HETE DUIVEL VAN FELICE!
Recept

Hete duivel van felice!

Dit heb je nodig 4 personen

  • 750 g gemengd gehakt
  • peper
  • een handvol sjalotjes, fijngesnipperd
  • appelmoes
  • donkerbruine suiker
  • aardappelen voor puree
  • een klont boter
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • melk
  • paneermeel
  • klontjes boter
HETE DUIVEL VAN FELICE!

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice. Dré Steemans, beter bekend als Felice, moet één van m’n vrienden zijn die me het meest geprikkeld hebben om te genieten van lekker eten, en zelf achter de kookpotten te gaan staan. In de jaren negentig werkten we allebei bij Radio Donna, hij was er de ster, de Bekende Vlaming die het Swingpaleis presenteerde, ik was er de beginnende DJ. Maar het klikte wel tussen ons, en dat ik ook hield van lekker eten zal daarbij wel geholpen hebben. Dré presenteerde toen ook op TV1 ‘1000 seconden’ met de knorrige TV-chef Herwig Van Hove en hij had toen ook als ‘de Happy Cooker’ een dagelijks kookrubriekje in het radioprogramma van Leen Demaré, nog zo’n foodie voor wie ik veel respect heb. In 1993 bracht Felice het succesvolle kookboek ‘The Happy Cooker’ uit, en eigenlijk heb ik daar veel aan terug gedacht bij het verzamelen van mijn recepten voor mijn eerste boek. Want wat dat betreft waren Dré en ik net hetzelfde: would-be chefs. Als eerbetoon aan mijn veel te vroeg gestorven vriend Dré, wil ik graag toch even ‘Felice’s hete duivel’ met jullie delen, een gerecht waarmee je echt keihard zult scoren bij kinderen!   Bereiding

9 stappen

1 / 9

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 9

Maak eerst een echte puree met een flinke klont boter, een ei, wat muskaatnoot en een flinke geut melk.

3 / 9

Bak het gehakt in een pan tot het mooi korrelig is. Het mag goed gepeperd worden naar eigen smaak. Zout toevoegen hoeft niet, dat zit al voldoende in het gehakt.

4 / 9

Als het gehakt klaar is, haal je het uit de pan en bak je in het vet flink wat sjalotjes. Ze mogen rijkelijk aanwezig zijn.

5 / 9

Voeg, als die mooi glazig zijn, het gehakt weer toe en roer alles flink onder elkaar.

6 / 9

Stort dit gehaktmengsel in een vuurvaste ovenschotel.

7 / 9

Daarboven komt dan een flink laagje appelmoes, zelfgemaakt of uit een potje, liefst appelmoes met nog stukjes appel in.

8 / 9

Strooi bovenop die appelmoeslaag een laagje donkerbruine suiker en daarbovenop nog een laag puree. Dat laagje werk je af met paneermeel en wat klontjes boter.

9 / 9

Gratineer de schotel in de voorverwarmde oven. Als de duivel een mooi bruin korstje heeft, is hij heet genoeg en mag hij op tafel.

Laat het smaken.

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice.

Dré Steemans, beter bekend als Felice, moet één van m’n vrienden zijn die me het meest geprikkeld hebben om te genieten van lekker eten, en zelf achter de kookpotten te gaan staan. In de jaren negentig werkten we allebei bij Radio Donna, hij was er de ster, de Bekende Vlaming die het Swingpaleis presenteerde, ik was er de beginnende DJ. Maar het klikte wel tussen ons, en dat ik ook hield van lekker eten zal daarbij wel geholpen hebben.

Dré presenteerde toen ook op TV1 ‘1000 seconden’ met de knorrige TV-chef Herwig Van Hove en hij had toen ook als ‘de Happy Cooker’ een dagelijks kookrubriekje in het radioprogramma van Leen Demaré, nog zo’n foodie voor wie ik veel respect heb. In 1993 bracht Felice het succesvolle kookboek ‘The Happy Cooker’ uit, en eigenlijk heb ik daar veel aan terug gedacht bij het verzamelen van mijn recepten voor mijn eerste boek. Want wat dat betreft waren Dré en ik net hetzelfde: would-be chefs.

Als eerbetoon aan mijn veel te vroeg gestorven vriend Dré, wil ik graag toch even ‘Felice’s hete duivel’ met jullie delen, een gerecht waarmee je echt keihard zult scoren bij kinderen!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak eerst een echte puree met een flinke klont boter, een ei, wat muskaatnoot en een flinke geut melk.
  3. Bak het gehakt in een pan tot het mooi korrelig is. Het mag goed gepeperd worden naar eigen smaak. Zout toevoegen hoeft niet, dat zit al voldoende in het gehakt.
  4. Als het gehakt klaar is, haal je het uit de pan en bak je in het vet flink wat sjalotjes. Ze mogen rijkelijk aanwezig zijn.
  5. Voeg, als die mooi glazig zijn, het gehakt weer toe en roer alles flink onder elkaar.
  6. Stort dit gehaktmengsel in een vuurvaste ovenschotel.
  7. Daarboven komt dan een flink laagje appelmoes, zelfgemaakt of uit een potje, liefst appelmoes met nog stukjes appel in.
  8. Strooi bovenop die appelmoeslaag een laagje donkerbruine suiker en daarbovenop nog een laag puree. Dat laagje werk je af met paneermeel en wat klontjes boter.
  9. Gratineer de schotel in de voorverwarmde oven. Als de duivel een mooi bruin korstje heeft, is hij heet genoeg en mag hij op tafel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer