ZEEBARBEEL MET CHORIZO EN TOAST VAN TOMAAT EN MOZZARELLA
Recept

Zeebarbeel met chorizo en toast van tomaat en mozzarella

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de vis
  • 8 filets van zeebarbeel
  • 12 plakjes chorizo
 
Voor de toast met tomaat
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • een takje verse rozemarijn
  • 10 verse kerstomaatjes
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 2 el ketchup
  • sneetjes brood
  • 4 plakjes mozzarella
  • enkele blaadjes basilicum
ZEEBARBEEL MET CHORIZO EN TOAST VAN TOMAAT EN MOZZARELLA

Bereiding

3 stappen

1 / 3

Verwarm de oven voor op 170 °C.

2 / 3

Beleg de filets van zeebarbeel met plakjes chorizo en laat ze garen in de voorverwarmde oven. Het vet dat uit de plakjes chorizo zal druppen, is een soort van pikante olie die de vis, die vanzelf al een aardse smaak heeft, zo’n lekkere, pittige, mediterrane smaak zal geven.

3 / 3

Serveer er een toast bij met tomaat. Fruit daarvoor de stukjes sjalot en het teentje look met verse rozemarijn in de pan, en voeg er nadien evenveel verse als zongedroogde tomaatjes en de ketchup aan toe. Laat mooi indikken.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Serveer op de gegrilde sneetjes brood, die je met een plakje mozzarella even kort onder een hele hete grill zet.

2 / 2

Werk af met een blaadje basilicum.

Laat het smaken.

Rode poon en zeebarbeel zijn twee verschillende vissen die wel eens met elkaar verward worden. Wellicht wordt de zeebarbeel vaak rode poon genoemd omdat de vis zo’n mooi rood velletje heeft. Maar goed, voor dit gerecht heb je wel degelijk de filetjes van zeebarbeel nodig. Die zijn bijna het hele jaar door te koop, en zelfs uit de diepvries zijn ze prima.

Als je ze vers van de visboer koopt, laat de graatjes er dan wel uithalen, want die zijn nogal venijnig. Zeebarbeel heeft een lekkere aardse smaak, en door ze in de oven te bereiden met de plakjes chorizo krijgen ze extra pit. De toast van tomaat en mozarella met rozemarijn erbij geeft een mooi zacht en hartig extraatje.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Beleg de filets van zeebarbeel met plakjes chorizo en laat ze garen in de voorverwarmde oven. Het vet dat uit de plakjes chorizo zal druppen, is een soort van pikante olie die de vis, die vanzelf al een aardse smaak heeft, zo’n lekkere, pittige, mediterrane smaak zal geven.
  3. Serveer er een toast bij met tomaat. Fruit daarvoor de stukjes sjalot en het teentje look met verse rozemarijn in de pan, en voeg er nadien evenveel verse als zongedroogde tomaatjes en de ketchup aan toe. Laat mooi indikken.

Dresseren

  1. Serveer op de gegrilde sneetjes brood, die je met een plakje mozzarella even kort onder een hele hete grill zet.
  2. Werk af met een blaadje basilicum.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer