AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES
Recept

Aziatische aperitief-mosseltjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kilo mosselen
  • Sweet chilisaus
  • Zoute Sojasaus
  • 1 Limoen
  • Zeewiersalade
AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Kuis de mosseltjes en doe ze in een pot met deksel met een bodempje water.

2 / 8

Stoom ze enkele minuutjes, je wil ze enkel open laten gaan.

3 / 8

Pluk de mosseltjes uit de schelpen en hou de helft van de schelpen apart.

4 / 8

Doe ongeveer gelijke hoeveelheden zoute sojasaus, sweet chilisaus en limoensap in een wok, twee eetlepels zal wel voldoende zijn.

5 / 8

Warmde marinade op in de wok en voeg de mosseltjes toe. Geef een flinke draai van de peper.

6 / 8

Wok één tot twee minuutjes. Niet te lang want je wilt geen rubberen mosselen.

7 / 8

Serveer de mosseltjes in de schelpjes en werk af met wat zeewiersalade (of koriander)

8 / 8

Serveer als hapje.

Laat het smaken.

Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt. Het had te maken met het bewaren van mosselen, wat in de zomer vroeger veel moeilijker was dan nu. Vandaar dat in mei en juni, maar vooral in de hete zomermaanden juli en augustus mensen geen mosselen aten. Ook al waren ze in principe al goed, ze konden moeilijk vers bewaard worden destijds. Vandaar. Maar, ze zijn er dus, en ze zijn echt heel lekker.

Vorige woensdag heb ik twee gerechten met mosseltjes gemaakt in de Albert Heijnin Lier. Met mijn klein rondtrekkend kookprogrammaatje “Appie On Tour” waren we dit keer neergestreken in de gezellige Pallieterstad en ik had mensen op voorhand uitgenodigd om twee originele receptjes te komen proeven. Penne met mosselen, courgetten en kruidenkaas was er eentje van, dat recept volgt later nog. Maar ook een plezierig en heel makkelijk aperitiefhapje op Aziatische wijze.

Je zult zien in de video dat het echt een heel makkelijke bereiding is, die je eigenlijk perfect kan voorbereiden. Wanneer je gasten arriveren moet je de reeds open gekookte en geplukte mosseltjes nog maar anderhalf minuutje wokken in de simpele Aziatische marinade, en je serveert ze met een klein beetje zeewier (al zou koriander ook kunnen) in de schelp bij het aperitiefje. Als je trouwens mosselen over hebt die je op de klassieke manier hebt bereid, niet weggooien. Bewaar ze in de ijskast en serveer ze de volgende dag op deze manier…

Geniet van de mosseltjes, en kijk maar eens in het filmpje onderaan wat de klanten van Albert Heijn er zelf van vonden.

Bereiding

  1. Kuis de mosseltjes en doe ze in een pot met deksel met een bodempje water.
  2. Stoom ze enkele minuutjes, je wil ze enkel open laten gaan.
  3. Pluk de mosseltjes uit de schelpen en hou de helft van de schelpen apart.
  4. Doe ongeveer gelijke hoeveelheden zoute sojasaus, sweet chilisaus en limoensap in een wok, twee eetlepels zal wel voldoende zijn.
  5. Warmde marinade op in de wok en voeg de mosseltjes toe. Geef een flinke draai van de peper.
  6. Wok één tot twee minuutjes. Niet te lang want je wilt geen rubberen mosselen.
  7. Serveer de mosseltjes in de schelpjes en werk af met wat zeewiersalade (of koriander)
  8. Serveer als hapje.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Chocolade Milkshake

Chocolade Milkshake

12 september is Chocolate Milkshake Day. Mijn favoriete milkshake is altijd die met bananen geweest. Wellicht omdat mijn mama die vroeger in de zomer wel eens maakte voor ons … Lees meer