Open flessen aan tafel. Is het toeval? Luiheid? Of corona?
Nieuws

Open flessen aan tafel. Is het toeval? Luiheid? Of corona?

Op restaurant gaan is door corona een andere ervaring geworden. Je moet je handen ontsmetten bij het binnenkomen. Je moet een mondmaskertje aan om naar tafel te gaan, naar het toilet te gaan en weer te vertrekken. Je moet je laten registreren, dus minstens de gegevens van één van de gasten moet je neerschrijven. De obers hebben ook zo’n mondkapje op. De hele tijd. Dat allemaal in de strijd tegen covid. We zijn het intussen al gewoon.

Maar één ding snap ik eerlijk gezegd niet. En ik vraag me af of het regels zijn of gewoon gemakzucht van de restaurants waar ik de laatste tijd ben gaan lunchen of dineren. Maar ik heb het gevoel dat geen enkele ober de fles wijn nog openmaakt aan tafel. Met champagne hetzelfde. Flessen worden de laatste tijd bijna altijd al open gemaakt “achter de schermen”.

Volgens de etiquette is dat niet OK. Je toont je gast de fles, die nog dicht is, de gast keurt de fles goed, en vervolgens open je ze aan tafel, en schenk je een eerste glas uit, waarvan de gast dan zegt of de wijn OK is (dus geen kurksmaak heeft of slecht is omwille van een andere reden) en dan serveer je de wijn aan het hele gezelschap. Zo hoort dat.

Het zorgt ervoor dat er per ongeluk geen verkeerde fles wordt geserveerd. En ook al vertrouw ik de restaurateurs wel, maar het bewijst ook dat er niet gesjoemeld is. Dat er geen andere wijn in de fles is gedaan, of dat de fles al geen twee dagen openstaat of zo. Kortom: flessen maak je open aan tafel. Maar ik zie het minder en minder gebeuren.

Beste vrienden van de horeca, beste restaurantbezoekers, hebben jullie dat ook al gemerkt dat het zo gaat tegenwoordig? Het zou kunnen dat er door covid vandaag andere regels gelden die ik niet ken en waar ik ook nog niks over gelezen heb. Heeft het iets met hygiëne te maken? Ik heb geen flauw idee. Of is het een trend? Luiheid van de obers? Ik weet niet wat er aan de hand is. Maar ik heb echt het gevoel dat er bijna geen flessen meer aan tafel worden open gemaakt… Heeft iemand diezelfde ervaring?

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer