COUSCOUSSALADE "RECIPE FOR DISASTER"
Recept

Couscoussalade “recipe for disaster”

Dit heb je nodig 2 personen

  • Een halve courgette
  • Drie lenteuitjes
  • Een kopje couscous
  • Bieslook
  • Wat fetakaas
  • Een restje komkommer-kaas-spread
  • Wat hazelnoten
COUSCOUSSALADE "RECIPE FOR DISASTER"

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de halve courgette in blokjes en snipper de lenteui, stoof ze aan in wat olie, afkruiden met peper en zout.

2 / 7

Voeg wanneer de courgetten gaar zijn de couscous toe in de pan, met ongeveer evenveel kokend water.

3 / 7

Roer alles door elkaar en laat wat opzwellen op een laag vuurtje.

4 / 7

Voeg eventueel de rest van de komkommer-kaas-spread toe.

5 / 7

Verkruimel de fetakaas erbij, en roer onder de couscous.

6 / 7

Doe er de al dan niet fijngehakte hazelnoten bij en de fijngesnipperde bieslook.

7 / 7

Maak je vooral geen zorgen als één van de ingrediënten ontbreekt, zo gaat dat nu eenmaal met dit gerecht, het is een samenspel van restjes.

Laat het smaken.

1 op de 9 mensen in de wereld, dat zijn er maar liefst 815 miljoen, gaan ’s avonds slapen met een lege maag. Met honger dus. Dat zou helemaal niet moeten gebeuren, want er is in principe voedsel genoeg om iedereen te eten te geven. Maar we gaan eigenlijk niet zo netjes en respectvol om met voedsel. Maar liefst een derde van alle voedsel gaat verloren of wordt weggegooid. 4 miljard ton voedsel gaat verloren terwijl er in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Yemen 20 miljoen mensen dreigen te sterven aan een gruwelijke hongersnood, en 5,7 miljoen kinderen daar zwaar ondervoed zijn.

Het zijn schandalige cijfers en ze doen pijn. Voedselverspilling is immoreel, onethisch, en een financiële en ecologische ramp. De verenigde Naties en het “World Food Programme” vechten tegen deze mistoestanden en hebben foodbloggers in de hele wereld gevraagd om deze mistoestanden aan de kaak te stellen. En ik zet van harte m’n schouders onder deze campagne. Bekijk op sociale media eens de gerechten met de hashtag #RecipeForDisaster Je zult merken dat er massa’s hobbykoks meedoen aan deze broodnodige bewustmakingscampagne.

Als je me al een tijdje volgt op sociale media en op deze blog, dan weet je dat ik echt niet hou van voedselverspilling. Integendeel zelfs. Met restjes kan een beetje creatieve hobbykok altijd wel aan de slag. Meer nog: ik beschouw het net als een uitdaging en zelfs als een inspiratiebron om met de overschotjes in mijn frigo te gaan koken. Soms ontstaan op die manier zelfs combinaties waar ik op geen enkele andere manier aan zou gedacht hebben.

En om de campagne extra te ondersteunen ben ik deze avond letterlijk met de restjes in mijn frigo aan de slag gegaan, en heb ik een couscoussalade voor twee gemaakt die echt superlekker was. Je kunt ze natuurlijk namaken, maar veel leuker zou zijn als het je zou inspireren om ook aan de slag te gaan met de restjes in jouw ijskast. En als er een mooi, lekker, nieuw gerecht uitkomt, laat het me dan even weten. Sowieso proberen, en zo weinig mogelijk weggooien. Voedsel verspillen is echt een doodzonde, wetend dat er zoveel hongersnood op deze planeet.

Bereiding

  1. Snij de halve courgette in blokjes en snipper de lenteui, stoof ze aan in wat olie, afkruiden met peper en zout.
  2. Voeg wanneer de courgetten gaar zijn de couscous toe in de pan, met ongeveer evenveel kokend water.
  3. Roer alles door elkaar en laat wat opzwellen op een laag vuurtje.
  4. Voeg eventueel de rest van de komkommer-kaas-spread toe.
  5. Verkruimel de fetakaas erbij, en roer onder de couscous.
  6. Doe er de al dan niet fijngehakte hazelnoten bij en de fijngesnipperde bieslook.
  7. Maak je vooral geen zorgen als één van de ingrediënten ontbreekt, zo gaat dat nu eenmaal met dit gerecht, het is een samenspel van restjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer