"Fesenjan", een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih
Recept

“Fesenjan”, een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 middelgrote kip
  • 1 à 2 eetlepels boter
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 30 g walnoten (geplet of in kleine stukjes gesneden)
  • een snufje kaneel
  • 900 ml water
  • 4 eetlepels granaatappelsiroop
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • peper en zout (naar eigen smaak)
  • optioneel: een blokje kippenbouillon, 1 koffielepel limoensap, 320 gr rijst.
"Fesenjan", een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de kip in kleine stukjes en schroei ze dicht met boter.

2 / 7

Voeg de uien, walnoten en kaneel toe en roer.

3 / 7

Voeg 450 millimeter water toe (eventueel met een blokje kippenbouillon bij) en laat pruttelen op een laag vuur zodat de kip rustig kan garen.

4 / 7

Voeg de granaatappelsiroop en de suiker toe als de kip gaar is. Vergeet niet af te kruiden met peper en zout.

5 / 7

Zet de pot terug op een laag vuur en voeg elke 30 minuten 150 milliliter koud water toe. Roer tot het gerecht een mooie dikte heeft. Op die manier krijgt je gerecht een mooie stoofstructuur. herhaal deze stap drie keer.

6 / 7

Voeg indien gewenst een klein lepeltje limoensap toe voor een hogere zuurtegraad.

7 / 7

Serveer eventueel in combinatie met rijst.

Laat het smaken.

Op donderdag delen we graag een recept van een bekende chef, en vandaag is het de beurt aan Sepideh Sedaghatnia. Vorige maandag werd de nieuwe Gault&Millau gids nog voorgesteld in Lint en daar hoorde een uitgebreid galadiner bij. Alle uitstekende wijnen die die avond bij het diner geschonken werden, waren toen ook geselecteerd en werden er voorgesteld door de bekende sommelier Sepideh Sedaghatnia. Sepideh zat ook bij me aan tafel, op uitnodiging van chocolatier Neuhaus, met wie ze een heerlijke degustatie-box heeft uitgebracht met pralines die passen bij wijnen. Sepideh is een charmante dame, die weet wat lekker is, zowel in het glas als in het bord. Dus ik ben blij dat ze vandaag één van haar favoriete gerechtjes delen wil op Would Be Chef.

De roots van Sepideh liggen in Iran. De Iraanse schone verliet op 17-jarige leeftijd haar geboorteland om de rest van de wereld te veroveren met haar passie, enthousiasme en doorzetting. Dankzij de vrije geest van haar ouders slaagde zij er dan ook in om Europa te ontdekken. Sepideh was in een vorig leven sommelier van ’t Zilte, waar ze in 2014 werd uitgeroepen tot sommelier van het jaar. Ondertussen heeft Sepideh volop nieuwe projecten lopen. Zo was ze een tijdje vast schermgezicht van het VTM-programma ‘Mijn Pop-Uprestaurant’, schreef ze twee boeken en opende ze in april 2015 een gastrobar, Divin By Sepi in haar geliefde Antwerpen.

"Fesenjan", een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih

Hoe zie je je eigen kookstijl van je restaurant?

In onze gastrobar serveren onze chefs, Pieter Stocks en Fabian Troost, vooral toegankelijke gastronomie. We selecteren hiervoor steeds kwaliteitsproducten. Je zou ons kunnen omschrijven als een Franse keuken met Midden Oosterse invloeden.

Waarom wil je dit recept delen met de lezers van Would Be Chef?

Fesenjan van hoevekip met rijst, saffraan en granaatappel, dat je ook terug kunt vinden in mijn boek “69 Food and Wine Affairs”. Dit is best wel een verrassend en fris stoofpotje. Van de hoevekip gebruiken we de dijenbout. De combinatie met granaatappelmelisse zorgt voor friszure toetsen, terwijl de noten voor een rijke en aardse structuur zorgen. Rijst met saffraan zorgt voor een aromatisch en lichtvoetig accent.

Kun je ook een tip geven welke wijn bij jouw gerecht past?

Je kunt gaan voor een witte wijn met structuur, houtrijping, hoger vetgehalte of langere afdronk. Bijvoorbeeld een Macabeo uit Spanje of een Chardonnay uit de Bourgogne. Andere optie is een Grenache blanc uit het Zuiden van Frankrijk. Rode wijnen kunnen ook als ze een lichtvoetige of funky stijl hebben. Een wijn met weinig tannines in een sappige stijl is een optie zoals een beaujolais of gamay. Wijnen zonder houtrijping waarin het accent op druif zelf ligt, zijn ook aanraders zoals een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland (Cloudy Bay) of een wijn met een lichte rokerigheid zoals een Sweigelt uit Oostenrijk.

Bereiding

  1. Snij de kip in kleine stukjes en schroei ze dicht met boter.
  2. Voeg de uien, walnoten en kaneel toe en roer.
  3. Voeg 450 millimeter water toe (eventueel met een blokje kippenbouillon bij) en laat pruttelen op een laag vuur zodat de kip rustig kan garen.
  4. Voeg de granaatappelsiroop en de suiker toe als de kip gaar is. Vergeet niet af te kruiden met peper en zout.
  5. Zet de pot terug op een laag vuur en voeg elke 30 minuten 150 milliliter koud water toe. Roer tot het gerecht een mooie dikte heeft. Op die manier krijgt je gerecht een mooie stoofstructuur. herhaal deze stap drie keer.
  6. Voeg indien gewenst een klein lepeltje limoensap toe voor een hogere zuurtegraad.
  7. Serveer eventueel in combinatie met rijst.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer