Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1
Recept

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Dit heb je nodig

  • 800 gram San Marzano tomaten
  • 400 gram confituursuiker (verhouding 1/2 kilo suiker voor 1 kilo fruit)
  • 1 grote duim gember
  • 1 zakje vanillesuiker
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 4 à 5 jampotjes, gesteriliseerd
Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Bij dit recept gebruiken we de tomaat volledig, enkel het kroontje en het harde stuk eronder verwijderen we met een mesje. Hak de tomaten in stukjes, voeg ze samen met de confituursuiker, gember, vanillesuiker, sap en rasp van de citroen en het komijnpoeder in een kookpot.

2 / 4

Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 minuten. Ook niet te lang, want je maakt een confituur en geen saus.

3 / 4

Wil je een gladde confituur dan mix je de pulp tot een gladde puree.

4 / 4

Vul de gesteriliseerde jampotjes tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Bewaar na afkoelen in de koelkast.

Laat het smaken.

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees. Belangrijk is dat je de bokalen en deksels waarin je de confituur gaat bewaren goed wast en afspoelt. Een handige tip om je bokalen te steriliseren: zet de bokalen 10 minuten in een oven van 140 graden.

Nog een extra tip om de gember te schillen: schraap de schil er af met het omgekeerde topje van je lepel. Eigenlijk schraap je enkel de schil van de gemberknol, en met een lepel kun je ook makkelijker rond de uitstulpsels schrapen, zonder te veel van de lekker gezonde gember verloren te laten gaan. Probeer het eens, je zult merken: het werkt!

Bereiding

  1. Bij dit recept gebruiken we de tomaat volledig, enkel het kroontje en het harde stuk eronder verwijderen we met een mesje. Hak de tomaten in stukjes, voeg ze samen met de confituursuiker, gember, vanillesuiker, sap en rasp van de citroen en het komijnpoeder in een kookpot.
  2. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 minuten. Ook niet te lang, want je maakt een confituur en geen saus.
  3. Wil je een gladde confituur dan mix je de pulp tot een gladde puree.
  4. Vul de gesteriliseerde jampotjes tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Bewaar na afkoelen in de koelkast.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer