iStock
Nieuws

Precies een maand later is het “sinterklaas” in Spanje!

Het is vandaag 6 januari. Dat is een maand na 6 december. Toen heeft de Sint zijn cadeautjes bij ons allemaal uitgedeeld, en is hij “naar Spanje vertrokken”. Zo gaat dat elk jaar. En hij vliegt dan niet met Brussels Airlines of met Ryanair, nee, hij vaart met zijn stoomboot. Ik weet niet precies waar de Sint woont in Spanje, dat houden ze hier behoorlijk geheim, maar als hij ergens een flatje aan de Middellandse zee heeft dan is hij met die trage oude stoomboot van hem toch wel even onderweg.

Wat wel bijzonder is: in Spanje kennen ze Sinterklaas niet. Hier hebben ze nog nooit gehoord van die cadeautjes en snoep uitdelende oude bisschop met zijn roetpieten. “Geen sant in eigen land” kun je dus letterlijk zeggen. Maar niet getreurd, exact een maand na kerst is het drie koningen, en dat zijn in feite de Sinterklazen en pieten van Spanje. Los Reyes Magos, drie koningen, is dan ook de dag dat de Spaanse kinderen bedolven worden onder de cadeautjes.

Caspar, Melchior en Baltazar kwamen gisteren, op 5 januari, in een grote optocht met kamelen en olifanten door de straten van de stad. In Barcelona komen ze uit de zee, en gaan de hele stad door in een kleurrijke stoet met fraai verlichte wagens. Kinderen wordt snoep toegeworpen. Ook hebben de kindjes de dagen voordien hun verlanglijstje in een brief aan de drie koningen geschreven, en hebben ze de voorbije nacht water en brood voor de kamelen klaar gezet. En tijdens de nacht zijn de drie koningen dus door het raam gekropen (hier gaan ze niet via de schoorsteen) en hebben ze alle cadeautjes bij de kindjes thuis achtergelaten. De stoute kinderen krijgen trouwens zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Die zwarte kolen zijn trouwens een soort van suikergoed dat je bij de bakker kunt kopen.

Speciaal toch hoe tradities andere vormen aannemen in andere landen. In België en Nederland komen de sint en de pieten dus op zes december, en de drie koningen nemen die taak een maandje later op zich in Spanje. Allebei mooie tradities om te koesteren

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer