Ik ben geen hardcore dessertenmens. Een kaasschoteltje na een lekkere maaltijd gaat er wel in. Maar ik hoef niet per se zoet. En toch probeer ik het wel, zeker als er bezoek komt doe ik mijn stinkende best om toch een lekker dessert op tafel te toveren, al was het maar omdat zovele bourgondische Vlamingen, zo verlekkerd zijn op iets zoets na veel zout. De taarten van mijn mama zijn altijd een schot in de roos, en verder ben ik de assemblagekoning. Dat klinkt erger dan het is. Assembleren is eigenlijk een topidee voor mensen met weinig tijd, en toch veel fantasie. Je koopt kant en klare ingrediënten die lekker bij elkaar passen en maakt er kunstige dessertbordjes van. Van koekjes maak je in een handomdraai een crumble. Je kunt vormpjes uit kant en klare cake snijden. Wanneer je wat limoenzeste en honing door griekse yoghurt haalt heb je een heerlijk sausje dat bij fris fruit altijd scoort. Dat soort dingen. Als de smaken maar samen passen kun je met simpele ingrediënten uit de supermarkt makkelijk prachtige borden assembleren. Proberen gewoon.
Dit dessert is net dat tikje ambitieuzer. Ook assemblage, maar dan wel van zelfbereide lekkernijen. Ik maakte het dan ook voor het eerst toen dessertenoppergod Roger van Damme bij me lunchen kwam. Roger is een hele goede vriend, dus ik zou hem evengoed een cornetto uit de diepvriezer kunnen vissen, maakt hem niet uit, als de gesprekken maar leuk zijn. Maar hey, ik wil natuurlijk wel een beetje indruk maken. Dus heb ik wel wat zitten puzzelen en experimenten voor dit Italiaans-getint appeldessert. En met behoorlijk succes: Roger gaf me een dikke tien voor sfeer en gezelligheid die middag, en ook voor het dessert kreeg ik meer dan voldoende. Probeer het zelf eens, en schuif dat bordje kaas na de zondagse lunch voor één keertje opzij.
Breek een aantal zandkoekjes met citroensmaak en strooi ze over de appeltjes in je glas. Serveer er nog een bolletje van de limoen-appel-sorbet of granité bovenop en dan kun je er nog een klein beetje limoenzeste erover raspen en je hebt een heerlijk, chique, zoetzuur dessert.
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer
Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer
Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Biscoff, en ik ben ook een fiere ambassadeur van deze lekkernij … Lees meer
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer