1 op de 9 mensen in de wereld, dat zijn er maar liefst 815 miljoen, gaan ’s avonds slapen met een lege maag. Met honger dus. Dat zou helemaal niet moeten gebeuren, want er is in principe voedsel genoeg om iedereen te eten te geven. Maar we gaan eigenlijk niet zo netjes en respectvol om met voedsel. Maar liefst een derde van alle voedsel gaat verloren of wordt weggegooid. 4 miljard ton voedsel gaat verloren terwijl er in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Yemen 20 miljoen mensen dreigen te sterven aan een gruwelijke hongersnood, en 5,7 miljoen kinderen daar zwaar ondervoed zijn.
Het zijn schandalige cijfers en ze doen pijn. Voedselverspilling is immoreel, onethisch, en een financiële en ecologische ramp. De verenigde Naties en het “World Food Programme” vechten tegen deze mistoestanden en hebben foodbloggers in de hele wereld gevraagd om deze mistoestanden aan de kaak te stellen. En ik zet van harte m’n schouders onder deze campagne. Bekijk op sociale media eens de gerechten met de hashtag #RecipeForDisaster Je zult merken dat er massa’s hobbykoks meedoen aan deze broodnodige bewustmakingscampagne.
Als je me al een tijdje volgt op sociale media en op deze blog, dan weet je dat ik echt niet hou van voedselverspilling. Integendeel zelfs. Met restjes kan een beetje creatieve hobbykok altijd wel aan de slag. Meer nog: ik beschouw het net als een uitdaging en zelfs als een inspiratiebron om met de overschotjes in mijn frigo te gaan koken. Soms ontstaan op die manier zelfs combinaties waar ik op geen enkele andere manier aan zou gedacht hebben.
En om de campagne extra te ondersteunen ben ik deze avond letterlijk met de restjes in mijn frigo aan de slag gegaan, en heb ik een couscoussalade voor twee gemaakt die echt superlekker was. Je kunt ze natuurlijk namaken, maar veel leuker zou zijn als het je zou inspireren om ook aan de slag te gaan met de restjes in jouw ijskast. En als er een mooi, lekker, nieuw gerecht uitkomt, laat het me dan even weten. Sowieso proberen, en zo weinig mogelijk weggooien. Voedsel verspillen is echt een doodzonde, wetend dat er zoveel hongersnood op deze planeet.
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer
Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer
Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Biscoff, en ik ben ook een fiere ambassadeur van deze lekkernij … Lees meer
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer