HETE DUIVEL VAN FELICE!

Herfstig weertje? Regen? Wind? Of winter? Sneeuwt het? Is het lekker koud? Dan moeten we gewoon nog eens deze oer-Vlaamse klassieker maken. Gegarandeerd een dikke hit bij kinderen: deze ovenschotel vol lekkere smaken. Een beetje zoet, een beetje kruidig, maar vooral hartig en smakelijk, en ik heb het recept ooit geleerd van mijn goede vriend Felice.

Dré Steemans, beter bekend als Felice, moet één van m’n vrienden zijn die me het meest geprikkeld hebben om te genieten van lekker eten, en zelf achter de kookpotten te gaan staan. In de jaren negentig werkten we allebei bij Radio Donna, hij was er de ster, de Bekende Vlaming die het Swingpaleis presenteerde, ik was er de beginnende DJ. Maar het klikte wel tussen ons, en dat ik ook hield van lekker eten zal daarbij wel geholpen hebben.

Dré presenteerde toen ook op TV1 ‘1000 seconden’ met de knorrige TV-chef Herwig Van Hove en hij had toen ook als ‘de Happy Cooker’ een dagelijks kookrubriekje in het radioprogramma van Leen Demaré, nog zo’n foodie voor wie ik veel respect heb. In 1993 bracht Felice het succesvolle kookboek ‘The Happy Cooker’ uit, en eigenlijk heb ik daar veel aan terug gedacht bij het verzamelen van mijn recepten voor mijn eerste boek. Want wat dat betreft waren Dré en ik net hetzelfde: would-be chefs.

Als eerbetoon aan mijn veel te vroeg gestorven vriend Dré, wil ik graag toch even ‘Felice’s hete duivel’ met jullie delen, een gerecht waarmee je echt keihard zult scoren bij kinderen!

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak eerst een echte puree met een flinke klont boter, een ei, wat muskaatnoot en een flinke geut melk.
  3. Bak het gehakt in een pan tot het mooi korrelig is. Het mag goed gepeperd worden naar eigen smaak. Zout toevoegen hoeft niet, dat zit al voldoende in het gehakt.
  4. Als het gehakt klaar is, haal je het uit de pan en bak je in het vet flink wat sjalotjes. Ze mogen rijkelijk aanwezig zijn.
  5. Voeg, als die mooi glazig zijn, het gehakt weer toe en roer alles flink onder elkaar.
  6. Stort dit gehaktmengsel in een vuurvaste ovenschotel.
  7. Daarboven komt dan een flink laagje appelmoes, zelfgemaakt of uit een potje, liefst appelmoes met nog stukjes appel in.
  8. Strooi bovenop die appelmoeslaag een laagje donkerbruine suiker en daarbovenop nog een laag puree. Dat laagje werk je af met paneermeel en wat klontjes boter.
  9. Gratineer de schotel in de voorverwarmde oven. Als de duivel een mooi bruin korstje heeft, is hij heet genoeg en mag hij op tafel.