Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Nieuws

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen…

Van kindsbeen af ben ik, zoals de meeste Belgen, een groot liefhebber van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Elk jaar opnieuw is het dan ook uitkijken naar de nieuwe vangst. Wanneer die zo ergens begin juli bij de viswinkel en in de supermarkt te vinden is, dan weet je: de zomer is echt begonnen! En ook al was het weer gisteren eerder herfstig te noemen, toch kunnen we ons nu weer verheugen op een lekker pannetje Zeeuwse mosseltjes met lekkere Belgische frietjes, want de allereerste zijn gisteren weer boven water gehaald op de Oosterschelde. En ik was net zoals de voorbije jaren weer trotse ambassadeur van de Zeeuwse mossel.

Het was weer een superfijne dag, daar in het mooie Yerseke. De beroemde “mosselman” die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat werd “tot leven gebracht” en heeft deze keer het startschot gegeven voor het Zeeuwse mosselseizoen 2020. Voetbalanalist Johan Boskamp was vandaag de special guest en samen met mij en enkele tientallen andere genodigden mocht hij de allereerste bovengehaalde mosselen rauw, recht uit de schelp, proeven op de boot. Die zilte natuurlijke smaak van die eerste mossel recht uit de Oosterschelde mogen proeven is sowieso altijd een bijzondere ervaring.

Vervolgens waren we getuige van de traditionele mosselkaravaan. Best indrukwekkend was dat: een lange stoet van vrachtwagens met de eerste mosselleveringen vertrok namelijk in colonne uit Yerseke naar klanten in Nederland en België. Nadien kregen we uiteraard de mosseltjes voorgeschoteld. De bekende Zeeuwse topchef Thijs Meliefste maakte als verrassen voorgerecht een lekkere ceviche van mosseltjes voor ons. Een heerlijk fris gerechtje, waarin je al proefde dat de nieuwe mosselen lekker vol van smaak waren. En nadien kregen we allemaal een traditioneel pannetje lekker verse mosselen met brood en een lekker dipsausje bij.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Mensen vroegen me gisteren al: en hoe waren de mosselen? Wel ik kan je verzekeren: ze waren echt ontzettend goed. Het is een product van de natuur en eerlijk is eerlijk, het ene jaar zijn ze toch wat groter dan het andere jaar. Maar nu waren ze super lekker. Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar namelijk door zeer goed gevulde, maar wel wat minder grote mosselschelpen. Dat betekent voor de consument dat de netto hoeveelheid mosselvlees als je een kilootje mosselen koopt echt zeer hoog ligt. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 300 gram mosselvlees. Dat is gewoon top,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Het wordt met andere woorden een super mosselzomer. Vanaf nu is het seizoen namelijk echt gestart en zijn de mosselen van de bodemcultuur, die altijd een stukje later dan de hangcultuur op de markt komen, volop te proeven in de Nederlandse, maar vooral de Belgische restaurants. Nu we toch niet massal op vakantie mogen naar het zuiden kunnen we maar beter iets gezelligs en lekkers maken van onze staycation. Dus geniet maar volop van de heerlijke Zeeuwse mosselen, ze zijn lekkerder dan ooit dit jaar.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer