraden. Zwolle is een dikke twee tot drie uurtjes rijden vanuit het centrum van ons land. Maar het is de verplaatsing absoluut waard. En het restaurant van Jonnie Boer staat voor mij ergens in de top 5 van de wereld. Een culinair paleisje. Mij zien ze zeker nog vaak terug.

MENU

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije
Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Vriendschapsring. Kalf, haringkuit, zure haring crème, zure haring, zure bom.

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Zoetwater zooi. Snoek, rivierkreeft, zoetwaterkrab, snoekbaars

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Krabsalade. Ganzenlever, Noordzeekrab, spitskool, citroengras

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije
Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Noordzee kreeft. Ceviche gegaard, tomaat, kombucha, kouseband, laos

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije
Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Hammetjes van Urk. Zeeduivel, curry van Oost-Indische kers, pandan

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Eat it Like a Lasagne. Zachte eierdooier, crème fraiche, bieslook, Perle Imperial Kaviaar

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Rog. Wang van de rog, bouillon van droge worst, broccoli

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Boerderij eend. Uit Emmelo, gerijpt met hooi, bleekselderij

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

I’m Your Icecream Man

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije
Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Passievrucht. Garam massala, passievrucht, blauwaderkaas

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Ananas. Van het houtvuur, koffie, zoethout, tonkaboon

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Mignardises

Een culinair paradijs in een prachtig hotel: De Librije

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer