Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt. Het had te maken met het bewaren van mosselen, wat in de zomer vroeger veel moeilijker was dan nu. Vandaar dat in mei en juni, maar vooral in de hete zomermaanden juli en augustus mensen geen mosselen aten. Ook al waren ze in principe al goed, ze konden moeilijk vers bewaard worden destijds. Vandaar. Maar, ze zijn er dus, en ze zijn echt heel lekker.
Vorige woensdag heb ik twee gerechten met mosseltjes gemaakt in de Albert Heijnin Lier. Met mijn klein rondtrekkend kookprogrammaatje “Appie On Tour” waren we dit keer neergestreken in de gezellige Pallieterstad en ik had mensen op voorhand uitgenodigd om twee originele receptjes te komen proeven. Penne met mosselen, courgetten en kruidenkaas was er eentje van, dat recept volgt later nog. Maar ook een plezierig en heel makkelijk aperitiefhapje op Aziatische wijze.
Je zult zien in de video dat het echt een heel makkelijke bereiding is, die je eigenlijk perfect kan voorbereiden. Wanneer je gasten arriveren moet je de reeds open gekookte en geplukte mosseltjes nog maar anderhalf minuutje wokken in de simpele Aziatische marinade, en je serveert ze met een klein beetje zeewier (al zou koriander ook kunnen) in de schelp bij het aperitiefje. Als je trouwens mosselen over hebt die je op de klassieke manier hebt bereid, niet weggooien. Bewaar ze in de ijskast en serveer ze de volgende dag op deze manier…
Geniet van de mosseltjes, en kijk maar eens in het filmpje onderaan wat de klanten van Albert Heijn er zelf van vonden.
Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer
Bij Would Be Chef draait het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om waar het vandaan komt. In dit frisse, zomerse recept kiezen we bewust voor maatjesharing met het MSC-keurmerk – vis van duurzame herkomst … Lees meer
Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer
Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer
Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer
Wanneer het lente is of het zomert, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer
Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer