HEERLIJK OP DE BARBECUE: LANGOESTEN MET HAZELNOOT
Recept

Heerlijk op de barbecue: langoesten met hazelnoot

Dit heb je nodig 4 personen

  • Vier langoesten
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Een kleine zachte ui of een sjalotje
  • Een kleine duim gember
  • Een lookteentje
  • Een sinaasappel
  • Een el currypoeder
  • Een handvol hazelnoten
HEERLIJK OP DE BARBECUE: LANGOESTEN MET HAZELNOOT

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Stoom de langoesten 1 minuutje op 100 graden, of kook ze heel kort.

2 / 12

Breek de kop van de staart en snij die laatste in twee

3 / 12

Haal de corail uit de kop (het merg) en hou bij

4 / 12

Snipper een zacht uitje en een teentje look heel fijn

5 / 12

Stoof aan in flink veel goede olijfolie, met wat peper en zout

6 / 12

Rasp er een kleine duim gember bij, en de zeste van een sinaasappel.

7 / 12

Pers er een paar lepels sinaasappelsap bij

8 / 12

Hak de hazelnoten heel fijn en doe die ook bij de olie.

9 / 12

Doe een el currypoeder bij de olie

10 / 12

Voeg uiteindelijk de corail toe en roer die mooi in de olie

11 / 12

Smeer de staarten van de langoesten in met de olie en bak een minuutje of drie op de gloeiend hete grill op de vleeskant en een minuutje nog op de harnaskant

12 / 12

Dien op met een gebakken aardappeltje en/of een lekker slaatje

Laat het smaken.

Superhappy, want ik heb een nieuwe barbecue in Barcelona. We hebben eigenlijk een piepklein terrasje, dus in principe niet de ruimte om een echte grote barbecue te zetten. En op de koop toe is het terrasje overdekt, en mogen er geen echte barbecues met kolen of gas geplaatst worden. Maar nu is er de Pulse, een elektrische barbecue van Weber, ideaal voor terrassen in de stad. Een super veilig, en handig apparaat. Met elektronische temperatuur-regeling en een geïntegreerde iGRILL-functie die de interne temperatuur van het voedsel controleert van begin tot eind en op je smartphone of tablet een seintje geeft zodra het de perfecte temperatuur heeft bereikt.

Gisteren ben ik het toestel gaan kopen en ik heb er meteen langoestenstaarten op bereid. Die had ik op de markt gevonden (ze waren trouwens letterlijk nog springlevend, agressieve gasten hoor!) en ik heb ze heerlijk ingesmeerd met een zelfgemaakte olie met verse gember, ui, hazelnootjes  en sinaasappel. Echt een lekkere aanrader die combinatie. Je kunt het recept trouwens ook net zo goed met kreeft of zelfs met gamba’s proberen, als je geen langoesten zou vinden in de viswinkel.

Bereiding

  1. Stoom de langoesten 1 minuutje op 100 graden, of kook ze heel kort.
  2. Breek de kop van de staart en snij die laatste in twee
  3. Haal de corail uit de kop (het merg) en hou bij
  4. Snipper een zacht uitje en een teentje look heel fijn
  5. Stoof aan in flink veel goede olijfolie, met wat peper en zout
  6. Rasp er een kleine duim gember bij, en de zeste van een sinaasappel.
  7. Pers er een paar lepels sinaasappelsap bij
  8. Hak de hazelnoten heel fijn en doe die ook bij de olie.
  9. Doe een el currypoeder bij de olie
  10. Voeg uiteindelijk de corail toe en roer die mooi in de olie
  11. Smeer de staarten van de langoesten in met de olie en bak een minuutje of drie op de gloeiend hete grill op de vleeskant en een minuutje nog op de harnaskant
  12. Dien op met een gebakken aardappeltje en/of een lekker slaatje

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer