Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1
Recept

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Dit heb je nodig

  • 800 gram San Marzano tomaten
  • 400 gram confituursuiker (verhouding 1/2 kilo suiker voor 1 kilo fruit)
  • 1 grote duim gember
  • 1 zakje vanillesuiker
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 4 à 5 jampotjes, gesteriliseerd
Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Bij dit recept gebruiken we de tomaat volledig, enkel het kroontje en het harde stuk eronder verwijderen we met een mesje. Hak de tomaten in stukjes, voeg ze samen met de confituursuiker, gember, vanillesuiker, sap en rasp van de citroen en het komijnpoeder in een kookpot.

2 / 4

Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 minuten. Ook niet te lang, want je maakt een confituur en geen saus.

3 / 4

Wil je een gladde confituur dan mix je de pulp tot een gladde puree.

4 / 4

Vul de gesteriliseerde jampotjes tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Bewaar na afkoelen in de koelkast.

Laat het smaken.

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees. Belangrijk is dat je de bokalen en deksels waarin je de confituur gaat bewaren goed wast en afspoelt. Een handige tip om je bokalen te steriliseren: zet de bokalen 10 minuten in een oven van 140 graden.

Nog een extra tip om de gember te schillen: schraap de schil er af met het omgekeerde topje van je lepel. Eigenlijk schraap je enkel de schil van de gemberknol, en met een lepel kun je ook makkelijker rond de uitstulpsels schrapen, zonder te veel van de lekker gezonde gember verloren te laten gaan. Probeer het eens, je zult merken: het werkt!

Bereiding

  1. Bij dit recept gebruiken we de tomaat volledig, enkel het kroontje en het harde stuk eronder verwijderen we met een mesje. Hak de tomaten in stukjes, voeg ze samen met de confituursuiker, gember, vanillesuiker, sap en rasp van de citroen en het komijnpoeder in een kookpot.
  2. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 20 à 30 minuten. Ook niet te lang, want je maakt een confituur en geen saus.
  3. Wil je een gladde confituur dan mix je de pulp tot een gladde puree.
  4. Vul de gesteriliseerde jampotjes tot de rand met hete confituur en sluit ze onmiddellijk af. Zet ze enkele minuten op hun kop. Bewaar na afkoelen in de koelkast.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer