Ik maak me één bedenking bij de kerst feestjes van gisteren
Nieuws

Ik maak me één bedenking bij de kerst feestjes van gisteren

Gisteren was het kerstavond. En dat zag je uitgebreid op social media. Er passeerde op Facebook en vooral op de Stories van Instagram, ondanks de beperkingen die ons door de overheid werden opgelegd wegen covid, toch ontzettend veel gezelligheid. Heerlijk hoor. En wat ik zo fijn vond om te zien: er werd, zelfs in de kleine gezinsbubbels waarin we moesten vieren, toch echt weer lekker en feestelijk gegeten. Dat maakt mij oprecht blij. Mensen maakten er werkelijk het beste van.

Voor mijn vele vrienden in de horeca zijn het gelukkig ook nog eens topdagen. Nooit tevoren werden er zoveel maaltijden afgehaald. Ik zag overal op hun Instagram de filmpjes passeren van honderden dozen die werden voorbereid vol prachtige maaltijden. Van brasserieën tot toprestaurants, alle zaken die take away aanbieden hebben nog eens hard mogen werken. Na een absoluut rotjaar zal dat voor velen toch een klein opstekertje zijn. En het bewijst toch ook weer: mensen willen genieten van echt vakmanschap. Het is heerlijk om veel zelf te koken, maar het is minstens even fijn om te genieten van de kookkunsten van professionele koks . Geloof me, wanneer covid eenmaal achter de rug is zullen de restaurants snel weer volzitten.

Maar de bedenking die ik me zeker ook maakte gisteren: wat een waanzinnig jaar hebben de bakkers en de slagers achter de rug, de viswinkels en de groenteboeren, de mensen op de markten en in de supermarkten. Zij hebben het land toch echt wel mee draaiende gehouden. Mensen konden weinig op restaurant gaan of op vakantie, dus moesten ze wel thuis koken. Het is dit jaar dan ook gigantisch druk geweest voor de voedingswinkels. En op de koop toe moesten ze zware veiligheidsmaatregelen uitrollen om de klanten te beschermen tegen het virus. Wat een jaar…

Ik zag filmpjes van slagers die woensdag de hele nacht door hadden gewerkt om alle bestellingen klaar te maken voor gisteren. Waanzinnig. En ik las dat een aantal bakkers er ook serieus door zitten. Het is niet evident om tegenwoordig nog goed personeel te vinden dat mee wil draaien in de bakkerij of in de winkel, en al zeker niet met de feestdagen. En een aantal onder hen twijfelen dan ook sterk of ze de komende jaren met de feestdagen nog open zullen zijn. Ik ken een bakker die zichzelf in 2021 sowieso één dagje verlof extra per week cadeau gaat doen. Het is een stiel die veel van een mens vraagt, met al dat nachtwerk. Ik snap het dat dat er wel eens in kan hakken.

Ik wil dan ook merci zeggen aan alle mensen die het voorbije jaar gezorgd hebben voor ons dagelijks brood, ons stukje vlees, ons visje en de groentjes erbij. Jullie stonden door het sociale contact dat toch bij shoppen hoort, elke dag weer in de vuurlinie. Maar jullie hebben met de glimlach wel door gewerkt. Elke dag opnieuw. Ook al waren jullie net als iedereen bang om ziek te worden. Jullie stonden er voor ons. En jullie zorgden ervoor dat wij elke dag lekker konden eten. Dikke merci, harde werkers. Jullie zijn, net zoals de mensen in de zorg, echt super belangrijk geweest om het boeltje hier draaiende te houden. Trek nu zelf ook maar eens een goed flesje open. Dat hebben jullie meer dan verdiend.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer