MINISTER DEMIR ANTWOORDT OP MIJN STUK OVER DE LANDBOUW
Nieuws

Minister demir antwoordt op mijn stuk over de landbouw

Vandaag om kwart voor negen bellen we op Joe met Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir. Ik had dit weekend een column geschreven waarin ik schreef dat ik het gevoel had dat de Vlaamse landbouw kapot gemaakt wordt. Een heleboel bedrijven gaan moeten sluiten door de stikstofdeal, en de boeren zijn bezorgd. Je kunt mijn volledige column hier nog eens lezen.

Intussen heeft de minister een uitgebreid antwoord op mijn stuk geschreven op Facebook. Met dank voor dit antwoord. Ik plaats het hier integraal zodat jullie haar reactie nog eens kunnen lezen. Straks om kwart voor negen gaan we het gesprek aan.

ANTWOORD MINISTER DEMIR

Onze landbouw kapot maken, Sven Ornelis? Neen. Jouw jeugdherinneringen aan boeren en tuinders zijn net de toekomst die we hen willen geven.

Liefste Sven,

Enorm geboeid las ik je column. ‘Ze maken onze eigen landbouw kapot. Willen we dat?’ Het antwoord is neen. Onze standpunten liggen niet ver uiteen. Jouw warme herinneringen aan boeren en tuinders zijn de toekomst die we hen willen geven. We willen onze eigen landbouw niet kapot, maar ze net redden van haar ondergang.

Laat me beginnen met het belangrijkste. Je sympathie voor boeren en tuinders is iets om met trots te dragen. Ik deel ze. De passie waarmee talloze landbouwers al generaties lang het beste van zichzelf geven is ongeëvenaard. Het raakt me zodanig dat ik Rozanne al op erg jonge leeftijd in aanraking liet komen met boer Johan in Limburg. Een prachtige familieboerderij waar koeien hand in hand gaan met een eigen boerderijmarkt met vers hoeve-ijs. Zoals er talloze voorbeelden van zijn. Eerlijk voedsel dat de band tussen onze boeren en de Vlaming weer versterkt.

Ik deel dan ook je sympathie voor de boer en ik promoot dat weldra zelfs via ons toeristisch beleid in de toekomstige landschapsparken. Net zoals ik de korte keten een prominente rol gaf tijdens Flanders Food Week in Antwerpen.

Zonder voedsel, geen Vlaamse culinaire geneugten. Lokaal gekweekte asperges rechtstreeks van bij de boer, een hoevewinkel die producten verkoopt van verschillende landbouwers uit het dorp of onze supermarkten, die net zoals in Frankrijk, met trots producten van bij ons verkopen. Dat is voor mij de respectabele toekomst van onze lokale boeren en ook dé vorm van landbouw met een groot draagvlak. Net daar ligt de uitdaging in de toekomst.

Het beeld dat we allemaal hebben van “boeren van bij ons” wordt bedreigd. Niet door deze zotte minister of onze regering, maar door het feit dat de boer en de bond andere belangen nastreven, daarin gesteund door een beleid dat te lang het onderscheid niet wilde zien. In jouw jeugdjaren waren er in Vlaanderen ongeveer 27 miljoen dieren in de veehouderij. Vandaag is dat haast verdubbeld naar meer dan 50 miljoen, en dat met een drastisch lager aantal boeren. Ons land doet het vandaag met 68% minder landbouwbedrijven dan in jouw jeugdjaren. De duw van lokale landbouwers naar grootschaligheid was dan ook zelden een vrijwillige keuze van de boer, maar het verdienmodel van de bond. Haaks op het romantisch beeld dat jij nastreeft. De boer melkt de koe, de bond melkt de boer.

Het Vlaanderen na het stikstofakkoord zal en moet ook voor onze boeren een béter Vlaanderen zijn dan vandaag. Met méér lokale afzet, met rechtszekere vergunningen, met landbouwers die een ander model omarmen die hen vrijer maakt van de agro-industrie. Wij verbannen de landbouw niet, we geven ze een nieuwe toekomst.

Ik lees pertinente leugens over hoe we afhankelijk gaan worden van het buitenland voor onze voedselvoorziening. Dat slaat nergens op. We produceren vandaag een veelvoud aan vlees dan we consumeren. Vlaanderen zal altijd meer dan voldoende plaats hebben voor voedselvoorziening, maar niet overal op de schaal zoals we die vandaag kennen. Dit is niet het einde van de landbouw, maar het nieuwe begin dat we eigenlijk al twintig jaar geleden hadden moeten aanvatten.

En is er nog werk aan de winkel? Absoluut. Collega Brouns staat op dat vlak voor een grote uitdaging, maar ik steun hem daarin. Weg gaan van de ondraaglijke leningen en het erbarmelijke verdienmodel waarbij enkel de agro-industrie zijn rekening aandikt en de vervuiling van onze natuur triomfeert. De shift maken naar een eerlijk en duurzaam model waarbij de boer meer overhoudt aan het einde van de maand en onze eigen supermarkten vlees, zuivel en groenten van bij ons vol trots aanbieden. Dat is de weg die we uit moeten gaan.

Ik ben dan ook zeker niet tegen landbouwers, ik wil ze net de best mogelijke dienst bewijzen door niet in de val te trappen waarin mijn voorgangers zijn getrapt. Want dan krijgen ze voor de zoveelste keer een kat in een zak.

We willen ´back to the future’ in de boerenstiel. Niet omdat wij een stikstoffetisj hebben, maar omdat het onze overtuiging is dat het voor de landbouwers van morgen het beste is.

Zuhal.

Gerelateerde nieuwsberichten

Het laatste weekmenu van het schooljaar én van het radioseizoen Sven & Anke!

Wat is het toch heerlijk om de zomer echt te voelen binnenkomen. Terwijl we aftellen naar de grote vakantie en een welverdiende pauze op de radio, schakelen we ook in de keuken over op de zomerse toer … Lees meer

Laat de zon in je hart met dit weekmenu

Deze week wordt een bijzondere, door Pinksteren krijgen we een korte werkweek. Vanaf woensdag krijgen we volop zon en hoge temperaturen, een echt voorproefje van de zomer … Lees meer

Zuiderse gevulde kipfilet

Mijn nieuwe weekmenu voor deze bijzondere week

Het is best wel een bijzondere week. De eerste van juni is imemrs aangebroken, de examens staan weer voor de deur (voor wie kinderen heeft of er zelf middenin zit: succes … Lees meer

Weekmenu: korte werkweek, groot smaakplezier

De laatste week van mei had er wat zonniger mogen uitzien … Helaas blijft het kwakkelweer aanhouden, met veel wolken en buien op de radar. Maar laten we positief blijven: de natuur snakt naar water na een droog voorjaar, en onze tuinen en landbouwers doen hun voordeel met de regen … Lees meer

GEVULDE PAPRIKA MET COUSCOUS KIPPENGEHAKT EN PARMESAAN

Geen stress in de keuken met mijn weekmenu

Zin in een week zonder stress over het avondeten? Met dit nieuwe weekmenu voor maandag tot vrijdag zet je elke dag een makkelijk en overheerlijk gerecht op tafel … Lees meer

Lentekriebels in de Keuken: 5 Frisse Gerechten voor Zonnige Dagen

De zon is volop in het land – en hoe! De komende dagen beloven warm en stralend te worden, en dat vraagt om gerechten die licht, fris en vrolijk zijn … Lees meer

SALADE MET VERSE TONIJN EN KETJAP

Een weekmenu met een vleugje Thailand

De krokusvakantie is weer voorbij, en ik heb voor jullie een nieuw weekmenu klaar. Omdat ikzelf nog een beetje aan het nagenieten ben van onze vakantie in Thailand, en omdat er toch ook in België wat lente in de lucht hangt, heb ik een paar tropische toetsen in het weekmenu gestoken … Lees meer

OOSTERSE VISBALLETJES

Daar is mijn heerlijke nieuwe weekmenu

Op Would Be Chef probeer ik altijd te inspireren, en dat is ook deze week het geval. Als je eens iets anders wilt koken, dan wil ik je graag vijf tips geven … Lees meer