Hoe ongezond is vlees nu echt?
Nieuws

Hoe ongezond is vlees nu echt?

Ik heb de voorbije maanden al vaker gezegd: ik eet wat minder vlees dan vroeger. Ik eet sowieso al graag vis, ik hou van groenten, en ik durf wel eens vleesvervangers te eten. Waarom? Omdat ik graag wil variëren, en omdat de consumptie van teveel vlees niet zo goed is voor het milieu.

Maar ik kreeg ook vaak de vraag: doe je het omdat vlees ongezond is? Of omdat je weer aan het afvallen bent? En daar moet ik eerlijk op antwoorden: neen! Vlees is niet ongezond op zich. Vlees bevat namelijk grote hoeveelheden essentiële eiwitten, vitamines, mineralen, en enzymen en past dus (ook al bestaan er gezonde vleesvervangers) zeker in een evenwichtig dieet. Meer nog: als je stopt met vlees eten moet je echt wel op zoek gaan naar gezonde vleesvervangers!

Als je wat op je gewicht en gezondheid let moet je wel niet overdrijven met vlees. En al zeker niet met bewerkt of te vet vlees, want dat is wel een heel stuk ongezonder. In bewerkt vlees zitten namelijk vaak verzadigde vetten, transvetten en smaakversterkers. En die zijn helemaal niet gezond. Maar een stukje kip, biefstuk en bijvoorbeeld varkenshaas zijn zeker goed en gezond voor je.

Dus als je puur, liefst biologisch, mager en onbewerkt vlees eet, dan is er werkelijk niks aan de hand, integendeel zelfs. En vlees is en blijft gewoon ook heel lekker. Ik ben een omnivoor. Een flexitariër zeg maar, ik eet alles wat lekker en liefst ook gezond is, en ik wissel af, ik eet veel groenten, vis en ook vlees. En ik blijf daarom graag de lokale slager, die een echte vakman is, steunen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer