"Fesenjan", een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih
Recept

“Fesenjan”, een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 middelgrote kip
  • 1 à 2 eetlepels boter
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 30 g walnoten (geplet of in kleine stukjes gesneden)
  • een snufje kaneel
  • 900 ml water
  • 4 eetlepels granaatappelsiroop
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • peper en zout (naar eigen smaak)
  • optioneel: een blokje kippenbouillon, 1 koffielepel limoensap, 320 gr rijst.
"Fesenjan", een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de kip in kleine stukjes en schroei ze dicht met boter.

2 / 7

Voeg de uien, walnoten en kaneel toe en roer.

3 / 7

Voeg 450 millimeter water toe (eventueel met een blokje kippenbouillon bij) en laat pruttelen op een laag vuur zodat de kip rustig kan garen.

4 / 7

Voeg de granaatappelsiroop en de suiker toe als de kip gaar is. Vergeet niet af te kruiden met peper en zout.

5 / 7

Zet de pot terug op een laag vuur en voeg elke 30 minuten 150 milliliter koud water toe. Roer tot het gerecht een mooie dikte heeft. Op die manier krijgt je gerecht een mooie stoofstructuur. herhaal deze stap drie keer.

6 / 7

Voeg indien gewenst een klein lepeltje limoensap toe voor een hogere zuurtegraad.

7 / 7

Serveer eventueel in combinatie met rijst.

Laat het smaken.

Op donderdag delen we graag een recept van een bekende chef, en vandaag is het de beurt aan Sepideh Sedaghatnia. Vorige maandag werd de nieuwe Gault&Millau gids nog voorgesteld in Lint en daar hoorde een uitgebreid galadiner bij. Alle uitstekende wijnen die die avond bij het diner geschonken werden, waren toen ook geselecteerd en werden er voorgesteld door de bekende sommelier Sepideh Sedaghatnia. Sepideh zat ook bij me aan tafel, op uitnodiging van chocolatier Neuhaus, met wie ze een heerlijke degustatie-box heeft uitgebracht met pralines die passen bij wijnen. Sepideh is een charmante dame, die weet wat lekker is, zowel in het glas als in het bord. Dus ik ben blij dat ze vandaag één van haar favoriete gerechtjes delen wil op Would Be Chef.

De roots van Sepideh liggen in Iran. De Iraanse schone verliet op 17-jarige leeftijd haar geboorteland om de rest van de wereld te veroveren met haar passie, enthousiasme en doorzetting. Dankzij de vrije geest van haar ouders slaagde zij er dan ook in om Europa te ontdekken. Sepideh was in een vorig leven sommelier van ’t Zilte, waar ze in 2014 werd uitgeroepen tot sommelier van het jaar. Ondertussen heeft Sepideh volop nieuwe projecten lopen. Zo was ze een tijdje vast schermgezicht van het VTM-programma ‘Mijn Pop-Uprestaurant’, schreef ze twee boeken en opende ze in april 2015 een gastrobar, Divin By Sepi in haar geliefde Antwerpen.

"Fesenjan", een heerlijk Iraans gerecht van Sepedih

Hoe zie je je eigen kookstijl van je restaurant?

In onze gastrobar serveren onze chefs, Pieter Stocks en Fabian Troost, vooral toegankelijke gastronomie. We selecteren hiervoor steeds kwaliteitsproducten. Je zou ons kunnen omschrijven als een Franse keuken met Midden Oosterse invloeden.

Waarom wil je dit recept delen met de lezers van Would Be Chef?

Fesenjan van hoevekip met rijst, saffraan en granaatappel, dat je ook terug kunt vinden in mijn boek “69 Food and Wine Affairs”. Dit is best wel een verrassend en fris stoofpotje. Van de hoevekip gebruiken we de dijenbout. De combinatie met granaatappelmelisse zorgt voor friszure toetsen, terwijl de noten voor een rijke en aardse structuur zorgen. Rijst met saffraan zorgt voor een aromatisch en lichtvoetig accent.

Kun je ook een tip geven welke wijn bij jouw gerecht past?

Je kunt gaan voor een witte wijn met structuur, houtrijping, hoger vetgehalte of langere afdronk. Bijvoorbeeld een Macabeo uit Spanje of een Chardonnay uit de Bourgogne. Andere optie is een Grenache blanc uit het Zuiden van Frankrijk. Rode wijnen kunnen ook als ze een lichtvoetige of funky stijl hebben. Een wijn met weinig tannines in een sappige stijl is een optie zoals een beaujolais of gamay. Wijnen zonder houtrijping waarin het accent op druif zelf ligt, zijn ook aanraders zoals een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland (Cloudy Bay) of een wijn met een lichte rokerigheid zoals een Sweigelt uit Oostenrijk.

Bereiding

  1. Snij de kip in kleine stukjes en schroei ze dicht met boter.
  2. Voeg de uien, walnoten en kaneel toe en roer.
  3. Voeg 450 millimeter water toe (eventueel met een blokje kippenbouillon bij) en laat pruttelen op een laag vuur zodat de kip rustig kan garen.
  4. Voeg de granaatappelsiroop en de suiker toe als de kip gaar is. Vergeet niet af te kruiden met peper en zout.
  5. Zet de pot terug op een laag vuur en voeg elke 30 minuten 150 milliliter koud water toe. Roer tot het gerecht een mooie dikte heeft. Op die manier krijgt je gerecht een mooie stoofstructuur. herhaal deze stap drie keer.
  6. Voeg indien gewenst een klein lepeltje limoensap toe voor een hogere zuurtegraad.
  7. Serveer eventueel in combinatie met rijst.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Chocolade Milkshake

Chocolade Milkshake

12 september is Chocolate Milkshake Day. Mijn favoriete milkshake is altijd die met bananen geweest. Wellicht omdat mijn mama die vroeger in de zomer wel eens maakte voor ons … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer