HETE DUIVEL VAN FELICE!
Recept

Hete duivel van felice!

Dit heb je nodig 4 personen

  • 750 g gemengd gehakt
  • peper
  • een handvol sjalotjes, fijngesnipperd
  • appelmoes
  • donkerbruine suiker
  • aardappelen voor puree
  • een klont boter
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • melk
  • paneermeel
  • klontjes boter
HETE DUIVEL VAN FELICE!

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice. Dré Steemans, beter bekend als Felice, moet één van m’n vrienden zijn die me het meest geprikkeld hebben om te genieten van lekker eten, en zelf achter de kookpotten te gaan staan. In de jaren negentig werkten we allebei bij Radio Donna, hij was er de ster, de Bekende Vlaming die het Swingpaleis presenteerde, ik was er de beginnende DJ. Maar het klikte wel tussen ons, en dat ik ook hield van lekker eten zal daarbij wel geholpen hebben. Dré presenteerde toen ook op TV1 ‘1000 seconden’ met de knorrige TV-chef Herwig Van Hove en hij had toen ook als ‘de Happy Cooker’ een dagelijks kookrubriekje in het radioprogramma van Leen Demaré, nog zo’n foodie voor wie ik veel respect heb. In 1993 bracht Felice het succesvolle kookboek ‘The Happy Cooker’ uit, en eigenlijk heb ik daar veel aan terug gedacht bij het verzamelen van mijn recepten voor mijn eerste boek. Want wat dat betreft waren Dré en ik net hetzelfde: would-be chefs. Als eerbetoon aan mijn veel te vroeg gestorven vriend Dré, wil ik graag toch even ‘Felice’s hete duivel’ met jullie delen, een gerecht waarmee je echt keihard zult scoren bij kinderen!   Bereiding

9 stappen

1 / 9

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 9

Maak eerst een echte puree met een flinke klont boter, een ei, wat muskaatnoot en een flinke geut melk.

3 / 9

Bak het gehakt in een pan tot het mooi korrelig is. Het mag goed gepeperd worden naar eigen smaak. Zout toevoegen hoeft niet, dat zit al voldoende in het gehakt.

4 / 9

Als het gehakt klaar is, haal je het uit de pan en bak je in het vet flink wat sjalotjes. Ze mogen rijkelijk aanwezig zijn.

5 / 9

Voeg, als die mooi glazig zijn, het gehakt weer toe en roer alles flink onder elkaar.

6 / 9

Stort dit gehaktmengsel in een vuurvaste ovenschotel.

7 / 9

Daarboven komt dan een flink laagje appelmoes, zelfgemaakt of uit een potje, liefst appelmoes met nog stukjes appel in.

8 / 9

Strooi bovenop die appelmoeslaag een laagje donkerbruine suiker en daarbovenop nog een laag puree. Dat laagje werk je af met paneermeel en wat klontjes boter.

9 / 9

Gratineer de schotel in de voorverwarmde oven. Als de duivel een mooi bruin korstje heeft, is hij heet genoeg en mag hij op tafel.

Laat het smaken.

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice.

Dré Steemans, beter bekend als Felice, moet één van m’n vrienden zijn die me het meest geprikkeld hebben om te genieten van lekker eten, en zelf achter de kookpotten te gaan staan. In de jaren negentig werkten we allebei bij Radio Donna, hij was er de ster, de Bekende Vlaming die het Swingpaleis presenteerde, ik was er de beginnende DJ. Maar het klikte wel tussen ons, en dat ik ook hield van lekker eten zal daarbij wel geholpen hebben.

Dré presenteerde toen ook op TV1 ‘1000 seconden’ met de knorrige TV-chef Herwig Van Hove en hij had toen ook als ‘de Happy Cooker’ een dagelijks kookrubriekje in het radioprogramma van Leen Demaré, nog zo’n foodie voor wie ik veel respect heb. In 1993 bracht Felice het succesvolle kookboek ‘The Happy Cooker’ uit, en eigenlijk heb ik daar veel aan terug gedacht bij het verzamelen van mijn recepten voor mijn eerste boek. Want wat dat betreft waren Dré en ik net hetzelfde: would-be chefs.

Als eerbetoon aan mijn veel te vroeg gestorven vriend Dré, wil ik graag toch even ‘Felice’s hete duivel’ met jullie delen, een gerecht waarmee je echt keihard zult scoren bij kinderen!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak eerst een echte puree met een flinke klont boter, een ei, wat muskaatnoot en een flinke geut melk.
  3. Bak het gehakt in een pan tot het mooi korrelig is. Het mag goed gepeperd worden naar eigen smaak. Zout toevoegen hoeft niet, dat zit al voldoende in het gehakt.
  4. Als het gehakt klaar is, haal je het uit de pan en bak je in het vet flink wat sjalotjes. Ze mogen rijkelijk aanwezig zijn.
  5. Voeg, als die mooi glazig zijn, het gehakt weer toe en roer alles flink onder elkaar.
  6. Stort dit gehaktmengsel in een vuurvaste ovenschotel.
  7. Daarboven komt dan een flink laagje appelmoes, zelfgemaakt of uit een potje, liefst appelmoes met nog stukjes appel in.
  8. Strooi bovenop die appelmoeslaag een laagje donkerbruine suiker en daarbovenop nog een laag puree. Dat laagje werk je af met paneermeel en wat klontjes boter.
  9. Gratineer de schotel in de voorverwarmde oven. Als de duivel een mooi bruin korstje heeft, is hij heet genoeg en mag hij op tafel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer