Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1
Recept

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Dit heb je nodig

  • 800 gram San Marzano tomaten
  • 400 gram confituursuiker (verhouding 1/2 kilo suiker voor 1 kilo fruit)
  • 1 grote duim gember
  • 1 zakje vanillesuiker
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 4 à 5 jampotjes, gesteriliseerd
Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Bij dit recept gebruiken we de tomaat volledig, enkel het kroontje en het harde stuk eronder verwijderen we met een mesje. Hak de tomaten in stukjes, voeg ze samen met de confituursuiker, gember, vanillesuiker, sap en rasp van de citroen en het komijnpoeder in een kookpot.

2 / 4

Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 minuten. Ook niet te lang, want je maakt een confituur en geen saus.

3 / 4

Wil je een gladde confituur dan mix je de pulp tot een gladde puree.

4 / 4

Vul de gesteriliseerde jampotjes tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Bewaar na afkoelen in de koelkast.

Laat het smaken.

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees. Belangrijk is dat je de bokalen en deksels waarin je de confituur gaat bewaren goed wast en afspoelt. Een handige tip om je bokalen te steriliseren: zet de bokalen 10 minuten in een oven van 140 graden.

Nog een extra tip om de gember te schillen: schraap de schil er af met het omgekeerde topje van je lepel. Eigenlijk schraap je enkel de schil van de gemberknol, en met een lepel kun je ook makkelijker rond de uitstulpsels schrapen, zonder te veel van de lekker gezonde gember verloren te laten gaan. Probeer het eens, je zult merken: het werkt!

Bereiding

  1. Bij dit recept gebruiken we de tomaat volledig, enkel het kroontje en het harde stuk eronder verwijderen we met een mesje. Hak de tomaten in stukjes, voeg ze samen met de confituursuiker, gember, vanillesuiker, sap en rasp van de citroen en het komijnpoeder in een kookpot.
  2. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 minuten. Ook niet te lang, want je maakt een confituur en geen saus.
  3. Wil je een gladde confituur dan mix je de pulp tot een gladde puree.
  4. Vul de gesteriliseerde jampotjes tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Bewaar na afkoelen in de koelkast.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer