Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3
Restaurant

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven. Ik ben er aan begonnen, heb snel weer in de tekst geschrapt, heb het verhaal dan nog maar eens vanuit een andere hoek opnieuw geschreven, en ben dan toch weer van nul af aan gestart. En de reden is simpel. Het tweede beste restaurant in de wereld… dat is niet zomaar een eretitel. Beter dan dat bestaat er nauwelijks, enkel Disfrutar in Barcelona zou nog beter zijn. Zilveren medaille dus, maar is “Asador Etxebarri” die titel wel waard?

De vraag is of dat wel een titel is die je wil: “tweede beste restaurant van de wereld”. Het antwoord is wellicht dubbel, maar ik denk vooral dat het geen cadeau is. Het legt een enorme druk op het restaurant, want iedereen gaat constant vergelijken. Asador Extebarri heeft dit jaar de titel gekregen, en dus wou ik er zot graag eens gaan lunchen, net als wellicht honderdduizenden andere foodies. Want wat maakt dit grillrestaurant in de bergen rond San Sebastian, in het prachtige Baskenland, zo bijzonder dat het de meest legendarische driesterrenrestaurants achter zich weet te laten in de beroemde lijst met de “50 best restaurants in the world”?

Het verhaal van dit restaurant is simpel, maar heel bijzonder: Bittor Arguinzoniz, de chef die in dit dorpje in het Spaans Baskenland opgroeide in een eenvoudig huis zonder elektriciteit en gas, leerde van zijn oma en moeder om te koken op het haardvuur, iets wat hij later in zijn restaurant ook is gaan doen. Hij heeft zelf al zijn grills ontworpen en weet als geen ander hoe je de beste zeevruchten en vis, maar zeker ook vlees moet grillen boven het vuur. Hij staat niet alleen in de keuken, maar de grill bedient hij wel altijd zelf. De man is een genie als het over koken op open vuur gaat. Als je dan net zoals hij ook nog eens werkt met topingrediënten, dan weet je dat er spectaculair lekker gegeten wordt in deze culinaire tempel, en chefs en foodies uit de hele wereld werden lyrisch over hun bezoeken aan dit restaurant. En de rest is geschiedenis.

Al lang probeerde ik een tafeltje te bemachtigen, maar gezien de gigantische populariteit was dat echt net evident. De wachtlijsten zijn dan ook gigantisch. Wat ik ook probeerde, ik raakte er maar niet binnen. Tot vorige zomer. Via bekende Spaanse foodies, hele goede klanten van mijn lievelingsrestaurant Via Veneto in Barcelona die de sommelier van Etxebarri goed kennen, ben ik er begin augustus dan toch in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen. Ik kan je zeggen: het werd een fantastische ervaring. We dronken een hele goede champagne en misschien wel de beste rode wijn van Spanje. En het eten was zeeeer lekker. Elk gerecht was puur en perfect bereid, en vooral verrassend eenvoudig. Alles draait hier rond product en bereiding, er zitten nauwelijks of geen franjes aan deze keuken, maar wat je proeft is fantastisch: de zelfgemaakte chorizo, de huisgemaakte mozzarella, de garnalen, de scheermesje met zeer gepeperde olijfolie, de vis en zeker ook het hoofdgerecht: perfect gegrild vlees van de eigen koeien. Spectaculair. Beter bestaat niet op de grill…

Ik heb trouwens beslist om geen antwoord te geven op de vraag: is dit nu het tweede beste restaurant ter wereld. Etxebarri doet je nadenken, en je beslist om niet te beslissen. Er zijn een pak restaurants waar je verfijnder, gesofistiqueerder kunt eten. Sowieso. Maar de passie en het vakmanschap, het product en de bereiding zijn hier legendarisch lekker. En die zilveren medaille is dus zeker niet gestolen. Maar hoe kun je zo’n grillrestaurant vergelijken met de gastronomische tempels van de driesterren chefs in pakweg Parijs? Niet. Dus ga ik het ook niet doen. Maar een lunch uit de duizend was het sowieso wel! Om nooit te vergeten.

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis13
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis5
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis6
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis7
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis8
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis9
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis10
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis11
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis12
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis15
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis16
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis17
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis18
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis19
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis20
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis21
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis22
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis23
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis24
Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis25

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna, een heerlijke Japanner in Barcelona

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer