AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES
Recept

Aziatische aperitief-mosseltjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kilo mosselen
  • Sweet chilisaus
  • Zoute Sojasaus
  • 1 Limoen
  • Zeewiersalade
AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Kuis de mosseltjes en doe ze in een pot met deksel met een bodempje water.

2 / 8

Stoom ze enkele minuutjes, je wil ze enkel open laten gaan.

3 / 8

Pluk de mosseltjes uit de schelpen en hou de helft van de schelpen apart.

4 / 8

Doe ongeveer gelijke hoeveelheden zoute sojasaus, sweet chilisaus en limoensap in een wok, twee eetlepels zal wel voldoende zijn.

5 / 8

Warmde marinade op in de wok en voeg de mosseltjes toe. Geef een flinke draai van de peper.

6 / 8

Wok één tot twee minuutjes. Niet te lang want je wilt geen rubberen mosselen.

7 / 8

Serveer de mosseltjes in de schelpjes en werk af met wat zeewiersalade (of koriander)

8 / 8

Serveer als hapje.

Laat het smaken.

Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt. Het had te maken met het bewaren van mosselen, wat in de zomer vroeger veel moeilijker was dan nu. Vandaar dat in mei en juni, maar vooral in de hete zomermaanden juli en augustus mensen geen mosselen aten. Ook al waren ze in principe al goed, ze konden moeilijk vers bewaard worden destijds. Vandaar. Maar, ze zijn er dus, en ze zijn echt heel lekker.

Vorige woensdag heb ik twee gerechten met mosseltjes gemaakt in de Albert Heijnin Lier. Met mijn klein rondtrekkend kookprogrammaatje “Appie On Tour” waren we dit keer neergestreken in de gezellige Pallieterstad en ik had mensen op voorhand uitgenodigd om twee originele receptjes te komen proeven. Penne met mosselen, courgetten en kruidenkaas was er eentje van, dat recept volgt later nog. Maar ook een plezierig en heel makkelijk aperitiefhapje op Aziatische wijze.

Je zult zien in de video dat het echt een heel makkelijke bereiding is, die je eigenlijk perfect kan voorbereiden. Wanneer je gasten arriveren moet je de reeds open gekookte en geplukte mosseltjes nog maar anderhalf minuutje wokken in de simpele Aziatische marinade, en je serveert ze met een klein beetje zeewier (al zou koriander ook kunnen) in de schelp bij het aperitiefje. Als je trouwens mosselen over hebt die je op de klassieke manier hebt bereid, niet weggooien. Bewaar ze in de ijskast en serveer ze de volgende dag op deze manier…

Geniet van de mosseltjes, en kijk maar eens in het filmpje onderaan wat de klanten van Albert Heijn er zelf van vonden.

Bereiding

  1. Kuis de mosseltjes en doe ze in een pot met deksel met een bodempje water.
  2. Stoom ze enkele minuutjes, je wil ze enkel open laten gaan.
  3. Pluk de mosseltjes uit de schelpen en hou de helft van de schelpen apart.
  4. Doe ongeveer gelijke hoeveelheden zoute sojasaus, sweet chilisaus en limoensap in een wok, twee eetlepels zal wel voldoende zijn.
  5. Warmde marinade op in de wok en voeg de mosseltjes toe. Geef een flinke draai van de peper.
  6. Wok één tot twee minuutjes. Niet te lang want je wilt geen rubberen mosselen.
  7. Serveer de mosseltjes in de schelpjes en werk af met wat zeewiersalade (of koriander)
  8. Serveer als hapje.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer

Zomerse salade met haring, geroosterde paprika en citrusdressingWBC-75243

Zomerse salade met haring (MSC), geroosterde paprika en citrusdressing #advertentie

Bij Would Be Chef draait het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om waar het vandaan komt. In dit frisse, zomerse recept kiezen we bewust voor maatjesharing met het MSC-keurmerk – vis van duurzame herkomst … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of het zomert, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer