Win lekkere kruidnoten van Albert Heijn

Je weet intussen wel dat één van de redenen waarom ik graag ambassadeur van Albert Heijn ben, toch wel het feit is dat er voortdurend nieuwe, andere, speciale, onverwachte, soms zelfs licht exotische producten in de rekken liggen bij deze fijne kruidenier. En met exotisch bedoel ik dus ook “Nederlandse”.

Op het gebied van zuivel hebben de Nederlanders bijvoorbeeld een veel rijkere traditie dan wij Vlamingen. Ook wat kruiden betreft zijn ze straf, en als je Indisch wil koken, dan zul je in Albert Heijn ook een veel grotere variatie aan ingrediënten vinden dan in andere supermarkten. En bij Albert Heijn durven ze ook eens iets zot nieuws proberen. De lasagne-bladen van pompoen zijn echt geniaal. En ook in de vegetarische afdeling kun je voortdurend nieuwe spannende producten vinden.

Nu de Sint in het land is, kun je ook veel lekker zoets vinden in de rekken van de Albert Heijn. En toen ik er vorige week mijn inkopen deed, viel de gigantische collectie kruidnoten ontzettend op. En niet toevallig, want dit jaar pakt Albert Heijn uit met ‘pepernoten à la Belge’.

Naast de klassiekers zoals pepernoten natuur, melkchocolade, gemengde chocolade (melk, wit, puur) en cappuccino is er dit jaar namelijk een spannend nieuw aanbod: caramel-zeezout, aardbei, prosecco en zure matten. Lekker speciaal. You love it, or you hate it. Dat bleek ook uit de reacties van een testpanel. “Een engeltje dat op mijn tong plast…/Hemels – ik kan nu sterven…/Ik weet nog altijd niet of ik het lekker vind, maar het zakje is ondertussen wel leeg…/Lekkerste snoep ooit…/Niet te vreten…/Wie bedenkt het?” Kortom: speciaal…

Pepernoten zijn een traditie die teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek. Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals die nu bekend is in Nederland in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en is ontstaan toen zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenamen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm werd het meest populair en wordt dan ook ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

 

En wij mogen je kennis laten maken met deze bijzondere Hollandse lekkernij. Want we geven aan vijf volgers van Would Be Chef maar liefst tien zakjes kruidnoten met verschillende smaken weg. Zodat je de Sint en z’n pieten wat kunt helpen om kinderen en volwassenen de komende dagen helemaal in de Sinterklaassfeer- en smaak onder te dompelen.