GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO
Recept

Gratin dauphinois met rode pesto

Dit heb je nodig 4 personen

  • Krielaardappeltjes
  • Een potje rode pesto
  • Soja light-room
  • Gemalen kaas
GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes

2 / 8

Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.

3 / 8

Boter je vuurvaste kommetjes goed in.

4 / 8

Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.

5 / 8

Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond

6 / 8

Werk af met gemalen kaas.

7 / 8

Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.

8 / 8

Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

3 stappen

1 / 3

Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken

2 / 3

Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn

3 / 3

Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

Laat het smaken.

Gratin dauphinois is een klassieker in de keuken. De schijfjes aardappel met de room en het lekkere kaaskorstje, daar houdt toch iedereen van. Dit is een variant met soja light-room. Ik kook daar graag mee omdat het toch een heel stuk lichter is. En opgewerkt met de kant- en klare rode pesto die ik gewoon in de supermarkt koop, is deze gratin dauphinois echt een lekkernij. Ik gebruik krieltjes in plaats van grote aardappelen, omdat ik serveer in een klein potje van Le Creuset en dan zijn mini-schijfjes makkelijker om te stapelen, en de saus vindt er ook meer een weg omheen en tussen. Lekker herfst-gerecht, zeker bij de kippenfilet en het slaatje dat ik er gisteren bij serveerde!

Bereiding

  1. Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes
  2. Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.
  3. Boter je vuurvaste kommetjes goed in.
  4. Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.
  5. Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond
  6. Werk af met gemalen kaas.
  7. Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.
  8. Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

  1. Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken
  2. Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn
  3. Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer

Zomerse salade met haring, geroosterde paprika en citrusdressingWBC-75243

Zomerse salade met haring (MSC), geroosterde paprika en citrusdressing #advertentie

Bij Would Be Chef draait het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om waar het vandaan komt. In dit frisse, zomerse recept kiezen we bewust voor maatjesharing met het MSC-keurmerk – vis van duurzame herkomst … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of het zomert, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer