Gevulde inktvis met merguez en couscous van op njam!
Recept

Gevulde inktvis met merguez en couscous van op njam!

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten VOOR DE TOMAATJES
  • 20-tal trostomaatjes
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 snuifje zout
  • 2 teentjes look
  • Enkele blaadjes basilicum
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 snuifje suiker
Ingrediënten voor de inktvis
  • 4 inktvistubes
  • 4 merguezworsten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • 10-tal zongedroogde tomaatjes
  • Enkele blaadjes citroentijm
  • 250 gr couscous
  • 250 gr water
  • 1 snuifje kurkuma
  • 1 snuifje garam masala
  • 1 snuifje tandoori kruiden
  • 1 takje verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 5 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • Enkele blaadjes munt, fijngehakt
  • Enkele blaadjes basilicum, fijngehakt
Ingrediënten voor de aioli
  • 1 teentje look
  • 1 ei
  • 250 ml olijfolie
 Ingrediënten voor Voor de tempura van inktvistentakels
  • 10-tal Tentakels
  • 150 ml ijswater
  • 2 el tempurabloem
  • Olie om te frituren
Gevulde inktvis met merguez en couscous van op njam!

Bereiding

16 stappen

1 / 16

Doe de trostomaatjes in een schaal.

2 / 16

Voeg er alle aromaten aan toe en plaats ze gedurende 2 uur in de oven op 90 graden.

3 / 16

Maak de inktvistubes schoon. Hak de tentakels fijn.

4 / 16

Knijp de merguezworstjes uit en verzamel het gehakt in een kom.

5 / 16

Hak een sjalotje, een teentje look en een rood chilipepertje fijn. Stoof glazig in een scheutje olijfolie.

6 / 16

Voeg het merguezgehakt, de inktvistentakels, de zongedroogde tomaatjes en de citroentijm toe. Laat gaar stoven.

7 / 16

Doe de couscous samen met het water, kurkuma, garam masala, tandoori kruiden, verse tijm en rozemarijn in een stoomovenpan.

8 / 16

Stoom de couscous gedurende 2 minuten op 180 graden.

9 / 16

Verwijder de verse kruiden en meng vervolgens de couscous met het merguezgehakt, de Parmezaanse kaas, fijngehakte munt en fijngehakte basilicum.

10 / 16

Vul de inktvistubes op met het mengsel van couscous en gehakt.

11 / 16

Sluit de tubes met een houten prikker.

12 / 16

Grill de inktvistubes kort op de barbecue en leg ze vervolgens in een ovenschaal.

13 / 16

Giet er wat tomatenpassata, bestrooi met verse kruiden en voeg de geroosterde tomaatjes toe. Plaats nog 20 minuutjes in de oven op 100 graden.

14 / 16

Voor de aioli: Mix het eitje samen met het teentje look. Voeg er straalsgewijs tijdens het mixen de olijfolie aan toe.

15 / 16

Schik de inktvistubes samen met de tomaatjes en een lepeltje van de tomatensaus op een bord.

16 / 16

Werk af met de tempura van van inktvistenktakels.

Laat het smaken.

Deze had je nog van mij tegoed. Vorige zondag werd de allerlaatste aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” met Roger van Damme en mezelf uitgezonden op njam! Als laatste gerecht maakte ik samen met Roger een pure smaakbom die me doet denken aan Barcelona. Ik maak de combinatie van inktvis en merguez. Een combinatie die je zelf ook echt eens moet proberen. De extra’s die Roger aan m’n basisrecept toevoegde maakten het echt af.

“Van Passie Tot Perfectie”, kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme, Njam!TV, zondag om 08:30, 16:30 en 22:40. Het programma wordt nog meermaals herhaald door de week. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

Bereiding

  1. Doe de trostomaatjes in een schaal.
  2. Voeg er alle aromaten aan toe en plaats ze gedurende 2 uur in de oven op 90 graden.
  3. Maak de inktvistubes schoon. Hak de tentakels fijn.
  4. Knijp de merguezworstjes uit en verzamel het gehakt in een kom.
  5. Hak een sjalotje, een teentje look en een rood chilipepertje fijn. Stoof glazig in een scheutje olijfolie.
  6. Voeg het merguezgehakt, de inktvistentakels, de zongedroogde tomaatjes en de citroentijm toe. Laat gaar stoven.
  7. Doe de couscous samen met het water, kurkuma, garam masala, tandoori kruiden, verse tijm en rozemarijn in een stoomovenpan.
  8. Stoom de couscous gedurende 2 minuten op 180 graden.
  9. Verwijder de verse kruiden en meng vervolgens de couscous met het merguezgehakt, de Parmezaanse kaas, fijngehakte munt en fijngehakte basilicum.
  10. Vul de inktvistubes op met het mengsel van couscous en gehakt.
  11. Sluit de tubes met een houten prikker.
  12. Grill de inktvistubes kort op de barbecue en leg ze vervolgens in een ovenschaal.
  13. Giet er wat tomatenpassata, bestrooi met verse kruiden en voeg de geroosterde tomaatjes toe. Plaats nog 20 minuutjes in de oven op 100 graden.
  14. Voor de aioli: Mix het eitje samen met het teentje look. Voeg er straalsgewijs tijdens het mixen de olijfolie aan toe.
  15. Schik de inktvistubes samen met de tomaatjes en een lepeltje van de tomatensaus op een bord.
  16. Werk af met de tempura van van inktvistenktakels.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer