BALLETJES MET CALAMARES EN AARDAPPELEN IN EEN WITTE WIJN SAUS
Recept

Balletjes met calamares en aardappelen in een witte wijn saus

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gram calamares
  • 400 gram gemengd gehakt
  • 2 grote vastkokende aardappelen
  • 4 sjalotjes
  • Een handvol verse salie
  • Een handvol verse bladpeterselie
  • 2 teentjes look
  • 150 gram boter
  • Een halve citroen (het sap en de zeste)
  • Een glas droge witte wijn
BALLETJES MET CALAMARES EN AARDAPPELEN IN EEN WITTE WIJN SAUS

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Schil je aardappels en snij ze in hele kleine brunoise. Stoom (of kook) die aardappelen al dente (beetgaar, eerder nog iets te rauw dan iets te zacht)

2 / 9

Kuis de calamares. Verwijder de kopjes en de tentakels, het vliesje aan de buitenkant, en zeker het doorzichtige kraakbeentje. Spoel de calamares onder koud water helemaal zuiver.

3 / 9

Kruid je gehakt met peper en zout en meng met wat heel fijngesnipperde bladpeterselie, rol kleine balletjes van het gehakt (ongeveer even groot als soepballetjes) en bak ze zachtjes aan in wat olijfolie samen met de gesnipperde sjalotjes en de geplette lookteentjes. Blus met de witte wijn en roer het aanbaksel los.

4 / 9

Voeg de fijn gesneden salie toe, de calameres, het citroensap en de zeste. Laat wat inkoken. De calamares heeft heel weinig tijd nodig om te garen, anders worden ze te taai.

5 / 9

Voeg na anderhalve minuut de grof gesneden bladpeterselie toe en de aardappelblokjes.

6 / 9

Voeg vervolgens de koude boter toe in kleine blokjes aan de saus om die lekker in te laten dikken.

7 / 9

Serveer op tafel in de pan, of in een ouderwetse aarden soepkom. Snipper er nog een beetje bladpeterselie over

8 / 9

Laat iedereen heerlijk opscheppen in eigen bord

9 / 9

Schenk er de witte wijn bij die je ook gebruikte voor het koken, en een stukje stokbrood om lekker te soppen.

Laat het smaken.

Ooit al gehoord van surf en turf’? Halfweg de jaren zestig van vorige eeuw dook die term voor het eerst op aan de Oostkust van Noord-Amerika. “Surf” stond voor de zee, en de lekkernijen die daarin gevangen worden, en turf voor het land, en de (smakelijke) dieren die daar graasden in het malse gras.

De journalist die een culinair artikeltje schreef in “The Miami News” over de toen nogal speciale combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftstaart vond dat wel een goede benaming. Vooral in Amerika, Canada en Australië werd die combinatie van vlees en vis in één gerecht toen een groot succes in populaire restaurants, maar de zogenaamd betere chefs keken er in die tijd wel een beetje op neer.

Onterecht. Vandaag zal je zelfs in sterrenrestaurants variaties vinden op dit heerlijke thema. En waar oorspronkelijk enkel de combinatie van steak en kreeft populair was ligt die tijd al lang achter ons. Ik heb weleens gerechten met kip en roze garnalen gemaakt, stevige witte vis in een jasje van pancetta is ook een aanrader, in driesterrenrestaurant Epicure in Parijs, in Le Bristol, ooit “de kantine van Sarkozy” genoemd, toen die nog president van Frankrijk was, at ik ooit de combinatie van konijn en gegrilde octopus en dat was werkelijk een fenomenaal gerecht.

Vandaag geef ik jullie mijn eigen versie van “surf en turf” mee, voor het eerst gemaakt een paar zomers geleden in Barcelona, toen ik op de Mercat del Ninot, de prachtige vers-markt in de wijk Eixample (zeker eens het bezoeken waard!) prachtige calamares pequeños (ofte chipirones) van die hele kleine pijlinktvisjes zag liggen bij m’n favoriete visboer.

De grotere calamares maak ik wel vaker, maar deze waren me nog niet zo vaak opgevallen. Ik heb ze samen met gehaktballetjes en aardappelblokjes bereid in een saus met salie, bladpeterselie, witte wijn, sjalotjes, boter en citroen. En ik verzeker je, iedereen heeft z’n bord leeg gelepeld en vervolgens met een stukje brood helemaal proper gemaakt. Zo lekker was dit éénpansgerecht. Als je niet aan de hele kleine calamares raakt, neem dan grotere exemplaren die je in reepjes snijdt, de smaak zal nauwelijks verschillen. Surf en Turf op z’n Ornelis, veel plezier ermee.

Bereiding

  1. Schil je aardappels en snij ze in hele kleine brunoise. Stoom (of kook) die aardappelen al dente (beetgaar, eerder nog iets te rauw dan iets te zacht)
  2. Kuis de calamares. Verwijder de kopjes en de tentakels, het vliesje aan de buitenkant, en zeker het doorzichtige kraakbeentje. Spoel de calamares onder koud water helemaal zuiver.
  3. Kruid je gehakt met peper en zout en meng met wat heel fijngesnipperde bladpeterselie, rol kleine balletjes van het gehakt (ongeveer even groot als soepballetjes) en bak ze zachtjes aan in wat olijfolie samen met de gesnipperde sjalotjes en de geplette lookteentjes. Blus met de witte wijn en roer het aanbaksel los.
  4. Voeg de fijn gesneden salie toe, de calameres, het citroensap en de zeste. Laat wat inkoken. De calamares heeft heel weinig tijd nodig om te garen, anders worden ze te taai.
  5. Voeg na anderhalve minuut de grof gesneden bladpeterselie toe en de aardappelblokjes.
  6. Voeg vervolgens de koude boter toe in kleine blokjes aan de saus om die lekker in te laten dikken.
  7. Serveer op tafel in de pan, of in een ouderwetse aarden soepkom. Snipper er nog een beetje bladpeterselie over
  8. Laat iedereen heerlijk opscheppen in eigen bord
  9. Schenk er de witte wijn bij die je ook gebruikte voor het koken, en een stukje stokbrood om lekker te soppen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

IMG_6328

Te koop in de Vleeshalle, mijn wrap met Comté kip en appel-vijgensaus #advertentie

Als trotse ambassadeur van Comté mocht ik begin september in De Vleeshalle in Mechelen een gloednieuw recept voorstellen: mijn wrap met Hot & Spicy kip, frisse saus en natuurlijk de onovertroffen Comté … Lees meer

Comté- en Tijmblini met Druiven en HoningmosterdsausWBC-74886

Comté- en Tijmblini met Druiven en Honingmosterdsaus #advertentie

Wie mij kent, weet dat er geen feestavond in ons huis voorbijgaat zonder Comté. Als trotse ambassadeur van deze karaktervolle kaas uit de Jura deel ik al jaren met veel plezier recepten waarin hij de hoofdrol speelt … Lees meer

Comté & honingflan met gekaramelliseerde vijgen WBC-74961

Comté & honingflan met gekaramelliseerde vijgen #advertentie

Als jarenlang ambassadeur van Comté laat ik graag zien hoe veelzijdig deze Franse topkaas wel is. Iedereen kent Comté als een smaakmaker in hartige gerechten, maar wist je dat hij ook perfect tot zijn recht komt in een verfijnd dessert … Lees meer

Oosterse lasagne met gekruid lamsgehakt, aubergine, feta & yoghurtsausWBC-75025

Oosterse lasagne met gekruid lamsgehakt, aubergine, feta & yoghurtsaus

Met dit recept wil ik je heel graag meenemen op een culinaire exotische reis. Stel je even voor: de geur van baharat die zich langzaam verspreidt in je keuken, de warmte van kruidig lamsgehakt en het zachte, geroosterde vruchtvlees van aubergine … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer