GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO
Recept

Gratin dauphinois met rode pesto

Dit heb je nodig 4 personen

  • Krielaardappeltjes
  • Een potje rode pesto
  • Soja light-room
  • Gemalen kaas
GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes

2 / 8

Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.

3 / 8

Boter je vuurvaste kommetjes goed in.

4 / 8

Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.

5 / 8

Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond

6 / 8

Werk af met gemalen kaas.

7 / 8

Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.

8 / 8

Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

3 stappen

1 / 3

Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken

2 / 3

Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn

3 / 3

Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

Laat het smaken.

Gratin dauphinois is een klassieker in de keuken. De schijfjes aardappel met de room en het lekkere kaaskorstje, daar houdt toch iedereen van. Dit is een variant met soja light-room. Ik kook daar graag mee omdat het toch een heel stuk lichter is. En opgewerkt met de kant- en klare rode pesto die ik gewoon in de supermarkt koop, is deze gratin dauphinois echt een lekkernij. Ik gebruik krieltjes in plaats van grote aardappelen, omdat ik serveer in een klein potje van Le Creuset en dan zijn mini-schijfjes makkelijker om te stapelen, en de saus vindt er ook meer een weg omheen en tussen. Lekker herfst-gerecht, zeker bij de kippenfilet en het slaatje dat ik er gisteren bij serveerde!

Bereiding

  1. Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes
  2. Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.
  3. Boter je vuurvaste kommetjes goed in.
  4. Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.
  5. Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond
  6. Werk af met gemalen kaas.
  7. Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.
  8. Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

  1. Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken
  2. Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn
  3. Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer