Ooit al gehoord van ‘surf en turf’? Halfweg de jaren zestig van vorige eeuw dook die term voor het eerst op aan de Oostkust van Noord-Amerika. “Surf” stond voor de zee, en de lekkernijen die daarin gevangen worden, en turf voor het land, en de (smakelijke) dieren die daar graasden in het malse gras.
De journalist die een culinair artikeltje schreef in “The Miami News” over de toen nogal speciale combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftstaart vond dat wel een goede benaming. Vooral in Amerika, Canada en Australië werd die combinatie van vlees en vis in één gerecht toen een groot succes in populaire restaurants, maar de zogenaamd betere chefs keken er in die tijd wel een beetje op neer.
Onterecht. Vandaag zal je zelfs in sterrenrestaurants variaties vinden op dit heerlijke thema. En waar oorspronkelijk enkel de combinatie van steak en kreeft populair was ligt die tijd al lang achter ons. Ik heb weleens gerechten met kip en roze garnalen gemaakt, stevige witte vis in een jasje van pancetta is ook een aanrader, in driesterrenrestaurant Epicure in Parijs, in Le Bristol, ooit “de kantine van Sarkozy” genoemd, toen die nog president van Frankrijk was, at ik ooit de combinatie van konijn en gegrilde octopus en dat was werkelijk een fenomenaal gerecht.
Vandaag geef ik jullie mijn eigen versie van “surf en turf” mee, voor het eerst gemaakt een paar zomers geleden in Barcelona, toen ik op de Mercat del Ninot, de prachtige vers-markt in de wijk Eixample (zeker eens het bezoeken waard!) prachtige calamares pequeños (ofte chipirones) van die hele kleine pijlinktvisjes zag liggen bij m’n favoriete visboer.
De grotere calamares maak ik wel vaker, maar deze waren me nog niet zo vaak opgevallen. Ik heb ze samen met gehaktballetjes en aardappelblokjes bereid in een saus met salie, bladpeterselie, witte wijn, sjalotjes, boter en citroen. En ik verzeker je, iedereen heeft z’n bord leeg gelepeld en vervolgens met een stukje brood helemaal proper gemaakt. Zo lekker was dit éénpansgerecht. Als je niet aan de hele kleine calamares raakt, neem dan grotere exemplaren die je in reepjes snijdt, de smaak zal nauwelijks verschillen. Surf en Turf op z’n Ornelis, veel plezier ermee.
In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer
Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer
Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer
Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer