COUSCOUSSALADE "RECIPE FOR DISASTER"
Recept

Couscoussalade “recipe for disaster”

Dit heb je nodig 2 personen

  • Een halve courgette
  • Drie lenteuitjes
  • Een kopje couscous
  • Bieslook
  • Wat fetakaas
  • Een restje komkommer-kaas-spread
  • Wat hazelnoten
COUSCOUSSALADE "RECIPE FOR DISASTER"

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de halve courgette in blokjes en snipper de lenteui, stoof ze aan in wat olie, afkruiden met peper en zout.

2 / 7

Voeg wanneer de courgetten gaar zijn de couscous toe in de pan, met ongeveer evenveel kokend water.

3 / 7

Roer alles door elkaar en laat wat opzwellen op een laag vuurtje.

4 / 7

Voeg eventueel de rest van de komkommer-kaas-spread toe.

5 / 7

Verkruimel de fetakaas erbij, en roer onder de couscous.

6 / 7

Doe er de al dan niet fijngehakte hazelnoten bij en de fijngesnipperde bieslook.

7 / 7

Maak je vooral geen zorgen als één van de ingrediënten ontbreekt, zo gaat dat nu eenmaal met dit gerecht, het is een samenspel van restjes.

Laat het smaken.

1 op de 9 mensen in de wereld, dat zijn er maar liefst 815 miljoen, gaan ‘s avonds slapen met een lege maag. Met honger dus. Dat zou helemaal niet moeten gebeuren, want er is in principe voedsel genoeg om iedereen te eten te geven. Maar we gaan eigenlijk niet zo netjes en respectvol om met voedsel. Maar liefst een derde van alle voedsel gaat verloren of wordt weggegooid. 4 miljard ton voedsel gaat verloren terwijl er in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Yemen 20 miljoen mensen dreigen te sterven aan een gruwelijke hongersnood, en 5,7 miljoen kinderen daar zwaar ondervoed zijn.

Het zijn schandalige cijfers en ze doen pijn. Voedselverspilling is immoreel, onethisch, en een financiële en ecologische ramp. De verenigde Naties en het “World Food Programme” vechten tegen deze mistoestanden en hebben foodbloggers in de hele wereld gevraagd om deze mistoestanden aan de kaak te stellen. En ik zet van harte m’n schouders onder deze campagne. Bekijk op sociale media eens de gerechten met de hashtag #RecipeForDisaster Je zult merken dat er massa’s hobbykoks meedoen aan deze broodnodige bewustmakingscampagne.

Als je me al een tijdje volgt op sociale media en op deze blog, dan weet je dat ik echt niet hou van voedselverspilling. Integendeel zelfs. Met restjes kan een beetje creatieve hobbykok altijd wel aan de slag. Meer nog: ik beschouw het net als een uitdaging en zelfs als een inspiratiebron om met de overschotjes in mijn frigo te gaan koken. Soms ontstaan op die manier zelfs combinaties waar ik op geen enkele andere manier aan zou gedacht hebben.

En om de campagne extra te ondersteunen ben ik deze avond letterlijk met de restjes in mijn frigo aan de slag gegaan, en heb ik een couscoussalade voor twee gemaakt die echt superlekker was. Je kunt ze natuurlijk namaken, maar veel leuker zou zijn als het je zou inspireren om ook aan de slag te gaan met de restjes in jouw ijskast. En als er een mooi, lekker, nieuw gerecht uitkomt, laat het me dan even weten. Sowieso proberen, en zo weinig mogelijk weggooien. Voedsel verspillen is echt een doodzonde, wetend dat er zoveel hongersnood op deze planeet.

Bereiding

  1. Snij de halve courgette in blokjes en snipper de lenteui, stoof ze aan in wat olie, afkruiden met peper en zout.
  2. Voeg wanneer de courgetten gaar zijn de couscous toe in de pan, met ongeveer evenveel kokend water.
  3. Roer alles door elkaar en laat wat opzwellen op een laag vuurtje.
  4. Voeg eventueel de rest van de komkommer-kaas-spread toe.
  5. Verkruimel de fetakaas erbij, en roer onder de couscous.
  6. Doe er de al dan niet fijngehakte hazelnoten bij en de fijngesnipperde bieslook.
  7. Maak je vooral geen zorgen als één van de ingrediënten ontbreekt, zo gaat dat nu eenmaal met dit gerecht, het is een samenspel van restjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer