De perfecte margarita volgens Served by Soberon

Vandaag is het Margarita Day dus het ideale moment om er eens een expert bij te halen en zijn ideale receptuur voor deze smakelijke cocktail te ontfutselen. Matthias Soberon is de drijvende kracht achter de Belgische cocktail & spiritsblog Served by Soberon. Of zoals Matthias het op z’n blog stelt “One man’s journey through the world of spirits and cocktails”

Zelf drinkt hij zijn cocktails het liefst met rum of gin. Het laatste anderhalf jaar is hij wel meer een Margarita-drinker geworden, vooral door het ontdekken van kwalitatievere tequilas en mezcals. Would Be Chef stelde Matthias enkele vragen voor de perfecte Margarita:

Wat zijn voor jou de topingrediënten VOOR een goeie margarita?

“Eerst en vooral: een 100% Agave tequila aan de basis, liefst zo artisanaal mogelijk. Merken zoals Ocho, Fortaleza en Arette zijn kwalitatief prachtig en eerlijk gemaakt, maar uiteraard iets duurder en moeilijker te vinden. Wat je ook doet of kan vinden, gebruik enkel een tequila waar duidelijk ‘Puro’ of ‘100% Agave’ op staat, dat maakt al een wereld van verschil.”

“Verder, zeker verse limoenen en een kwalitatieve sinaasappellikeur. Naast Cointreau vind ik het persoonlijk leuk om Mandarine Napoleon te gebruiken. En tenslotte, varieer eens met je zout, er zijn zoveel leuke, kwalitatieve, mogelijkheden.”

Geef je er soms een extra twist aan? Zoja, hoe?

“Mijn favoriete twist op de klassieke Margarita is de basis splitsen tussen 45-50 ml tequila en 10-15 ml mezcal, voor een iets complexere body, ook durf ik wel eens het kleine beetje agavesiroop te vervangen door gembersiroop.”

Heb je nog extra tips om hem zelf te bereiden?

“Voor de bereiding is het belangrijk dat je de limoenen zo kort mogelijk op voorhand (en liefst à la minute) perst. Schud krachtig genoeg en zeef dubbel (met een fijne zeef): zo heb je geen velletjes van de limoen of schilfers van het geshakete ijs in je glas, dat zal de ervaring van het drinken alleen maar zachter en aangenamer maken. Geef je glas ook best geen volledige zoutrand, het is namelijk niet voor iedereen weggelegd.”

“Als laatste: ik ben zelf een fervent liefhebber van verschillende sinaasappellikeuren en Triple secs, ben je dat zelf minder, of zie je het niet zitten om naast die fles tequila nog een tweede fles drank in huis te halen, dan is er altijd de ‘Tommy’s Margarita’, gemaakt met 60 ml tequila, 30 ml limoensap en 15 ml agavesiroop, zonder sinaasappellikeur, geshaket en geserveerd in een met ijs gevuld tumblerglas.”

Heb je EEN favoriet adres om een margarita te gaan drinken?

“Palenque in Gent! De eigenaars en het team zijn fantastisch, de selectie tequilas en mezcals schitterend, de sfeer, de muziek én de mogelijkheid om taco’s te eten … Tzalwelzijn!”

Hoe ben JE EIGENLIJK begonnen met je blog Served By Soberon?

“Ergens eind 2016 was ik het een beetje ‘beu’ om altijd dezelfde drankjes te maken voor mezelf en vrienden (gin tonics, negronis, etc …). Ik had op dat moment al een best uitgebreide ‘drankkast’, maar wist niet wat ik er mee moest aanvangen.”

“Uiteindelijk kocht m’n vrouw me eens spontaan een eerste cocktailboek en begon ik er langzaam recepten uit te maken (die lukten met de ingrediënten die ik had). Toen ik merkte dat ik het echt leuk vond, stak ik er steeds meer tijd en moeite in en begon ik te investeren in meer boeken, meer spirits en likeuren, betere ’tools’… alles wat ik nodig had.”

“Ook kreeg ik de uitzonderlijke kans om in mijn ouderlijk huis de kelderruimte te gebruiken: Mijn pa is een echt doe-het-zelver en bouwde er enkele rekken en een toog voor me. Sinds begin 2017 zit ik daar meerdere keren per week recepten uit te werken en foto’s te maken.”

Bereiding

  1. Maak met een partje limoen de helft van de rand van je glas nat en dop dit voorzichtig in zout naar keuze.
  2. Zet dit glas opzij en voeg dan alle ingrediënten samen in een cocktailshaker, die gevuld is met voldoende ijs.
  3. Shake krachtig gedurende 12-15 seconden en zeef het resultaat dubbel in je glas.
  4. Afhankelijk van de aciditeit van de limoenen (en naar smaak van de mensen voor wie ik ze maak), voeg ik er soms een barlepel Agavesiroop aan toe.

Persoonlijk drink ik mijn Margarita graag uit een coupe glas, maar als je tumblers gebruikt, zorg dan dat de glazen goed gevuld zijn met ijsblokken.

Ontdek de wondere wereld der cocktails op Matthias’ blog Served by Soberon, of raak geïnspireerd door z’n Instagrampagina. Would Be Chef is alvast fan!