Sluit Hof Van Cleve in 2023?

Ik moet Peter Goossens even waarschuwen. Over 5 jaar wordt mijn mama 75 en de kans bestaat dat mijn ouders dan beslissen om haar verjaardag in het “Hof Van Cleve” te vieren. Wanneer Peter in 2023 nog niet van plan is om zijn prachtige restaurant te sluiten en meer van het leven te gaan genieten, kan hij eind september van dat jaar alle reservaties voor een groep van zes op de naam “Ornelis” beter weigeren. Wij hebben namelijk de traditie om telkens er een ronde verjaardag van ons lieve mama te vieren valt, dat te doen in een drie sterrenrestaurant dat vervolgens de deuren sluiten moet.

Vijf jaar geleden, toen mama 65 werd, besliste ze om dat samen met ons hele gezin te vieren in “Oud Sluis” van Sergio Herman. Kort nadat we gereserveerd hadden maakt Sergio bekend dat hij het voor bekeken hield daar in Sluis. Wij aten er één van de laatste maanden dus nog, en ja, het werd een memorabele maaltijd. Ik herinner me nog levendig bepaalde gerechten die we daar toen kregen. De kist vol lepels vond ik geniaal. In elke lepel zat een mini-gerecht en het smaakte gewoon te zalig. Ik heb nog steeds heimwee naar Oud Sluis.

De eerlijkheid gebiedt mij wel om te zeggen dat we dit jaar “Hertog Jan” voor mama’s verjaardag pas reserveerden nadat we wisten dat Gert en Joachim hun geweldige restaurant zouden sluiten. Het was altijd al mama’s wens om er ooit nog eens te gaan eten, en twee weken geleden hebben we dat dan ook kunnen doen. Het was wellicht ook de laatste keer dat ik er zelf ben gaan eten. En we hebben alle zes intens genoten van werkelijk elk gerecht dat ons geserveerd werd.

Zo in de laatste maanden speelt Gert redelijk op veilig met een rode loper aan topgerechten. Alleen absolute klassiekers passeren de revue. Dat maakt dat je de meeste gerechten wel herkent als je al eens in Hertog Jan kwam eten (wat ik de voorbije jaren gelukkig toch verschillende keren heb mogen doen) maar dat is geen straf, wel integendeel. Het is een absoluut feest om nog een laatste keer al die sublieme creaties te mogen proeven. En m’n ouders, en broer en schoonzus die er nog nooit eerder waren, waren in de zevende hemel. Schitterende manier om mama’s verjaardag te vieren. Jammer dat het ook voor ons de laatste keer was trouwens. Maar gelukkig heeft het gouden duo van Hertog jan met L.E.S.S. schitterende nieuwe restaurantplannen.

Maar goed, conclusie blijft: Peter Goossens, denk maar eens goed na over je toekomstplannen, en weet ons dan te zeggen of we in 2023 wel welkom zijn. Al bestaat de kans dat we volgend jaar mama’s 71ste verjaardag al komen vieren in Kruishoutem. Een mens moet niet per se 5 jaar wachten om een verjaardagen te vieren. En al zeker niet wanneer je de 70 voorbij bent en houdt van lekker eten en genieten met het gezin. Laat ons afspreken Peter: laat je door dit bericht vooral niet van de wijs brengen. Hof Van Cleve lijkt me namelijk ook een mooie plek om in 2048 mama’s honderdste verjaardag te vieren.