GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO
Recept

Gratin dauphinois met rode pesto

Dit heb je nodig 4 personen

  • Krielaardappeltjes
  • Een potje rode pesto
  • Soja light-room
  • Gemalen kaas
GRATIN DAUPHINOIS MET RODE PESTO

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes

2 / 8

Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.

3 / 8

Boter je vuurvaste kommetjes goed in.

4 / 8

Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.

5 / 8

Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond

6 / 8

Werk af met gemalen kaas.

7 / 8

Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.

8 / 8

Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

3 stappen

1 / 3

Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken

2 / 3

Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn

3 / 3

Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

Laat het smaken.

Gratin dauphinois is een klassieker in de keuken. De schijfjes aardappel met de room en het lekkere kaaskorstje, daar houdt toch iedereen van. Dit is een variant met soja light-room. Ik kook daar graag mee omdat het toch een heel stuk lichter is. En opgewerkt met de kant- en klare rode pesto die ik gewoon in de supermarkt koop, is deze gratin dauphinois echt een lekkernij. Ik gebruik krieltjes in plaats van grote aardappelen, omdat ik serveer in een klein potje van Le Creuset en dan zijn mini-schijfjes makkelijker om te stapelen, en de saus vindt er ook meer een weg omheen en tussen. Lekker herfst-gerecht, zeker bij de kippenfilet en het slaatje dat ik er gisteren bij serveerde!

Bereiding

  1. Schil de krieltjes en snijd ze in dunne plakjes
  2. Meng de rode pesto met een zelfde hoeveelheid soja light-room.
  3. Boter je vuurvaste kommetjes goed in.
  4. Leg een laagje aardappelschijfjes, doe er wat van de pesto-room over.
  5. Vul je potjes op die manier laagsgewijs, met telkens voldoende van de pesto-room erop en errond
  6. Werk af met gemalen kaas.
  7. Plaats anderhalf uurtje in een oven van 160 graden.
  8. Eventueel op het einde kort nog even grillen als je kaas net iets meer gekorst mag worden.

SERVERen

  1. Ik heb er een kippenfilet bij geserveerd die ik eerst veertig minuutjes had gestoomd op 160 graden en vervolgens kort in de grillpan had gebakken
  2. Ik had ook een slaatje gemaakt met veldsla, trostomaatjes, gesnipperde rode ui, en wat peper, zout, olijfolie en dragonazijn
  3. Voor de gelegenheid heb ik er een lekkere koude rode wijn bij geserveerd: een saumur champigny.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Wat is een piña colada, en hoe maak je het?

Je kent de grote hit Piña Colada Song welk van Rupert Holmes, uit 1979. Een prachtig liedje over een koppel dat een beetje uitgeblust is in de relatie en zonder het van elkaar te weten een zoekertje plaatst voor een date … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer