Ik kan niet anders dan “wow” zeggen. Dat is een stevige binnenkomer, wanneer je een restaurant bespreekt, ik weet het. Maar als het goed is, zeg ik het graag, en als het fantastisch is, dan roep ik het ook graag. En dat was ons dinertje vrijdag in De Librije in Zwolle zeker. Indrukwekkend.
Nu zeg ik al lang dat de betere gastronomie in Nederland fantastisch bezig is. Ze hebben er niet zo’n zwaar gastronomisch verleden als de Belgische keuken, en al zeker niet als de Franse, maar dat zorgt er ook voor dat ze vaak meer durven aan de slag te gaan met boeiende specerijen van overal in de wereld. Maar met de Librije van Jonnie en Thérèse Boer zit je natuurlijk meteen in het allerbeste restaurant van Nederland, en één van de toppers in de Benelux.
Het was de derde of de vierde keer, ik wil het kwijt zijn, dat we hier dineerden, maar het was wel de eerste keer sinds De Librije verhuisde naar het prachtige hotel van Thérèse en Jonnie, een voormalige gevangenis. Over de binnentuin hebben ze een vijf jaar geleden een indrukwekkend glazen dak gebouwd waaronder het heerlijk zitten is. Voorwaar een unieke locatie.
En elke keer slaagt Jonnie Boer er in om een indrukwekkend menu te verzinnen. Alles klopt gewoon. Van de hapjes tot de desserts onderga je een festijn aan indrukken. Het gevulde eitje met kaviaar dat je volgens de obers moet eten “als een lasagne” is een klassieker van het huis! Maar voor de rest allemaal nieuwe smaken en impressies.
Wat maakt de keuken van Jonnie zo bijzonder? Hij kookt (vooral) met lokale producten, maar maakt er telkens heel erg internationale gerechten mee. En alles zit zo lekker hoog op smaak. Niks te scherp, te zuur, te pikant, te zot. Maar toch bomvol smaak. Je moet het maar doen.
Naast ons zat een tafeltje met vijf Belgische mannen. Vrienden? Collega’s? Geen idee. Maar de volgende dag bij het uitchecken vroeg één van de sympathieke heren, die samen met ons aan de balie stond, of we er van genoten hadden. Bleek dat het culinaire clubje waar hij toe behoorde elk jaar minstens één keer naar Zwolle afzakt om te genieten van het heerlijke eten in de Librije. Kenners dus. En het waren niet de enige Belgen die er die avond aten.
Ik kan het iedereen aanraden. Zwolle is een dikke twee tot drie uurtjes rijden vanuit het centrum van ons land. Maar het is de verplaatsing absoluut waard. En het restaurant van Jonnie Boer staat voor mij ergens in de top 5 van de wereld. Een culinair paleisje. Mij zien ze zeker nog vaak terug.
Vriendschapsring. Kalf, haringkuit, zure haring crème, zure haring, zure bom.
Zoetwater zooi. Snoek, rivierkreeft, zoetwaterkrab, snoekbaars
Krabsalade. Ganzenlever, Noordzeekrab, spitskool, citroengras
Noordzee kreeft. Ceviche gegaard, tomaat, kombucha, kouseband, laos
Hammetjes van Urk. Zeeduivel, curry van Oost-Indische kers, pandan
Eat it Like a Lasagne. Zachte eierdooier, crème fraiche, bieslook, Perle Imperial Kaviaar
Rog. Wang van de rog, bouillon van droge worst, broccoli
Boerderij eend. Uit Emmelo, gerijpt met hooi, bleekselderij
I’m Your Icecream Man
Passievrucht. Garam massala, passievrucht, blauwaderkaas
Ananas. Van het houtvuur, koffie, zoethout, tonkaboon
Mignardises
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer
Als je ooit eens op reis gaat naar Zuid-Afrika, doe jezelf dan een groot plezier, en ga zeker een paar uur wandelen in de prachtige tuinen van Babylonstoren, voor mij echt één van de allermooiste plekjes in het wijngebied tussen Franschhoek en Paarl … Lees meer