Dit was de oorzaak van mijn overgewicht als tiener.
Nieuws

Dit was de oorzaak van mijn overgewicht als tiener.

Vandaag staat er in de krant een groot artikel over de enorme toename van snoepwinkels en fastfoodrestaurants rond scholen. Lijkt me ook een slimme plek om zo’n winkels of zaken te openen. Op school zelf worden enkel gezonde snacks aangeboden, maar kinderen en jongeren voelen zich van nature tot snoep aangetrokken. Dus waar er een vraag is, komt er vanzelf aanbod, zo gaat dat in de vrije markteconomie.

Vroeger ging dat anders. Ik zat in de jaren 80 op school in Gent. Op internaat in het Sint-Barbara-college. En daar was een snoepwinkeltje op de speelplaats. De quaestuur. Dat was een winkeltje met een open raam naar de speelplaats en leerlingen van het vierde, vijfde en zesde verkochten daar Marsen, Snickers, Bounty’s en Raiders (Twix was toen nog “Raider”) Zo’n snoepwinkel op school zou nu niet meer kunnen maar toen was dat maar normaal. Je at dus tijdens de speeltijd gewoon zo’n suikerbom.

Maar mijn situatie was nog net iets problematischer. Ik was namelijk één van de “verkopers” in de quaestuur. Minstens één speeltijd per dag stond ik achter het raam te verkopen. En vaak zelfs twee keer per dag. En we werden daarvoor betaald ook: elke keer mochten we één chocoladereep voor onszelf houden. En bij een goede verkoop kregen we van de verantwoordelijke pater een reep extra.

Om maar te zeggen: ik ben een mega snoeper geweest tijdens mijn middelbare schooltijd, het was te makkelijk, het was gratis, het was verslavend. Nu ben ik eigenlijk niet zo’n snoeper meer. Zoetigheid laat ik vaak aan mijn neus voorbij gaan. Maar toen was het wel even anders. En in die tijd haatte ik ook sport, en die combinatie zorgde toch wel toen al voor een buikje. Goed dat dat soort winkels vandaag niet meer op scholen te vinden zijn. Maar ze verbieden rond scholen lijkt me toch een brug te ver.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer