GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO
Recept

Gratin dauphinois met rode pesto

Dit heb je nodig 4 personen

  • Krielaardappeltjes
  • Een potje rode pesto
  • Soja light-room
  • Gemalen kaas
GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes

2 / 8

Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.

3 / 8

Boter je vuurvaste kommetjes goed in.

4 / 8

Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.

5 / 8

Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond

6 / 8

Werk af met gemalen kaas.

7 / 8

Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.

8 / 8

Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

3 stappen

1 / 3

Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken

2 / 3

Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn

3 / 3

Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

Laat het smaken.

Gratin dauphinois is een klassieker in de keuken. De schijfjes aardappel met de room en het lekkere kaaskorstje, daar houdt toch iedereen van. Dit is een variant met soja light-room. Ik kook daar graag mee omdat het toch een heel stuk lichter is. En opgewerkt met de kant- en klare rode pesto die ik gewoon in de supermarkt koop, is deze gratin dauphinois echt een lekkernij. Ik gebruik krieltjes in plaats van grote aardappelen, omdat ik serveer in een klein potje van Le Creuset en dan zijn mini-schijfjes makkelijker om te stapelen, en de saus vindt er ook meer een weg omheen en tussen. Lekker herfst-gerecht, zeker bij de kippenfilet en het slaatje dat ik er gisteren bij serveerde!

Bereiding

  1. Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes
  2. Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.
  3. Boter je vuurvaste kommetjes goed in.
  4. Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.
  5. Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond
  6. Werk af met gemalen kaas.
  7. Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.
  8. Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

  1. Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken
  2. Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn
  3. Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer