Super rare ervaring op restaurant in Den Haag
Nieuws

Super rare ervaring op restaurant in Den Haag

Gisteren na de “10 Om Te Zien Top 100” ben ik naar Den Haag gereden in Nederland, bij mijn oude studievriend Sjaak. Na een mooie zomer en een eerste werkweek even bijkletsen, wat wandelen en iets lekker eten vonden we allebei een goed plan. Ik had een tafeltje gereserveerd in Meer en Bosch, een gezellige taverne in Den Haag waar ze nog bereidingen aan tafel doen (wat ik super aangenaam vind) en waar ze een hele mooie wijnkaart hebben.

Toen we na een wandeling van anderhalf uur arriveerden in het restaurant viste ik uiteraard mijn mondmasker uit mijn jasje. “Oh, maar mondkapjes hoeven helemaal niet meer in de horeca in Nederland hoor,” zei Sjaak. Ik schrok. En ik geloofde het nauwelijks. “Ben je wel zeker?” vroeg ik hem want ik wist dat Nederland een hele periode veel strenger is geweest dan wij. Voor alle veiligheid zette ik het mondmasker wel op. Want misschien moest het niet meer, maar verboden is het natuurlijk niet.

Wat bleek: ik was werkelijk de enige met zo’n mondmasker op. Mensen kwamen binnen en buiten zonder. Ze gingen naar het toilet zonder. Meer nog: zelfs het bedienend personeel droeg er geen. Het is inderdaad niet langer verplicht in Nederland. En, toen we later een taxi terugnamen vroeg ik de vriendelijke chauffeur die de deur voor ons opendeed of het mondkapje in de taxi verplicht was. “Natuurlijk niet meneer,” zei hij “stapt u maar lekker in zonder.”

Ik vertelde Sjaak en de taxichauffeur dat het toch raar aanvoelde, zo zonder mondmasker op restaurant en in de taxi. Maar Sjaak zei dat er steeds meer mensen dubbel gevaccineerd zijn en dat in de hoofden van de Nederlanders “covid toch ongeveer over is”. Waarop de chauffeur moest bekennen dat hij nog geen enkele prik heeft gehad en ook niet wist of hij er wel één wou. “Het is een beetje fifty fifty bij mijn vrienden,” zo zei hij, “bij ons is zeker de helft tegen omdat je toch ook niet weet wat zo’n prik teweeg brengt”.

Ik schrok. Deze taxichauffeur was dus totaal niet gevaccineerd en had ons gezegd dat mondkapjes in zijn auto totaal niet nodig waren. Kijk, dat gaf me dus geen veilig gevoel. Ik heb de ramen opengeschoven en mijn mondkapje toch weer opgezet. Ik ben dan wel dubbel gevaccineerd maar ik wil het lot niet tarten. Een goede vriendin van ons heeft ook al een tijdje haar twee prikken gehad en heeft nu toch covid opgelopen en is er behoorlijk ziek van.

Ik weet nog goed hoe raar ik het in het begin van de zomer van 2020 vond toen ik op doorreis naar Spanje in Frankrijk op hotel en op restaurant een mondmasker op moest zetten, want op dat moment was het bij ons nog niet verplicht. Maar intussen zijn we het zo gewoon, en ook al gaan veel regels in de horeca in september versoepelen, de mondkapjes blijven verplicht tot de vaccinatiegraad nog opgedreven is. Logisch, want in Brussel zitten ze nog flink achterop, en een virus houdt zich niet aan land- of taalgrenzen.

Ik kijk er zelf ontzettend naar uit dat alles weer normaal wordt. Ik snak er echt naar, net als iedereen, denk ik. Maar ik hoop ook dat de delta-variant er ons niet toe dwingt om straks de versoepelingen terug te draaien. En daarom voelt het voor mij goed om alles een beetje geleidelijk te laten verlopen. Die mondkapjes uit op restaurant en zeker in een taxi, en al zeker wanneer er niet-gevaccineerden in de buurt zijn, voelt nog onwennig en zelfs niet helemaal OK.

Het eten was heerlijk, de bediening was prima, het gezelschap super, en iedereen hield zich perfect aan de regels. Enfin, er zijn gewoon geen regels meer in de horeca in Nederland. Maar het was toch ontzettend raar en naar mijn gevoel toch een beetje voorbarig en te optimistisch om zo zonder mondkapje bediend te worden en rond te wandelen op restaurant. Ik heb het mijne dus toch maar opgezet toen ik naar buiten wandelde. Omdat ik gewoon voorzichtig wil blijven. Ik zeg het je eerlijk: ik hou mijn hart echt vast hoe het virus ons de komende tijd nog zal verrassen. Hopelijk in positieve zin, maar helemaal gerust ben ik niet.

Super rare ervaring op restaurant in Den Haag

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer