GELEI VAN LIMONCELLO, APPEL EN ZANDKOEKJES
Recept

Gelei van limoncello, appel en zandkoekjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 dl limoncello
  • 4 g gelatineblaadjes
  • 1 eerder zure (granny smith)
  • 1 zoete appel (renet)
  • vanille (geschraapt van een stokje, vanille-extract of een zakje vanillesuiker)
  • Calvados
  • 1 kl bruine suiker
  • zandkoekjes met citroensmaak
  • zeste van limoen (als decoratie)
 
Voor de Granité
 
  • 1 grannysmithappel
  • een flinke geut siroop van limoen (bv. van Teisseire)
GELEI VAN LIMONCELLO, APPEL EN ZANDKOEKJES

Bereiding

3 stappen

1 / 3

Maak eerst de gelei van limoncello (het heerlijke Italiaanse digestief). Week hiervoor de gelatineblaadjes in ruim koud water en knijp ze daarna uit. Warm de limoncello op, haal de pan van het vuur, voeg de blaadjes toe en roer regelmatig. Wanneer de gelei lobbig begint te worden, stort je ze uit in diepe glazen.

2 / 3

Snijd de zure en de zoete appel in gelijke blokjes. Stoof die heel zachtjes aan in een beetje boter met wat vanille.

3 / 3

Bevochtig een beetje met calvados en bestrooi met de bruine suiker. Alles mag wat indikken, maar om het beetgare van de stukjes appel te houden, volstaan een paar minuutjes op een niet te hoog vuur. Deze appelspijs laat je afkoelen en serveer je later op de opgesteven gelei.

Bereiding Granité

2 stappen

1 / 2

Maak eerst de granité: pureer de appel in de keukenrobot en voeg eenzelfde hoeveelheid limoensiroop toe, je weet wel, die siroop waarmee je in de zomer een hele frisse limonade kunt maken. Vries dit in.

2 / 2

Als je een echte granité wil, moet je met een vork geregeld het ijs breken en om en om roeren. Maar even leuk is het om het ijs in vrolijke vormpjes te doen en zo in te vriezen, dan krijg je een soort van sorbetjes. Misschien moet je voor deze gelegenheid wel hartvormpjes vullen met deze frisse sorbet.

Laat het smaken.

Ik ben geen hardcore dessertenmens. Een kaasschoteltje na een lekkere maaltijd gaat er wel in. Maar ik hoef niet per se zoet. En toch probeer ik het wel, zeker als er bezoek komt doe ik mijn stinkende best om toch een lekker dessert op tafel te toveren, al was het maar omdat zovele bourgondische Vlamingen, zo verlekkerd zijn op iets zoets na veel zout. De taarten van mijn mama zijn altijd een schot in de roos, en verder ben ik de assemblagekoning. Dat klinkt erger dan het is. Assembleren is eigenlijk een topidee voor mensen met weinig tijd, en toch veel fantasie. Je koopt kant en klare ingrediënten die lekker bij elkaar passen en maakt er kunstige dessertbordjes van. Van koekjes maak je in een handomdraai een crumble. Je kunt vormpjes uit kant en klare cake snijden. Wanneer je wat limoenzeste en honing door griekse yoghurt haalt heb je een heerlijk sausje dat bij fris fruit altijd scoort. Dat soort dingen. Als de smaken maar samen passen kun je met simpele ingrediënten uit de supermarkt makkelijk prachtige borden assembleren. Proberen gewoon.

Dit dessert is net dat tikje ambitieuzer. Ook assemblage, maar dan wel van zelfbereide lekkernijen. Ik maakte het dan ook voor het eerst toen dessertenoppergod Roger van Damme bij me lunchen kwam. Roger is een hele goede vriend, dus ik zou hem evengoed een cornetto uit de diepvriezer kunnen vissen, maakt hem niet uit, als de gesprekken maar leuk zijn. Maar hey, ik wil natuurlijk wel een beetje indruk maken. Dus heb ik wel wat zitten puzzelen en experimenten voor dit Italiaans-getint appeldessert. En met behoorlijk succes: Roger gaf me een dikke tien voor sfeer en gezelligheid die middag, en ook voor het dessert kreeg ik meer dan voldoende. Probeer het zelf eens, en schuif dat bordje kaas na de zondagse lunch voor één keertje opzij.

Bereiding

  1. Maak eerst de gelei van limoncello (het heerlijke Italiaanse digestief). Week hiervoor de gelatineblaadjes in ruim koud water en knijp ze daarna uit. Warm de limoncello op, haal de pan van het vuur, voeg de blaadjes toe en roer regelmatig. Wanneer de gelei lobbig begint te worden, stort je ze uit in diepe glazen.
  2. Snijd de zure en de zoete appel in gelijke blokjes. Stoof die heel zachtjes aan in een beetje boter met wat vanille.
  3. Bevochtig een beetje met calvados en bestrooi met de bruine suiker. Alles mag wat indikken, maar om het beetgare van de stukjes appel te houden, volstaan een paar minuutjes op een niet te hoog vuur. Deze appelspijs laat je afkoelen en serveer je later op de opgesteven gelei.

Bereiding Granité

  1. Maak eerst de granité: pureer de appel in de keukenrobot en voeg eenzelfde hoeveelheid limoensiroop toe, je weet wel, die siroop waarmee je in de zomer een hele frisse limonade kunt maken. Vries dit in.
  2. Als je een echte granité wil, moet je met een vork geregeld het ijs breken en om en om roeren. Maar even leuk is het om het ijs in vrolijke vormpjes te doen en zo in te vriezen, dan krijg je een soort van sorbetjes. Misschien moet je voor deze gelegenheid wel hartvormpjes vullen met deze frisse sorbet.

Dresseren

Breek een aantal zandkoekjes met citroensmaak en strooi ze over de appeltjes in je glas. Serveer er nog een bolletje van de limoen-appel-sorbet of granité bovenop en dan kun je er nog een klein beetje limoenzeste erover raspen en je hebt een heerlijk, chique, zoetzuur dessert.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Wat is een piña colada, en hoe maak je het?

Je kent de grote hit Piña Colada Song welk van Rupert Holmes, uit 1979. Een prachtig liedje over een koppel dat een beetje uitgeblust is in de relatie en zonder het van elkaar te weten een zoekertje plaatst voor een date … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer