AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES

Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt. Het had te maken met het bewaren van mosselen, wat in de zomer vroeger veel moeilijker was dan nu. Vandaar dat in mei en juni, maar vooral in de hete zomermaanden juli en augustus mensen geen mosselen aten. Ook al waren ze in principe al goed, ze konden moeilijk vers bewaard worden destijds. Vandaar. Maar, ze zijn er dus, en ze zijn echt heel lekker.

Vorige woensdag heb ik twee gerechten met mosseltjes gemaakt in de Albert Heijnin Lier. Met mijn klein rondtrekkend kookprogrammaatje “Appie On Tour” waren we dit keer neergestreken in de gezellige Pallieterstad en ik had mensen op voorhand uitgenodigd om twee originele receptjes te komen proeven. Penne met mosselen, courgetten en kruidenkaas was er eentje van, dat recept volgt later nog. Maar ook een plezierig en heel makkelijk aperitiefhapje op Aziatische wijze.

Je zult zien in de video dat het echt een heel makkelijke bereiding is, die je eigenlijk perfect kan voorbereiden. Wanneer je gasten arriveren moet je de reeds open gekookte en geplukte mosseltjes nog maar anderhalf minuutje wokken in de simpele Aziatische marinade, en je serveert ze met een klein beetje zeewier (al zou koriander ook kunnen) in de schelp bij het aperitiefje. Als je trouwens mosselen over hebt die je op de klassieke manier hebt bereid, niet weggooien. Bewaar ze in de ijskast en serveer ze de volgende dag op deze manier…

Geniet van de mosseltjes, en kijk maar eens in het filmpje onderaan wat de klanten van Albert Heijn er zelf van vonden.

Bereiding

  1. Kuis de mosseltjes en doe ze in een pot met deksel met een bodempje water.
  2. Stoom ze enkele minuutjes, je wil ze enkel open laten gaan.
  3. Pluk de mosseltjes uit de schelpen en hou de helft van de schelpen apart.
  4. Doe ongeveer gelijke hoeveelheden zoute sojasaus, sweet chilisaus en limoensap in een wok, twee eetlepels zal wel voldoende zijn.
  5. Warmde marinade op in de wok en voeg de mosseltjes toe. Geef een flinke draai van de peper.
  6. Wok één tot twee minuutjes. Niet te lang want je wilt geen rubberen mosselen.
  7. Serveer de mosseltjes in de schelpjes en werk af met wat zeewiersalade (of koriander)
  8. Serveer als hapje.