Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt. Inter Scaldes in Kruiningen is zo’n plek voor mij. Een gastronomisch monument, waar ik al jaren met veel bewondering naar toeging. Toen ik hoorde dat deze iconische zaak een nieuw hoofdstuk had geopend, kon ik niet wachten om opnieuw te gaan proeven. En wat een hergeboorte is het geworden.
Na het vertrek van chef Jannis Brevet, die Inter Scaldes tot driesterrenniveau tilde, was het even spannend. Wie durft zo’n nalatenschap over te nemen? Het antwoord: Jeroen Achtien, een chef die internationaal naam maakte bij Restaurant Sens in Vitznau, Zwitserland. Daar verdiende hij twee Michelinsterren, werd door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Ontdekking van het Jaar’ in 2019 en ‘Belofte van het Jaar’ in 2022. Sindsdien staat hij bekend om zijn verfijnde balans en vernieuwende technieken – met fermentatie als krachtig instrument om smaken op een gedurfde manier samen te brengen.
Het vernieuwde Inter Scaldes is tegelijk vertrouwd en verrassend. De sfeer blijft sereen en stijlvol, maar het interieur kreeg een volledige make-over. Lichter, eigentijdser, met meer ademruimte – zonder de ziel van het huis te verliezen. Maar de grootste transformatie vindt plaats op het bord. Wat Achtien doet, is geen simpele voortzetting van het verleden, maar een krachtige, persoonlijke interpretatie ervan. Zijn keuken is complex, gelaagd, gedreven door techniek en intuïtie.
Net als zijn voorganger heeft hij een diepe voeling met het terroir. De Zeeuwse identiteit wordt hier niet uitvergroot, maar verfijnd en opnieuw gedefinieerd. Schaal- en schelpdieren, zilte groenten, lokale topproducten – ze krijgen een hoofdrol, maar altijd in dialoog met internationale invloeden en moderne technieken. Het resultaat is een keuken die tegelijk aards en werelds is.
Wat me vooral raakte, was de gelaagdheid van zijn gerechten. Elke hap vertelt een verhaal. Een gerecht met coquilles was zó verfijnd opgebouwd, dat ik er stil van werd. En geloof me: dat gebeurt niet vaak. Ook de wijnpairing – licht avontuurlijk, maar altijd raak – tilde de ervaring naar een nog hoger niveau.
Wat ik knap vind aan deze nieuwe start, is hoe Achtien niet probeert om Jannis te imiteren. Hij bewandelt zijn eigen pad. En toch voel je dat eerbetoon – die diepe liefde voor het terroir, voor perfectie, voor gastvrijheid. Het is Inter Scaldes gebleven, maar dan 2.0.
Ik heb al veel mogen proeven in mijn leven, maar wat ik hier beleefde, was puur kippenvel. Inter Scaldes is niet zomaar terug. Het is klaar voor een nieuwe sterrenregen – daar ben ik van overtuigd.
Mocht je op zoek zijn naar een culinaire ervaring die je echt raakt, dan moet je deze nieuwe versie van een klassieker ontdekken. Ik kan het je van harte aanbevelen. En geloof me: je zal er nog lang aan terugdenken.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer