La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden. De obers kwamen namelijk telkens in een soort van parade alle specials of the day tonen aan de gasten op het terras. Het eten was toen erg traditioneel, en zeker niet slecht, en die stoet met bordjes vonden wij toen wel uhm, hoe zal ik het zeggen, folkloristisch of zo. Toen dat restaurant sloot, waren we een beetje benieuwd naar wat La Xarxa precies zou zijn, want het grote terras was wel al jaren een van onze favoriete lunchplekken in de stad. Maar we hadden geluk. De parade met dagschotels passeert niet meer aan de tafel, maar het eten is een stuk beter geworden.
Voor ons is La Xarxa echt de ideale plek voor een lange lunch op een zomerdag, of lentedag, of herfstdag, enfin, een zonnige dag, en zo kun je er in Barcelona veel beleven. We bestellen dan een lekkere fles wijn rosé, en vervolgens bestellen we gerechtje na gerechtje. Vaak blijven we zelfs hangen bij de hapjes en de voorgerechtjes omdat die echt lekker zijn. Het is hier een beetje wereldkeuken, geen haute cuisine, maar echt lekker, de taco’s met garnaal en de gekonfijte kip met teriyakisaus zijn gewoon heerlijk comfortfood. Vaak slaan we het hoofdgerecht zelfs over, al bestellen we soms wat lekker gegrild rundsvlees, en dan beginnen we met het sharen van dessertjes. De kaastaart, en de Torriha de La Xarxa met vanille ijs, een Catalaanse versie van verloren brood zijn zeer verleidelijk. La Xarxa is gewoon een plezante plek om uren te zitten met het hele gezin of met vrienden.
Dit is een van mijn 50 favoriete restaurants in Barcelona. Wil je zelf nog meer restaurants ontdekken maar ook andere tips over mijn favoriete Europese stad dan kan ik je van harte mijn persoonlijke reisgids Mijn Barcelona aanraden die enkel online te koop is.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer