De favoriet van veel diëters en hipsters ligt zwaar onder vuur.
Nieuws

De favoriet van veel diëters en hipsters ligt zwaar onder vuur.

Ik heb altijd een dubbele relatie gehad met avocado’s. Veel mensen zijn er gek op, maar honderd procent heb ik dat nooit begrepen. Ja, bewerkt in een recept kan ik er nog wel iets mee. Als je Mexicaans kookt dan is het logisch dat je in bepaalde gerechten wat guacamole verwerkt, en dat kan een lekkere touch aan je gerecht geven. Maar helemaal puur ben ik er eerlijk gezegd nooit zo gek op geweest.

Nochtans is de avocado de voorbije zeven jaar zo’n beetje de grootste vedette onder de gezonde ingrediënten geweest bij veel jonge hippe mensen. Ik ken een paar hipsters die erg bezig waren met hun lijn, die elke middag één of twee avocado’s als lunch aten. Dat is veel, teveel zelfs. Ze zijn wel erg gezond, daar is geen discussie over, want ze bevatten veel gezonde vetten, vezels, foliumzuur, kalium en vitamine E. En ze geven je snel ook een verzadigd gevoel. Maar er zitten wel meer calorieën in dan je denken zou, en vooral met de hoeveelheid vet die in één avocado zit heb je al genoeg vet opgenomen voor een hele dag, dus overdrijven is geen goed idee.

En er is nog een “maar” waardoor de populariteit van de avocado echt zwaar onder vuur ligt. Avocado’s zijn enorme “waterslurpers” en de kweek van deze populaire vrucht is dan ook bijzonder belastend voor het milieu en het klimaat. Voor het kweken van 3 avocado’s heb je zo’n 1000 liter water nodig, dat is een gigantische hoeveelheid. Het kweken van avocado’s zorgt onder andere voor stevige ontbossing. De ecologische footprint is gigantisch. En er is nog een extra addertje onder het gras. Door de gigantische populariteit van de avocado’s in de Westerse wereld zijn ze in feite zo duur geworden dat het voor de plaatselijke bevolking, in pakweg Mexic,o een duur en exclusief product geworden is. Terwijl het toch altijd in hun basis-dieet heeft gezeten wordt het voor de armere oorspronkelijke bevolking moeilijker en moeilijker om ze nog vaak te eten. Dat is ook raar en een beetje pervers natuurlijk.

Er is dan ook, zeker bij de ecologisch bewuste hippe jongeren een speciale trend ingezet; omdat ze terecht schrik hebben voor de gigantische gevolgen van te intense landbouw (en het kweken van avocado’s is zo’n “industrie”) keren ze zich meer en meer af van de hype, en is er zelfs een hashtag opgedoken op Instagram met de naam #noavocado Jonge chefs posten daar alternatieven voor deze exotische vrucht. De krant The Guardian schreef deze week nog een uitgebreid artikel over mogelijke milieuvriendelijke alternatieven voor de avocado’s, en verschillende chefs pakten uit met guacamole van erwten, bonen of courgetten. Ook lekker, maar anders. Maar meestal wel een pak beter voor het milieu.

Kijk, wat eten en hypes betreft ben ik altijd kritisch geweest. In mijn Mexicaanse gerechtjes zal de avocado evenveel blijven opduiken, maar je zult er mij nooit eentje voor de lunch zien uitlepelen. En zeker niet elke dag. No way. En wat het milieu betreft vind ik het goed om te weten wat de ecologische impact is van de dingen die je eet, en in de mate van het mogelijke ga ik dan voor lekkere lokale ingrediënten, maar ik ben ook niet heiliger dan de paus. Als een super lekker ingrediënt een reisje heeft moeten maken om op mijn bord te belanden, dan wil ik me daar nu ook niet te schuldig over voelen. Maar dat de avocado wat onder vuur ligt, daar kan ik mij nog wel in vinden.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer