“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd. Op deze dag wordt mensen wereldwijd aangemoedigd om zichzelf toe te staan om eens lekker te eten waar ze zin in hebben, zonder zich al te veel zorgen te maken over hun dieet, voedingsgewoonten of beperkingen.
Het idee achter “Eat What You Want Day” is om mensen af en toe eens een pauze te gunnen van eventuele strikte eetregels of beperkingen die ze zichzelf hebben opgelegd, en om simpelweg te genieten van hun favoriete voedsel zonder schuldgevoelens. In de Verenigde Staten wordt “Eat What You Want Day” vaak opgepikt op sociale media, vooral door foodbloggers en influencers. Mensen delen vaak foto’s van hun zotte en niet altijd zeer verantwoorde maaltijden.
De eerlijkheid gebiedt me om toch even te zeggen dat er (zoals bij veel zogenaamde feestdagen in Amerika) ook een commercieel kantje aan vasthangt: sommige restaurants of voedselbedrijven bieden vandaag speciale deals of promoties aan om de viering aan te moedigen, en een graantje mee te pikken van dit feest.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer