
GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO
Gratin dauphinois is een klassieker in de keuken. De schijfjes aardappel met de room en het lekkere kaaskorstje, daar houdt toch iedereen van. Dit is een variant met soja light-room. Ik kook daar graag mee omdat het toch een heel stuk lichter is. En opgewerkt met de kant- en klare rode pesto die ik gewoon in de supermarkt koop, is deze gratin dauphinois echt een lekkernij. Ik gebruik krieltjes in plaats van grote aardappelen, omdat ik serveer in een klein potje van Le Creuset en dan zijn mini-schijfjes makkelijker om te stapelen, en de saus vindt er ook meer een weg omheen en tussen. Lekker herfst-gerecht, zeker bij de kippenfilet en het slaatje dat ik er gisteren bij serveerde!
Bereiding
- Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes
- Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.
- Boter je vuurvaste kommetjes goed in.
- Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.
- Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond
- Werk af met gemalen kaas.
- Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.
- Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.
SERVERen
- Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken
- Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn
- Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.
MIJN WIJNTIP
MIJN CHARDONNAY
Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!
Reacties