Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Nieuws

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Ik ben gek op Spanje, dat weten jullie. Sinds een achttal jaren hebben we een eigen flat in Barcelona, maar ook op de rest van Spanje ben ik sinds jaar en dag helemaal gek. En één van de belangrijkste redenen waarom ik zoveel van Spanje hou, is omdat je er in het hele land, van in de meest eenvoudige keukens tot in de meest gastronomische restaurants, fantastisch lekker kunt eten. De Spanjaard houdt ervan om samen met familie en vrienden urenlang te tafelen, hij wil dan altijd (h)eerlijke (verse) producten op tafel toveren, met daarbij een mooi glas Spaanse wijn. Wanneer we op zondagnamiddag op ons terrasje zitten, klaar om een paar uur later de vlucht naar België terug te nemen, komen de geuren ons tegemoet vanuit de andere flats, waar de moeders en grootmoeders de lekkerste gerechten voor de familie maken. Klik hier en ontdek meer over Spanje!

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Over mijn lievelingsstad Barcelona heb ik het vaak hier, maar vandaag wil ik je ook eens langs enkele andere smakelijke hotspots in Spanje meenemen. Een culinaire reis door een heerlijk land. Neem nu de Spaanse hoofdstad Madrid, die op een andere manier, maar minstens even interessant als Barcelona, een culinaire wereldhoofdstad is. Er is in Madrid een gigantisch culinair aanbod, dat varieert van traditionele plaatselijke keuken tot de meest avant-gardistische. Wereldberoemde toprestaurants waar de Michelin sterren grote indruk maken. Maar voor lekker eten kun je zeker ook terecht in de  gemeentelijke markten die vandaag omgetoverd zijn tot authentieke gastronomische tempels. Je kunt er shoppen, maar ook heerlijk eten. De markten van San Miguel, San Antón, Vallehermoso, Antón Martín en San Fernando zijn gewoon fantastisch.

Maar ook in andere steden kun je heerlijk eten. Valencia bijvoorbeeld is een prachtige stad, en ik herinner me nog goed de rit er naartoe, tijdens de paasvakantie enkele jaren geleden. We hadden toen een cabrio gehuurd en we raakten kilometers lang bijna beneveld maar zeker ook betoverd door de ronduit zalige geur van de sinaasappelbloesems. Sevilla is nog zo’n prachtige historische stad waar de zalige traditie van het eten van tapas diepgeworteld in de culinaire cultuur zit.

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Sommige streken en steden hebben in Spanje hun eigen unieke topproduct dat in het hele land gewaardeerd wordt. Als je in een gastronomisch restaurant witte asperges geserveerd krijgt, dan weet je bijna zeker dat die uit Navarra komen. Zowel de verse asperges, in de lente, als die uit blik of bokaal zijn pure verwennerij. Voor de beste garnalen kijken we dan weer naar Denia. De exquise rode garnaal die je best rauw of kort gebakken eet is misschien wel de beste ter wereld. Het is ook een traditie om de kop van de garnaal leeg te zuigen, omdat die zo lekker is. De garnaal uit Denia heeft een levendige rode kleur en een hele intense smaak, waardoor het de beste grote garnaal in Spanje, en misschien wel in de hele wereld is. Voor het beste zuiglam van Spanje moet je dan weer in Valladolid zijn. Klik hier en ontdek meer over Spanje!

Voor heerlijke hammen, kazen en wijnen, is de provincie Badajoz dan weer the place to be. In de buurt van Zaragoza kun je ook veel typische streekproducten ontdekken: de bernagie, de koningin van de moestuin, de kabeljauw, met een lange traditie in het binnenland en de ternasco, half zo groot als het zuiglam, de Teruel ham, Calanda-perzik, heerlijke olijfolie en de fantastische uien van Fuentes de Ebro.  Voor de beste cider moet je naar Oviedo in Asturië reizen, waar je ookde “fabada”, (de typische bonenschotel) kunt proeven. In Pamplona kun je uitstekende groenten uit La Ribera proeven, zoals kardoen, artisjokken, pochabonen of piquillopepers, maar ook lekkere foie gras. De belangrijkste attractie van Rioja en Logroño is het wijntoerisme, want de wijn wordt beschermd door een van de slechts twee gekwalificeerde oorsprongsbenamingen in Spanje, wat wijnen van uitstekende kwaliteit en met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding garandeert. Niet verwonderlijk dat Logroño in 2012 erkend werd als de eerste Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie.

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Als je het vaste land even wil verlaten, volg me dan naar de eilanden, die ook stuk voor stuk culinaire paradijsjes zijn. Gran Canaria is een land vol contrasten, een bestemming die de zintuigen prikkelt dankzij de vulkanische oorsprong en heerlijke ingrediënten. Ook in Tenerife kun je een voortreffelijke gastronomie en lokale producten vinden. La Isla Bonita, La Palma is de bakermat van talrijke traditionele en gedifferentieerde voedingsmiddelen en Lanzarote heeft het geschenk van die krachtige Altlántico die het voorziet van verse en smakelijke vis en zeevruchten.

Of je nu naar de steden gaat of naar het platteland, aan de kust blijft of de prachtige bergen intrekt, altijd zul je lekker eten en drinken in Spanje. Ik wil je dan ook aanraden om dit heerlijke land verder te ontdekken via Tasting Spain!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer