Je wordt dikker als je fruit eet na de maaltijd. Waar of niet waar?
Nieuws

Je wordt dikker als je fruit eet na de maaltijd. Waar of niet waar?

Je hebt het vast wel al eens gehoord: je mag geen fruit eten na de maaltijd, want daar ga je sowieso van verzwaren! Het zou ook ongezond zijn, je zou er buikpijn van kunnen krijgen, en een opgeworpen gevoel. En doordat je het eet na de maaltijd zouden alle voedingswaarden die fruit bevat verloren gaan. Zoek maar eens op het internet, een heleboel sites met gezondheidstips waar dit verhaal telkens terugkomt: fructose wordt omgezet in vet, en als je het na de maaltijd eet, dan ga je er veel makkelijker van verdikken. In 2009 leverde het zelfs een opmerkelijke uitspraak op van tennisster Jelena Jankovic. Tijdens een toernooi in Parijs was de Servische president Boris Tadic op bezoek om z’n landgenote aan te moedigen, en hij gaf het volgende voedingsadvies aan z’n landgenote: “Weet je dat je dik wordt van fruit na je maaltijd? Echt waar. Maar niet ‘s ochtends. Enkel wanneer je fruit in de namiddag of de avond eet verandert het in vet. Fruit zit dan ook vol met suiker.”

Wat blijkt nu: dat is absoluut niet het geval. Het is één van de meest hardnekkige fabeltjes die er zijn. Ons lichaam (zeker wanneer het normaal functioneert) kan fruit zelfs na de maaltijd behoorlijk goed verteren. De vertering van fruitsuikers gebeurt immers door andere enzymen dan bijvoorbeeld bij de vertering van vetten en eiwitten. De vertering van fruitsuikers zou ook gepaard gaan met wat gisting, en dus gasvorming in de darmen, maar als die gezond zijn is dat ook geen probleem. Ook het verhaal dat je bloed gaat verzuren wanneer je fruit eet na de maaltijd blijkt een kwakkel.

Eigenlijk is het simpel. Verschillende soorten fruit hebben een verschillend aantal calorieën en andere voedingswaarden. Sommige zijn dus beter dan andere wanneer je wat op je gewicht wil blijven. En als je al voldoende hebt gegeten hoef je niet per se nog een stuk fruit te eten na de maaltijd. Genoeg is genoeg. Maar het zal wel altijd beter zijn dan een gebakje, roomijs of pudding. Het moment waarop je fruit eet heeft eigenlijk geen belang. Voor, tussen of na de maaltijd, je neemt hetzelfde aantal calorieën op. Wat wel uitvoerig bewezen is, is dat fruit eten sowieso een gunstig effect heeft op een gezond dieet. Dus laat je vooral niet afschrikken.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer