BALLETJES MET CALAMARES EN AARDAPPELEN IN EEN WITTE WIJN SAUS
Recept

Balletjes met calamares en aardappelen in een witte wijn saus

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gram calamares
  • 400 gram gemengd gehakt
  • 2 grote vastkokende aardappelen
  • 4 sjalotjes
  • Een handvol verse salie
  • Een handvol verse bladpeterselie
  • 2 teentjes look
  • 150 gram boter
  • Een halve citroen (het sap en de zeste)
  • Een glas droge witte wijn
BALLETJES MET CALAMARES EN AARDAPPELEN IN EEN WITTE WIJN SAUS

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Schil je aardappels en snij ze in hele kleine brunoise. Stoom (of kook) die aardappelen al dente (beetgaar, eerder nog iets te rauw dan iets te zacht)

2 / 9

Kuis de calamares. Verwijder de kopjes en de tentakels, het vliesje aan de buitenkant, en zeker het doorzichtige kraakbeentje. Spoel de calamares onder koud water helemaal zuiver.

3 / 9

Kruid je gehakt met peper en zout en meng met wat heel fijngesnipperde bladpeterselie, rol kleine balletjes van het gehakt (ongeveer even groot als soepballetjes) en bak ze zachtjes aan in wat olijfolie samen met de gesnipperde sjalotjes en de geplette lookteentjes. Blus met de witte wijn en roer het aanbaksel los.

4 / 9

Voeg de fijn gesneden salie toe, de calameres, het citroensap en de zeste. Laat wat inkoken. De calamares heeft heel weinig tijd nodig om te garen, anders worden ze te taai.

5 / 9

Voeg na anderhalve minuut de grof gesneden bladpeterselie toe en de aardappelblokjes.

6 / 9

Voeg vervolgens de koude boter toe in kleine blokjes aan de saus om die lekker in te laten dikken.

7 / 9

Serveer op tafel in de pan, of in een ouderwetse aarden soepkom. Snipper er nog een beetje bladpeterselie over

8 / 9

Laat iedereen heerlijk opscheppen in eigen bord

9 / 9

Schenk er de witte wijn bij die je ook gebruikte voor het koken, en een stukje stokbrood om lekker te soppen.

Laat het smaken.

Ooit al gehoord van surf en turf’? Halfweg de jaren zestig van vorige eeuw dook die term voor het eerst op aan de Oostkust van Noord-Amerika. “Surf” stond voor de zee, en de lekkernijen die daarin gevangen worden, en turf voor het land, en de (smakelijke) dieren die daar graasden in het malse gras.

De journalist die een culinair artikeltje schreef in “The Miami News” over de toen nogal speciale combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftstaart vond dat wel een goede benaming. Vooral in Amerika, Canada en Australië werd die combinatie van vlees en vis in één gerecht toen een groot succes in populaire restaurants, maar de zogenaamd betere chefs keken er in die tijd wel een beetje op neer.

Onterecht. Vandaag zal je zelfs in sterrenrestaurants variaties vinden op dit heerlijke thema. En waar oorspronkelijk enkel de combinatie van steak en kreeft populair was ligt die tijd al lang achter ons. Ik heb weleens gerechten met kip en roze garnalen gemaakt, stevige witte vis in een jasje van pancetta is ook een aanrader, in driesterrenrestaurant Epicure in Parijs, in Le Bristol, ooit “de kantine van Sarkozy” genoemd, toen die nog president van Frankrijk was, at ik ooit de combinatie van konijn en gegrilde octopus en dat was werkelijk een fenomenaal gerecht.

Vandaag geef ik jullie mijn eigen versie van “surf en turf” mee, voor het eerst gemaakt een paar zomers geleden in Barcelona, toen ik op de Mercat del Ninot, de prachtige vers-markt in de wijk Eixample (zeker eens het bezoeken waard!) prachtige calamares pequeños (ofte chipirones) van die hele kleine pijlinktvisjes zag liggen bij m’n favoriete visboer.

De grotere calamares maak ik wel vaker, maar deze waren me nog niet zo vaak opgevallen. Ik heb ze samen met gehaktballetjes en aardappelblokjes bereid in een saus met salie, bladpeterselie, witte wijn, sjalotjes, boter en citroen. En ik verzeker je, iedereen heeft z’n bord leeg gelepeld en vervolgens met een stukje brood helemaal proper gemaakt. Zo lekker was dit éénpansgerecht. Als je niet aan de hele kleine calamares raakt, neem dan grotere exemplaren die je in reepjes snijdt, de smaak zal nauwelijks verschillen. Surf en Turf op z’n Ornelis, veel plezier ermee.

Bereiding

  1. Schil je aardappels en snij ze in hele kleine brunoise. Stoom (of kook) die aardappelen al dente (beetgaar, eerder nog iets te rauw dan iets te zacht)
  2. Kuis de calamares. Verwijder de kopjes en de tentakels, het vliesje aan de buitenkant, en zeker het doorzichtige kraakbeentje. Spoel de calamares onder koud water helemaal zuiver.
  3. Kruid je gehakt met peper en zout en meng met wat heel fijngesnipperde bladpeterselie, rol kleine balletjes van het gehakt (ongeveer even groot als soepballetjes) en bak ze zachtjes aan in wat olijfolie samen met de gesnipperde sjalotjes en de geplette lookteentjes. Blus met de witte wijn en roer het aanbaksel los.
  4. Voeg de fijn gesneden salie toe, de calameres, het citroensap en de zeste. Laat wat inkoken. De calamares heeft heel weinig tijd nodig om te garen, anders worden ze te taai.
  5. Voeg na anderhalve minuut de grof gesneden bladpeterselie toe en de aardappelblokjes.
  6. Voeg vervolgens de koude boter toe in kleine blokjes aan de saus om die lekker in te laten dikken.
  7. Serveer op tafel in de pan, of in een ouderwetse aarden soepkom. Snipper er nog een beetje bladpeterselie over
  8. Laat iedereen heerlijk opscheppen in eigen bord
  9. Schenk er de witte wijn bij die je ook gebruikte voor het koken, en een stukje stokbrood om lekker te soppen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer

Zomerse salade met haring, geroosterde paprika en citrusdressingWBC-75243

Zomerse salade met haring (MSC), geroosterde paprika en citrusdressing #advertentie

Bij Would Be Chef draait het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om waar het vandaan komt. In dit frisse, zomerse recept kiezen we bewust voor maatjesharing met het MSC-keurmerk – vis van duurzame herkomst … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of het zomert, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer