HETE DUIVEL VAN FELICE!
Recept

Hete duivel van felice!

Dit heb je nodig 4 personen

  • 750 g gemengd gehakt
  • peper
  • een handvol sjalotjes, fijngesnipperd
  • appelmoes
  • donkerbruine suiker
  • aardappelen voor puree
  • een klont boter
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • melk
  • paneermeel
  • klontjes boter
HETE DUIVEL VAN FELICE!

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice. Dré Steemans, beter bekend als Felice, moet één van m’n vrienden zijn die me het meest geprikkeld hebben om te genieten van lekker eten, en zelf achter de kookpotten te gaan staan. In de jaren negentig werkten we allebei bij Radio Donna, hij was er de ster, de Bekende Vlaming die het Swingpaleis presenteerde, ik was er de beginnende DJ. Maar het klikte wel tussen ons, en dat ik ook hield van lekker eten zal daarbij wel geholpen hebben. Dré presenteerde toen ook op TV1 ‘1000 seconden’ met de knorrige TV-chef Herwig Van Hove en hij had toen ook als ‘de Happy Cooker’ een dagelijks kookrubriekje in het radioprogramma van Leen Demaré, nog zo’n foodie voor wie ik veel respect heb. In 1993 bracht Felice het succesvolle kookboek ‘The Happy Cooker’ uit, en eigenlijk heb ik daar veel aan terug gedacht bij het verzamelen van mijn recepten voor mijn eerste boek. Want wat dat betreft waren Dré en ik net hetzelfde: would-be chefs. Als eerbetoon aan mijn veel te vroeg gestorven vriend Dré, wil ik graag toch even ‘Felice’s hete duivel’ met jullie delen, een gerecht waarmee je echt keihard zult scoren bij kinderen!   Bereiding

9 stappen

1 / 9

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 9

Maak eerst een echte puree met een flinke klont boter, een ei, wat muskaatnoot en een flinke geut melk.

3 / 9

Bak het gehakt in een pan tot het mooi korrelig is. Het mag goed gepeperd worden naar eigen smaak. Zout toevoegen hoeft niet, dat zit al voldoende in het gehakt.

4 / 9

Als het gehakt klaar is, haal je het uit de pan en bak je in het vet flink wat sjalotjes. Ze mogen rijkelijk aanwezig zijn.

5 / 9

Voeg, als die mooi glazig zijn, het gehakt weer toe en roer alles flink onder elkaar.

6 / 9

Stort dit gehaktmengsel in een vuurvaste ovenschotel.

7 / 9

Daarboven komt dan een flink laagje appelmoes, zelfgemaakt of uit een potje, liefst appelmoes met nog stukjes appel in.

8 / 9

Strooi bovenop die appelmoeslaag een laagje donkerbruine suiker en daarbovenop nog een laag puree. Dat laagje werk je af met paneermeel en wat klontjes boter.

9 / 9

Gratineer de schotel in de voorverwarmde oven. Als de duivel een mooi bruin korstje heeft, is hij heet genoeg en mag hij op tafel.

Laat het smaken.

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice.

Dré Steemans, beter bekend als Felice, moet één van m’n vrienden zijn die me het meest geprikkeld hebben om te genieten van lekker eten, en zelf achter de kookpotten te gaan staan. In de jaren negentig werkten we allebei bij Radio Donna, hij was er de ster, de Bekende Vlaming die het Swingpaleis presenteerde, ik was er de beginnende DJ. Maar het klikte wel tussen ons, en dat ik ook hield van lekker eten zal daarbij wel geholpen hebben.

Dré presenteerde toen ook op TV1 ‘1000 seconden’ met de knorrige TV-chef Herwig Van Hove en hij had toen ook als ‘de Happy Cooker’ een dagelijks kookrubriekje in het radioprogramma van Leen Demaré, nog zo’n foodie voor wie ik veel respect heb. In 1993 bracht Felice het succesvolle kookboek ‘The Happy Cooker’ uit, en eigenlijk heb ik daar veel aan terug gedacht bij het verzamelen van mijn recepten voor mijn eerste boek. Want wat dat betreft waren Dré en ik net hetzelfde: would-be chefs.

Als eerbetoon aan mijn veel te vroeg gestorven vriend Dré, wil ik graag toch even ‘Felice’s hete duivel’ met jullie delen, een gerecht waarmee je echt keihard zult scoren bij kinderen!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak eerst een echte puree met een flinke klont boter, een ei, wat muskaatnoot en een flinke geut melk.
  3. Bak het gehakt in een pan tot het mooi korrelig is. Het mag goed gepeperd worden naar eigen smaak. Zout toevoegen hoeft niet, dat zit al voldoende in het gehakt.
  4. Als het gehakt klaar is, haal je het uit de pan en bak je in het vet flink wat sjalotjes. Ze mogen rijkelijk aanwezig zijn.
  5. Voeg, als die mooi glazig zijn, het gehakt weer toe en roer alles flink onder elkaar.
  6. Stort dit gehaktmengsel in een vuurvaste ovenschotel.
  7. Daarboven komt dan een flink laagje appelmoes, zelfgemaakt of uit een potje, liefst appelmoes met nog stukjes appel in.
  8. Strooi bovenop die appelmoeslaag een laagje donkerbruine suiker en daarbovenop nog een laag puree. Dat laagje werk je af met paneermeel en wat klontjes boter.
  9. Gratineer de schotel in de voorverwarmde oven. Als de duivel een mooi bruin korstje heeft, is hij heet genoeg en mag hij op tafel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer

Zomerse salade met haring, geroosterde paprika en citrusdressingWBC-75243

Zomerse salade met haring (MSC), geroosterde paprika en citrusdressing #advertentie

Bij Would Be Chef draait het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om waar het vandaan komt. In dit frisse, zomerse recept kiezen we bewust voor maatjesharing met het MSC-keurmerk – vis van duurzame herkomst … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of het zomert, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer