Gevulde inktvis met merguez en couscous van op njam!
Recept

Gevulde inktvis met merguez en couscous van op njam!

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten VOOR DE TOMAATJES
  • 20-tal trostomaatjes
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 snuifje zout
  • 2 teentjes look
  • Enkele blaadjes basilicum
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 snuifje suiker
Ingrediënten voor de inktvis
  • 4 inktvistubes
  • 4 merguezworsten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • 10-tal zongedroogde tomaatjes
  • Enkele blaadjes citroentijm
  • 250 gr couscous
  • 250 gr water
  • 1 snuifje kurkuma
  • 1 snuifje garam masala
  • 1 snuifje tandoori kruiden
  • 1 takje verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 5 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • Enkele blaadjes munt, fijngehakt
  • Enkele blaadjes basilicum, fijngehakt
Ingrediënten voor de aioli
  • 1 teentje look
  • 1 ei
  • 250 ml olijfolie
 Ingrediënten voor Voor de tempura van inktvistentakels
  • 10-tal Tentakels
  • 150 ml ijswater
  • 2 el tempurabloem
  • Olie om te frituren
Gevulde inktvis met merguez en couscous van op njam!

Bereiding

16 stappen

1 / 16

Doe de trostomaatjes in een schaal.

2 / 16

Voeg er alle aromaten aan toe en plaats ze gedurende 2 uur in de oven op 90 graden.

3 / 16

Maak de inktvistubes schoon. Hak de tentakels fijn.

4 / 16

Knijp de merguezworstjes uit en verzamel het gehakt in een kom.

5 / 16

Hak een sjalotje, een teentje look en een rood chilipepertje fijn. Stoof glazig in een scheutje olijfolie.

6 / 16

Voeg het merguezgehakt, de inktvistentakels, de zongedroogde tomaatjes en de citroentijm toe. Laat gaar stoven.

7 / 16

Doe de couscous samen met het water, kurkuma, garam masala, tandoori kruiden, verse tijm en rozemarijn in een stoomovenpan.

8 / 16

Stoom de couscous gedurende 2 minuten op 180 graden.

9 / 16

Verwijder de verse kruiden en meng vervolgens de couscous met het merguezgehakt, de Parmezaanse kaas, fijngehakte munt en fijngehakte basilicum.

10 / 16

Vul de inktvistubes op met het mengsel van couscous en gehakt.

11 / 16

Sluit de tubes met een houten prikker.

12 / 16

Grill de inktvistubes kort op de barbecue en leg ze vervolgens in een ovenschaal.

13 / 16

Giet er wat tomatenpassata, bestrooi met verse kruiden en voeg de geroosterde tomaatjes toe. Plaats nog 20 minuutjes in de oven op 100 graden.

14 / 16

Voor de aioli: Mix het eitje samen met het teentje look. Voeg er straalsgewijs tijdens het mixen de olijfolie aan toe.

15 / 16

Schik de inktvistubes samen met de tomaatjes en een lepeltje van de tomatensaus op een bord.

16 / 16

Werk af met de tempura van van inktvistenktakels.

Laat het smaken.

Deze had je nog van mij tegoed. Vorige zondag werd de allerlaatste aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” met Roger van Damme en mezelf uitgezonden op njam! Als laatste gerecht maakte ik samen met Roger een pure smaakbom die me doet denken aan Barcelona. Ik maak de combinatie van inktvis en merguez. Een combinatie die je zelf ook echt eens moet proberen. De extra’s die Roger aan m’n basisrecept toevoegde maakten het echt af.

“Van Passie Tot Perfectie”, kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme, Njam!TV, zondag om 08:30, 16:30 en 22:40. Het programma wordt nog meermaals herhaald door de week. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

Bereiding

  1. Doe de trostomaatjes in een schaal.
  2. Voeg er alle aromaten aan toe en plaats ze gedurende 2 uur in de oven op 90 graden.
  3. Maak de inktvistubes schoon. Hak de tentakels fijn.
  4. Knijp de merguezworstjes uit en verzamel het gehakt in een kom.
  5. Hak een sjalotje, een teentje look en een rood chilipepertje fijn. Stoof glazig in een scheutje olijfolie.
  6. Voeg het merguezgehakt, de inktvistentakels, de zongedroogde tomaatjes en de citroentijm toe. Laat gaar stoven.
  7. Doe de couscous samen met het water, kurkuma, garam masala, tandoori kruiden, verse tijm en rozemarijn in een stoomovenpan.
  8. Stoom de couscous gedurende 2 minuten op 180 graden.
  9. Verwijder de verse kruiden en meng vervolgens de couscous met het merguezgehakt, de Parmezaanse kaas, fijngehakte munt en fijngehakte basilicum.
  10. Vul de inktvistubes op met het mengsel van couscous en gehakt.
  11. Sluit de tubes met een houten prikker.
  12. Grill de inktvistubes kort op de barbecue en leg ze vervolgens in een ovenschaal.
  13. Giet er wat tomatenpassata, bestrooi met verse kruiden en voeg de geroosterde tomaatjes toe. Plaats nog 20 minuutjes in de oven op 100 graden.
  14. Voor de aioli: Mix het eitje samen met het teentje look. Voeg er straalsgewijs tijdens het mixen de olijfolie aan toe.
  15. Schik de inktvistubes samen met de tomaatjes en een lepeltje van de tomatensaus op een bord.
  16. Werk af met de tempura van van inktvistenktakels.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer