Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster. Chef Supaksorn “Ice” Jongsiri mocht op de plechtige uitreiking de derde ster ontvangen, amper zeven jaar nadat hij zijn restaurant Sorn geopend had. Sorn werd daarmee het eerste restaurant op Thais grondgebied dat die bijzondere eer te beurt is gevallen. En geloof me … helemaal terecht.
Het verhaal van Sorn chef Supaksorn Jongsiri is bijzonder. Voor hij in 2018 dit restaurant opende reisde hij door de veertien provincies in het zuiden van Thailand (waar hijzelf ook vandaan komt) om met landbouwers, vissers en andere locale producenten, maar ook met chefs te praten over de bijzondere technieken uit de zuiderse keuken. Het is de streek waar je de lekkerste vissen en zeevruchten kunt vinden, en de keuken is er iets meer spicy dan in het noorden. Toen hij het gevoel had dat hij al die technieken perfect in de vingers had, opende hij Sorn, een jaar later kreeg hij al een Michelin ster, het jaar daarna zijn tweede en nu dus de derde. Een indrukwekkend parcours.
In de lijst met beste restaurants in Azië scoort Sorn altijd bijzonder hoog, en journalisten en foodies uit de hele wereld vechten om er een tafeltje te bemachtigen. We zijn dan ook vereerd dat het ons, alweer dankzij Roger van Damme, die duidelijk kind aan huis is in de Bangkokse topgastronomie, toch gelukt is. We kregen een prachtige tafel, in een privaat salon, helemaal aan de ingang van het restaurant, met een privé ober die bijzonder goed voor ons zorgde. En het menu was spectaculair lekker.
Het bijzondere aan Sorn is dat bij zowat elk gerecht een mooi bord op tafel wordt gezet met alle ingrediënten van dat specifieke gerecht. Zo zie je exact wat je aan het eten bent. Het filmpje van de levende abalone dat ik op mijn Instagram heb geplaatst is waanzinnig veel bekeken. Mensen vroegen zich massaal af of ik die gruwelijke dieren echt heb opgegeten. Tuurlijk wel, maar uiteraard niet levend, maar bereid in een zeer delicaat en delicieus gerecht. Van begin tot het einde was deze maaltijd een feest. Het hoofdgerecht was echt indrukwekkend. Er kwam een pot heerlijke rijst op tafel en allerlei extra gerechten, echt een compleet feest. Het dessert was lekker maar misschien het minst indrukwekkend (daar kan Roger van Damme zeker nog goede raad geven) maar dat werd dan weer ruimschoots goedgemaakt door de schitterende petit-fours-kar. Allemaal stuk voor stuk zoete parels uit de Thaise gastronomie.
Ik weet dat het een immense opdracht is drie sterren binnen te halen, en zeker in zo’n recordtijd, maar Sorn heeft deze eer absoluut verdiend. In een prachtig, chique pandje, met top personeel, zalige gesofisticeerde gerechten vol Thaise smaken, en mét een ronduit schitterende wijnkaart, heeft Sorn chef Supaksorn Jongsiri een indrukwekkende culinaire tempel gecreëerd. De prijzen zijn uiteraard niet goedkoop maar in vergelijking met de toprestaurants in Europa toch een stuk minder duur. Nu nog een tafeltje proberen te bemachtigen de volgende keer dat je naar Bangkok reist, en dan een avond lang puur genieten!
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer
Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer
Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer
Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer