AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES
Recept

Aziatische aperitief-mosseltjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kilo mosselen
  • Sweet chilisaus
  • Zoute Sojasaus
  • 1 Limoen
  • Zeewiersalade
AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Kuis de mosseltjes en doe ze in een pot met deksel met een bodempje water.

2 / 8

Stoom ze enkele minuutjes, je wil ze enkel open laten gaan.

3 / 8

Pluk de mosseltjes uit de schelpen en hou de helft van de schelpen apart.

4 / 8

Doe ongeveer gelijke hoeveelheden zoute sojasaus, sweet chilisaus en limoensap in een wok, twee eetlepels zal wel voldoende zijn.

5 / 8

Warmde marinade op in de wok en voeg de mosseltjes toe. Geef een flinke draai van de peper.

6 / 8

Wok één tot twee minuutjes. Niet te lang want je wilt geen rubberen mosselen.

7 / 8

Serveer de mosseltjes in de schelpjes en werk af met wat zeewiersalade (of koriander)

8 / 8

Serveer als hapje.

Laat het smaken.

Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt. Het had te maken met het bewaren van mosselen, wat in de zomer vroeger veel moeilijker was dan nu. Vandaar dat in mei en juni, maar vooral in de hete zomermaanden juli en augustus mensen geen mosselen aten. Ook al waren ze in principe al goed, ze konden moeilijk vers bewaard worden destijds. Vandaar. Maar, ze zijn er dus, en ze zijn echt heel lekker.

Vorige woensdag heb ik twee gerechten met mosseltjes gemaakt in de Albert Heijnin Lier. Met mijn klein rondtrekkend kookprogrammaatje “Appie On Tour” waren we dit keer neergestreken in de gezellige Pallieterstad en ik had mensen op voorhand uitgenodigd om twee originele receptjes te komen proeven. Penne met mosselen, courgetten en kruidenkaas was er eentje van, dat recept volgt later nog. Maar ook een plezierig en heel makkelijk aperitiefhapje op Aziatische wijze.

Je zult zien in de video dat het echt een heel makkelijke bereiding is, die je eigenlijk perfect kan voorbereiden. Wanneer je gasten arriveren moet je de reeds open gekookte en geplukte mosseltjes nog maar anderhalf minuutje wokken in de simpele Aziatische marinade, en je serveert ze met een klein beetje zeewier (al zou koriander ook kunnen) in de schelp bij het aperitiefje. Als je trouwens mosselen over hebt die je op de klassieke manier hebt bereid, niet weggooien. Bewaar ze in de ijskast en serveer ze de volgende dag op deze manier…

Geniet van de mosseltjes, en kijk maar eens in het filmpje onderaan wat de klanten van Albert Heijn er zelf van vonden.

Bereiding

  1. Kuis de mosseltjes en doe ze in een pot met deksel met een bodempje water.
  2. Stoom ze enkele minuutjes, je wil ze enkel open laten gaan.
  3. Pluk de mosseltjes uit de schelpen en hou de helft van de schelpen apart.
  4. Doe ongeveer gelijke hoeveelheden zoute sojasaus, sweet chilisaus en limoensap in een wok, twee eetlepels zal wel voldoende zijn.
  5. Warmde marinade op in de wok en voeg de mosseltjes toe. Geef een flinke draai van de peper.
  6. Wok één tot twee minuutjes. Niet te lang want je wilt geen rubberen mosselen.
  7. Serveer de mosseltjes in de schelpjes en werk af met wat zeewiersalade (of koriander)
  8. Serveer als hapje.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer