Slaatje met gerookte forel, spruitjes, krieltjes en gefrituurde ui
Recept

Slaatje met gerookte forel, spruitjes, krieltjes en gefrituurde ui

Dit heb je nodig 4 personen

Voorgerecht voor 4 pers,
  • 4 gerookte forelfilets
  • 16 gekookte spruitjes
  • 1 bosje waterkers
  • 8 gekookte krieltjes
  • 2 el Mayonaise
  • 2 el Mosterd
  • 2 el Room of soja room
  • Citroensap
  • Peper en zout
Slaatje met gerookte forel, spruitjes, krieltjes en gefrituurde ui

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Dresseer de pittige waterkers op bordjes.

2 / 6

Kook de aardappeltjes en spruitjes gaar. Opgelet: de spruitjes niet plat koken!

3 / 6

Snij de gaargekookte spruitjes en krieltjes in kwartjes, en serveer ze over de sla?

4 / 6

Scheur de gerookte forel, en leg ook in het bord.

5 / 6

Mix de mayonaise, de mosterd, de sojaroom en het citroensap. Alles moet naar mosterd smaken, voeg desnoods een extra lepeltje toe.

6 / 6

Als krokantje kan je er wat gebakken uitjes opstrooien.

Laat het smaken.

In de zomer vinden we het natuurlijk lekker om eens een licht slaatje te eten. Maar in de herfst of in de winter een slaatje eten, dat zijn we eigenlijk niet zo gewoon. Maar toch kun je ook wanneer het buiten herfstig is eens een lekker slaatje op het menu zetten. Maar ik vind het dan wel fijn om met typische winteringrediënten aan de slag te gaan.

Mijn goede vriend Patrick, die een uitstekende hobbyhok is, kwam met deze zelfbedachte wintersla op de proppen, en eerlijk gezegd: ik heb er ondertussen ook al bij veel gasten mee kunnen scoren.

Het is een voorgerecht, maar niks mag je tegen houden om de ingrediënten te verdubbelen en er een lekkere maaltijdsalade van te maken. Je kunt deze salade koud eten, maar lauw is ze minstens zo lekker…

Bereiding

  1. Dresseer de pittige waterkers op bordjes.
  2. Kook de aardappeltjes en spruitjes gaar. Opgelet: de spruitjes niet plat koken!
  3. Snij de gaargekookte spruitjes en krieltjes in kwartjes, en serveer ze over de sla?
  4. Scheur de gerookte forel, en leg ook in het bord.
  5. Mix de mayonaise, de mosterd, de sojaroom en het citroensap. Alles moet naar mosterd smaken, voeg desnoods een extra lepeltje toe.
  6. Als krokantje kan je er wat gebakken uitjes opstrooien.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

WBC-KVMM-180273-2

Mama’s gele crème met Biscoff speculoosjes #advertentie

Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer

WBC-KVMM-180024-mijn-speculoos-appel-taart

Mijn Biscoff speculoos appeltaart #advertentie

Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Biscoff, en ik ben ook een fiere ambassadeur van deze lekkernij … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer