BALLETJES IN RODE WIJN EN GRAANMOSTERD
Recept

Balletjes in rode wijn en graanmosterd

Dit heb je nodig 4 personen

  • 600 gram gemengd gehakt
  • 3 el graanmosterd
  • 2 el ketchup
  • 1 half chilipepertje
  • 1 glas rode wijn
  • 1 klontje boter
  • Bladpeterselie
BALLETJES IN RODE WIJN EN GRAANMOSTERD

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Begin met je gemengd gehakt lekker te kruiden. Met peper en zout, en ik doe er zelfs al een lepeltje graanmosterd onder. En voor de liefhebbers van iets pittiger eten kan een half fijngehakt chilipepertje ook wonderen verrichten.

2 / 10

Rol de balletjes ongeveer even groot als pingpongballetjes

3 / 10

Ik stoom ze dan kort, maar pocheren kan ook.

4 / 10

Vervolgens bak je de balletjes in de pan in wat olijfolie

5 / 10

Voeg al snel het glas rode wijn toe en de 2 eetlepels graanmosterd

6 / 10

Laat wat inkoken

7 / 10

Voeg de twee eetlepels ketchup toe en laat wat inkoken

8 / 10

Roer uiteindelijk een klontje boter onder de saus om die wat glanzend te maken

9 / 10

Werk af met veel fijngesnipperde bladpeterselie

10 / 10

Serveer in een diep bord met een stuk brood bij of geroosterde aardappeltjes

Laat het smaken.

Weinig gerechten verdienen zo hard het label “comfortfood” als balletjes. Luikse balletjes zijn absoluut een lekkernij, met hun saus op basis van Luikse siroop en azijn. Je kunt je balletjes uiteraard ook klassiek in tomatensaus maken, met puree of een frietje bij. Heerlijk. Maar waarom ze niet eens bereiden in een rode wijnsausje met graanmosterd? Je zult zien: dit is een verrassende variatie op een klassiek thema, en het geeft de balletjes een beetje extra punch.

Bereiding

  1. Begin met je gemengd gehakt lekker te kruiden. Met peper en zout, en ik doe er zelfs al een lepeltje graanmosterd onder. En voor de liefhebbers van iets pittiger eten kan een half fijngehakt chilipepertje ook wonderen verrichten.
  2. Rol de balletjes ongeveer even groot als pingpongballetjes
  3. Ik stoom ze dan kort, maar pocheren kan ook.
  4. Vervolgens bak je de balletjes in de pan in wat olijfolie
  5. Voeg al snel het glas rode wijn toe en de 2 eetlepels graanmosterd
  6. Laat wat inkoken
  7. Voeg de twee eetlepels ketchup toe en laat wat inkoken
  8. Roer uiteindelijk een klontje boter onder de saus om die wat glanzend te maken
  9. Werk af met veel fijngesnipperde bladpeterselie
  10. Serveer in een diep bord met een stuk brood bij of geroosterde aardappeltjes

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer