TONIJN MI-CUIT MET TOMAAT
Recept

Tonijn mi-cuit met tomaat

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de tonijn
  • 4 tonijnsteaks
  • zwarte peper
  • olijfolie
 
Voor de salsa van tomaat
  • 2-3 tomaten
  • wittewijnazijn
  • ui
  • koriander
  • 1 ui
  • enkele takjes verse koriander
  • wittewijnazijn
  • olijfolie
  • peper en zout
TONIJN MI-CUIT MET TOMAAT

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Druk de tonijnsteaks aan één kant in een bord vol zwarte peper. Bak ze dan in sissend hete olijfolie.

2 / 6

Bak de tonijnsteak maar aan één kant en laat de andere zijde rauw.

3 / 6

Serveer er een salsa van tomaat bij. Gebruik hiervoor geconcasseerde tomaat. Dat wil zeggen: schil de tomaten die je een paar seconden in kokend water hebt gedompeld, haal er de zaadjes uit en snijd in kleine blokjes.

4 / 6

Snipper er een uitje onder en verse koriander. Meng met wittewijnazijn, wat olijfolie en peper en zout.

5 / 6

Snijd de tonijnsteak in plakjes en dresseer ze naast elkaar op een bordje, telkens afgewisseld met een streepje salsa van tomaat.

6 / 6

Dien op met brood.

Laat het smaken.

Tonijn is een bedreigde vissoort. Heel veel chefs zetten het daarom niet meer op de kaart. Ik beken dat ik wel nog af en toe tonijn eet omdat ik het zo’n lekkere vis vind. Maar dan vind ik wel dat de tonijn echt een feestelijke bereiding verdient, want zomaar helemaal grijs bakken vind ik doodzonde.

Probeer deze mi-cuit eens: je krijgt de fijne smaak van de rauwe vis, gecombineerd met de pittige gebakken kant. Een heerlijk voorgerechtje!

Bereiding

  1. Druk de tonijnsteaks aan één kant in een bord vol zwarte peper. Bak ze dan in sissend hete olijfolie.
  2. Bak de tonijnsteak maar aan één kant en laat de andere zijde rauw.
  3. Serveer er een salsa van tomaat bij. Gebruik hiervoor geconcasseerde tomaat. Dat wil zeggen: schil de tomaten die je een paar seconden in kokend water hebt gedompeld, haal er de zaadjes uit en snijd in kleine blokjes.
  4. Snipper er een uitje onder en verse koriander. Meng met wittewijnazijn, wat olijfolie en peper en zout.
  5. Snijd de tonijnsteak in plakjes en dresseer ze naast elkaar op een bordje, telkens afgewisseld met een streepje salsa van tomaat.
  6. Dien op met brood.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of het zomert, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer